Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem ...a teď si napíšu vlastní mobilní aplikaci (i bez programování)

Cílem tohoto krátkého článku je ukázat cestu, na jejímž konci bude vlastní mobilní aplikace. Všechny použité služby jsou dostupné zdarma. A půjde to i bez programování. Vystačíme si se znalostí HTML (zvládnou i děti na základce), případně CSS. Na konci článku je odkaz na můj bezplatný videokurz v češtině.

0. Úvod

V tomto článku jde o aplikace, které jsou napsány v HTML + CSS + JS. Jedná se vlastně o webovou stránku (nebo více stránek), převedenou do .apk souboru (což je spustitelná aplikace v Androidu).
Nejprve si tedy aplikaci napíšeme, vyzkoušíme, odladíme na počítači a pak z ní uděláme opravdou androidí aplikaci, kterou si nainstalujeme do telefonu nebo tabletu.

1. Ale já neumím programovat...

Nevadí. Pokud ti bude stačit mít v aplikaci vlastní text, obrázky, ... pak není žádné programování potřeba. Napíšeš si svou aplikaci, která zobrazí třeba:
- oblíbené recepty
- ordinační hodiny u doktora
- rodinné fotky
- otevírací dobu obchodů
- rozvrh hodin
- slovíčka, fráze v cizím jazyku
- rozpis léků

1.1. Kde to budu psát?

Protože návod cílí na začátečníky, nebudeme nic instalovat do počítače, ale použijeme online službu monaca. Ta nabízí i bezplatné služby (nejdůležitjší omezení: max 3 sestavení do .apk během 24 hodin).
Monaca nabízí skvělou funkci - do telefonu si nainstaluješ Monaca debugger, přihlásíš se a můžeš testovat svou aplikaci přímo v telefonu.

1.2. Chci jen vložit vlastní text a hotovo!

Fajn, připravil jsem pro tebe tři projekty (jsou to v podstatě hotové aplikace). Ty stačí naimportovat do prostředí monaca, upravit podle svých požadavků (vložit vlastní text, obrázky, ...) a nechat si vytvořit soubor .apk (aplikace pro Android).

ZIP archivy pro naimportování do služby monaca:
projekt 1
projekt 2
projekt 3

1.3. A jak to dostanu do telefonu?

Služba monaca umí projekt sestavit jako androidí aplikaci - dostaneš odkaz na stažení souboru s příponou .apk. Nejprve si musíš v telefonu povolit instalování aplikací z neznámých zdrojů (tj. mimo Google Play; najdeš to v Nastavení telefonu). Pak musíš ten soubor .apk dostat do telefonu a najít ho tam a pak spustit instalaci. Primitivní, ale účinný způsob je poslat si .apk soubor sám sobě mailem, v telefonu klepnout na přílohu mailu a spustí se instalace (musí být povoleno instalování aplikací z neznámých zdrojů).

2. Co když umím programovat?

Výborně, pak tvoje aplikace může zpracovávat data, reagovat na chování uživatele, počítat, kreslit grafy a cokoli dalšího tě jen napadne.
Mnou nachystané projekty jsou založeny na Framework7, který se dá kombinovat s populárním VueJS (jednodušší než Angular).

Pro ukládání dat do telefonu se dá použít např. PouchDB, na real-time databázi třeba Firebase, atd.

3. Stejně pořád nevím jak na to?!

Podívej se na můj bezplatný videokurz.

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné komentáře.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru