Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nástup do práce C#

Jsem cerstvy absolvent VS s titulem Ing. zamereni na elektrotechniku. Vzdy me to tahlo k programovani, na ktere vzhledem k narocnosti ostatnich predmetu nezbyvalo mnoho casu. Ve skole jsem se setkal 2 semestry s programovacim jazykem C# a semestr s jazykem C. Nemam zadne zkusenosti z komercni oblasti. Umim vpodstate zakladni syntaxy jazyka, zakladni postupu a uroven jednodussich skolnich projektu. Ma vubec smysl hlasit se na nejakou pozici Junior programatora C#? Nechtel bych byt pri pohovoru za blbce netusim jake pozadavky maji zamestnavatele na tyto pozice? Jestli byva popr. delsi zaskoleni apod. Nemate nekdo nejakou zkusenost s tim, kdyz jste treba zacinali vy? Dekuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
1. Ak neja firma hlada junior programatora, tak od neho nebude chciet detailnu znalost nejakej speci…
liero 10.01.2012 21:08
liero
5. ja ti odporucam spravit si nejaky vlastny projekt, ktory si dopredu zadefinujes a potom ho podla… poslední
liero 10.01.2012 21:08
liero

1. Ak neja firma hlada junior programatora, tak od neho nebude chciet detailnu znalost nejakej specifickej technologie, ako je napriklad WPF, alebo asp.net mvc a pod. Oni v prvom rade hladaju cloveka, ktory ma prehlad a je schopny sa ucit a samostatne hladat risenia. Znaost konkretnej technologie nieje urcujuca, lebo tych technologii je tak vela, ze to nema vyznam pozadovat. Oni si ta zaucia.

2. pokial chces robit C#, tak taka najbeznejsia poziadavka su databazy. databazam sa proste neda vyhnut, tie su vsade.
Cize mal by si si vediet vytvorit nejake tabulky, vztahy medzi nimi a nejake jednoduche selecty.

S databazami suvisi ORM. mal by si si nejake zbezne pozriet, napriklad EntityFramework, alebo LinqToSql. (odporucam drzat sa rieseni od microsoftu, nie tretostranove produkty, budu pre teba jednoduchsie a maju vela zdrojov)

3. Kazda aplikacia potrebuje nejake rozhranie, bud webove, alebo desktopove. Na webe si mozes vybrat asp.net webforms (starsie, ale pouzivanejsie a stale sa vyvyja, hodi sa viac na intranety), alebo asp.net mvc (novsie, viac sa hodi na webstranky). Na klientovy mas v podstate iba WPF (Winforms, je uz obsolete. ked sa naucit wpf, tak budes vediet aj silverlight a windows phone). Minimalne jedno z toho musis ako tak vediet, najlepsie jednu webovu a jednu desktopovu technologiu, zacni webovou. Tiez ti odporucam zistit si co je to VersionControl, zistit kvoli comu je treba a skusit nejaky pouzivat, napr TFS, SVN, Git atd..

4. Na pohovore budes dostavat zhruba taketo otazky: ake su tvoje skusenosti s
webovym vyvojom (asp.net, javascript, html, css, jquery)
databazami (sql server, pripadne ine sql, navrch databaz, pisanie selectov, ORM)
webservicy (vediet co je to SOAP, WSDL, pripadna skusenost s WCF)
uml nastroje (ktorymi sa daju modelovat schemy, napriklad databazy, alebo rozne business procesy. Napr MS Visio, Enterprise architect, Power designer)
ine vyvojarske schopnosti (skusenosti s desktopovym vyvojom, silverlight, winforms, c++, matlab atd)
ine IT schopnosti (napr autocad, photoshop, sharepoint)

keby si vedel vsetko, tak niesi junior developer, ale uz viac. Minimalne by si ale mal o vsetkom vediet povedat, na co to je, mal by si si vediet predstavit situaciu v praxi, kedy je to vyhodne pouzit atd.

[pokracovanie]

5. ja ti odporucam spravit si nejaky vlastny projekt, ktory si dopredu zadefinujes a potom ho podla specifikacie naprogramujes. Velmi vela sa pritom naucis. snaz sa vymysliet si take zadanie, aby si pouzil co najviac z tych technologii, ktore som napisal.

Skus si napriklad vyrobit webovu aplikaciu, kde sa budu dat pisat spravy. Budes mat databazu, kde si budes definovat uzivatelov. Kazdy uzivatel bude mat nejake spravy ktore odoslal a ktore prijal. Alebo inak, sprava bude mat odosielatena a prijimatela.
a) navrhni si databazu. Rucne (cez sql management studio) si tam pridaj vzorove data
b) vytvor administracne webove rozhranie - aplikaciu, kde si budes moct zobrazit zoznam userov, nejakych pridat, alebo zmazat a ked si kliknes na uzivatela, tak sa ti zobrazi jeho zoznam sprav.
c) sprav si WPF aplikaciu, ktora bude bude predstavovat klienta, cez ktoreho budes moct pisat spravy a ziskat zoznam sprav, ktore ti napisal niekto iny. Tato aplikacia nebude mat pristup priamo k databaze, takze budes musiet nejako komunikovat so serverom, napriklad pomocou webservicov (WCF), alebo budes robit requesty na tu tvoju webovu aplikaciu a ona ti bude vracat tie data, ktore si vyziadas.

Ked toto spravis, tak budes pripraveny na 100% na akykolvek pohovor. Budu sa o teba bit ;) Je toho vela, to nespravis za dva dni, ale ziskat pri tom velmi vela prave tych vedomosti, ktore potrebujes. postupuj po jednotlivych krokoch a) b) c), a vzdy ked niektory ukoncis, spytaj sa niekoho skusenejsieho, ci si to spravil dobre. Pripadne este predtym ako zacnes, tak sa ho spytaj, ze co si mas nastudovat. mozem ti odporucit portal vyvojari.sk, tam ti takzi borci odpovedia vacsinou do par minut. Predtym ako zacnes riesit nejaky bod, tak venuj par hodin precitaniu si nejakych tutorialov k danej teme vseobecne, az potom sa zacni venovat konkretne tvojmu problemu. snaz sa hladat tutorialy pre zaciatocnikov.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru