Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Multiboot CD/DVD/USB pro servisní účely

Článek ukazuje cestu, jak si vytvořit multiboot CD/DVD/USB s obrazy disket a CD/DVD pro účely instalace, diagnostiky a záchrany dat. Není to kompletní návod od A do Z!

Pozn.: V textu často používám pojem „USB“ ve smyslu „USB flashdisk“ či „USB externí disk“.

Bootování PC

Je proces, který se provede po zapnutí PC a základních testech HW. V dnešní době se na PC typicky spustí Windows či Linux. V dřívějších dobách byl často nainstalovaný (MS) DOS. A dodnes se používají některé nástroje, které „běží pod DOSem“.

Médium pro bootování

Kdysi byla situace prozaická: nabootovat šlo z interní disketové mechaniky (FDD) a interního pevného disku (HDD). Dnes je situace jiná, běžně bootujeme (= zavádíme operační systém) z CD/DVD, z flashdisku či z externího pevného disku i ze sítě (PXE).

Bootovací média

Není výjimkou, že pokročilý uživatel PC má několik CD/DVD, ať už jsou to instalační média, recovery média univerzální (Norton Ghost, Acronis True Image, …) či recovery přímo od výrobce PC. Servisák může mít ještě k dispozici servisní diskety, např. pro flashování starých PC.

Odbočka: Nedávno tady byl článek o speciálním HW – Zalman box – který umožňuje uložit ISO obrazy CD/DVD na disk a na malém displeji vybrat požadovaný, který se umístí do virtuální mechaniky a připojí se k PC. Tento článek ukazuje podobnou cestu, jak si vytvořit CD/DVD/USB s obrazy disket či CD/DVD. Rozdílem je, že nebudeme potřebovat žádný HW navíc, vystačíme si s běžným CD/DVD/USB. Výběr pak provedeme z nabídky zobrazené na monitoru PC.

Jak vytvořit obraz?

Obrazem (image) mám na mysli soubor, který obsahuje kompletní obsah fyzického média (diskety, CD, …). Obraz diskety (FDD) má typicky příponu IMA, IMG.
Máme-li fyzickou disketu, obraz z ní vytvoříme např. programem WinImage. Obraz CD/DVD umí dnes vytvořit prakticky každý vypalovací SW. Budeme uvažovat standardní formát ISO.

Multiboot

Je to možnost vybrat si z více operačních systémů (nainstalovaných na PC) či z více obrazů (image).
Existuje více cest a nástrojů, jak dosáhnout vytvoření takového multiboot média. V tomto článku je popsán EasyBoot od firmy EZB Systems.

EasyBoot

Existuje placená verze za 30 dolarů nebo omezená verze zdarma. I s touto omezenou verzí lze docílit rozumného výsledku. Program je dostupný v anglické i české jazykové verzi, zvolil jsem českou. Pojďme na to.

Po instalaci EasyBoot do C:\spustíme program EasyBoot.exe, který zobrazí dvě okna: menší pracovní okno a větší okno s náhledem:
[http://pc.poradna.net/file/view/21764-winxp-1-10-a  -png]

Program je koncipován tak, že vytvoříme pouze rozhraní a definujeme položky menu a jejich příkazy, ostatní zařídí EasyBoot sám. Výsledkem bude bootovací CD/DVD/USB.

K dispozici jsou tři rozlišení, a to: 640x480, 800x600 a 1024x768, nastavitelná přes Volby – Konfigurace. V dalším textu používám 800x600.

V plné verzi programu je (tuším) až 31 položek menu, to už je slušný počet pro nejpoužívanější nástroje uložené v obrazech IMA či ISO. V omezené verzi jsou k dispozici jen 4 položky menu, což nám nevadí, protože program umožňuje použít submenu. Omezený počet položek (čtyři) tedy obejdeme tak, že si kromě hlavního menu vytvoříme i (jedno/více) submenu.

Připravil jsem ukázku menu, kterou nabízím ke stažení.

Hlavní menu pojmenujeme start.ezb. Na záložce Soubor je základní nastavení (obrázek pozadí, odpočítávání času, …). Na záložkách Schéma a Text lze definovat (v omezené verzi) max. dva obdélníky sloužící jako podklad pro text a max. dva texty. Lze zvolit barvu pro obdélník i pro text z palety nabízených.
Program používá pojem „řádek“ a „sloupec“ ve smyslu y a x souřadnice na obrazovce.

[http://pc.poradna.net/file/view/21765-winxp-1-20-p  ng][http://pc.poradna.net/file/view/21766-winxp-1-21-p  ng][http://pc.poradna.net/file/view/21767-winxp-1-22-p  ng]

Asi nejdůležitější záložkou je Menu, kde definujeme texty položek pro menu a jejich příkazy (které zajistí spuštění obrazu IMA či ISO a jeho nabootování).

Jak to celé funguje?

Do prvního pole Příkaz zadáme příkaz(y) pro nabootování; obvykle to bude příkaz run, ale možností je více, včetně takových lahůdek jako vytvoření ramdisku či namapování obrazu jako virtuálního disku pro operační systém.
Do druhého pole Text menu napíšeme to, co se zobrazí jako položka menu.
Kupodivu funguje i čeština, takže je možné mít položky nejen anglicky či „cesky“, ale i česky.

Chceme-li tedy nabootat obraz diskety s názvem disketa.ima, použijeme příkaz run disketa.ima a pro obraz s názvem msdos.img použijeme příkaz run msdos.img

Jak v menu udělat z položky submenu?

Jednoduše. Místo spuštění obrazu necháme spustit soubor s příponou EZB, což není žádný obraz, ale submenu.

V následující ukázce mám vytvořeno hlavní menu start.ezb, obsahující čtyři položky, přičemž 1., 2. a 4. jsou submenu, 3. položka je klasický příkaz.
Opticky jsem odlišil submenu přidáním znaků „>>>“. Lze to řešit jakkoli jinak, třeba změnou barvy.

1. položka, submenu „obrazy disket“, příkaz: run fdd.ezb
2. položka, submenu „obrazy CD/DVD“, příkaz: run dvd.ezb
3. položka, „nabootovat z pevného disku“, příkaz: swap;boot 80
4. položka, submenu „speciání příkazy“, příkaz: run extra.ezb

[http://pc.poradna.net/file/view/21769-winxp-1-23-p  ng][http://pc.poradna.net/file/view/21770-winxp-1-24-p  ng]

Hlavní menu start.ezb máme hotové, zbývá vytvořit tři submenu s názvy fdd.ezb, dvd.ezb a extra.ezb

Pro zjednodušení práce je vhodné uložit hlavní menu start.ezb a vytvořit postupně tři kopie, které pojmenujeme fdd.ezb, dvd.ezb a extra.ezb. Tím získáme stejné rozhraní a nemusíme ho celé vytvářet znovu.

Všechna menu uložíme do složky C:\EasyBoot\disk1\ezboot

Každé submenu postupně otevřeme v programu EasyBoot, nastavíme, že jde o submenu (přepínač Podmenu) a nastavíme texty a příkazy pro nabootování stejným způsobem jako u hlavního menu.

Původně jsem měl vždy jako čtvrtou položku submenu příkaz pro návrat do hlavního menu (příkaz run start.ezb), efektivně tedy byly v submenu jen tři příkazy. To lze vylepšit tak, že ponecháme všechny položky v submenu jako normální příkazy a návrat do hlavního menu vyřešíme malým trikem.

Na záložce Další máme možnost definovat funkční klávesu a přiřadit k ní příkaz. Chová se to obdobně jako klasická položka v menu. Můžeme tedy nastavit klávesu Escape a příkaz pro návrat do hlavního menu je vlastně volání tohoto menu, tj. run start.ezb

[http://pc.poradna.net/file/view/21771-winxp-1-26-p  ng]

Prozatím jsme vyřešili víceméně jen rozhraní budoucího multiboot média. Prvním krokem bude jeho otestování (nejlépe ve virtuálním počítači, např. Oracle VirtualBox). Pozor ale na to, že jsme zatím nepřidali žádný obraz (image) IMA, IMG, ISO, takže vlastně zatím nemá co z našeho multiboot média nabootovat.

Pozor, jako důležitý krok před vytvořením multiboot média je nutné otevřít hlavní menu (start.ezb), protože aktuálně otevřené menu se použije jako úvodní menu.

Na záložce Soubor použijeme tlačítko Vytvořit ISO (dostaneme několik chybových hlášení, že chybí obrazy, které chceme mít v multibootu zahrnuty). Tento ISO soubor pak připojíme jako CD/DVD do virtuálního počítače, ten spustíme a naše multiboot otestujeme.

Jsme-li spokojeni s tím, jak multiboot vypadá, jak se zobrazí nevybrané a vybrané položky menu, máme otestován návrat ze submenu do hlavního menu, můžeme přidávat obrazy IMA, IMG, ISO. Vše uložíme do složky C:\EasyBoot\disk1\ezboot – zde jsou už od výrobce dva obrazy: dos98.img (spouštěcí disketa z Windows 98) a falešný winpe.iso (pouze pro účely testování).

Jaký příkaz konkrétně použít pro různé ISO obrazy se nedá říct, záleží na spoustě okolností; nicméně EasyBoot má obsáhlé fórum a program je tu již od roku 2002, takže se jistě dá nalézt odpověď…

Multiboot USB?

Program umožňuje zkonvertovat vytvořené multiboot ISO i na USB flashdisk; také existují další programy na převod ISO na USB, např. Rufus.

Konec…

Jak jsem uvedl již v úvodu, tento článek není návodem od A do Z, ukazuje cestu, po které se lze vydat. Často bude trnitá, ale to už tak v životě, obzvláště technickém, bývá :-)

Odkazy ke stažení: start.ezb, fdd.ezb, dvd.ezb, extra.ezb

Předmět Autor Datum
Bude to fungovat v UEFI systémech?
Líčko 27.02.2015 15:53
Líčko
Tak to nemám kde vyzkoušet, nic s UEFI nemám. Na starým dobrým BIOSu to funguje dobře, i když obecn…
Pavel 28.02.2015 09:46
Pavel
Ne. poslední
mif 06.03.2015 02:05
mif

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru