Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem PocketHome - vytápění - chytrá domácnost - zhodnocení

Po roce se vracím k článku, abych popsal zkušenosti. Také je to dostatečná doba abych mohl zhodnotit dopady na spotřebu.

Navazuji na článek PocketHome - vytápění - chytrá domácnost.


Krátká rekapitulace

Umístění je ve starším dvoupatrovém rodinném domku bez zateplených zdí. Spodní patro je využíváno celé, horní částečně.
Existuje mnoho firem (v posledním roce přibyly další), které obdobnou technologii poskytují. Já jsem si vybral český Elektrobock.

Osobní zkušenosti

Je třeba doladit teploty (programy). Naštěstí řídící jednotka poskytuje dostatek volných programů na několik sad. Osobně mám nastaveny 2 sady - jaro/podzim a zima. Když se dostatečně oteplí/ochladí, slunce už nesvítí, tak jen změním u hlavic program.
"Doladěním" je myšleno to, že každá místnost se chová jinak, má jinou tepelnou setrvačnost, cirkulaci vzduchu. To znamená teplota a časy, aby vám ženské v domácnosti nenadávaly, že musí chodit doma v kožichu.

Programy jsem si připravil samostatně pro každou místnost, takže jsem schopný zónově regulovat místnosti podle využívání v průběhu dne.

Rozdíly v technologii

Jaký je rozdíl mezi inteligentními hlavicemi použitými ve článku a samostatnými elektronickými hlavicemi např. z Lídlu nebo mechanickými termohlavicemi?


Mechanické termohlavice

Ty pouze zajistí, aby teplota v místnosti nepřekročila nastavenou mez. Zajistí, že nebude přetopeno. Pokud chcete v noci nižší teplotu, tak si ji stáhnete.
V případě rodinného domku nebo bytu s vlastním kotlem musíte mít v některé místnosti (obvykle nejchladnější) řídící termostat, který zajistí spínání kotle.

Individuální "chytré" termohlavice

Typickým představitelem jsou hlavice z Lídlu.
Pokud bych byl v paneláku nebo bytovém domu bez vlastního kotle, kde platím za odebrané teplo, tak by podobnou službu (s menším komfortem nastavování) zastaly klidně i tyto mnohem levnější hlavice. Ty umožňují individuální programování teploty v místnostech, ale nejsou schopny ovlivnit běh kotle. O ten se stará centrální termostat v referenční místnosti stejně jako v případě s mechanickými hlavicemi.

Chytrý systém vytápění

V takovém případě jsou použity inteligentní termohlavice, které se "naučí" tepelnou charakteristiku místnosti a přizpůsobí se svým chováním místnosti. Proto jsou hlavice tak drahé, není to jen obyčejný elektronický časovač s měřením teploty a motorkem pro otevírání ventilu. Hlavice komunikují s řídící jednotkou a samy si řeknou o sepnutí kotle. Kotel tak není řízen teplotou v nějaké konkrétní místnosti centrálním termostatem, ale reálnými požadavky v jednotlivých zónách.

Příklad klasického vytápění s mechanickými hlavicemi

Rodinný dům, nejchladnější místnost je např. ložnice na severu. Tam se umístí centrální termostat. Pokud teplota v místnosti s termostatem klesne pod nastavenou úroveň, zapne se kotel. V této místnosti nemůžete zaškrtit topení, jinak by to celé ztratilo smysl. Přes den budete chtít mít teplo v obýváku a ne v ložnici, přes noc potřebujete držet teplotu v ložnici, ale nepotřebujete topit v obýváku.
Individuální chytré hlavice do toho vnesou částečně trochu inteligence - omezíte topení v noci v obýváku, ale nezbavíte se topení naplno v ložnici přes den.

Příklad vytápění s chytrým systémem

Centrální jednotka se v tomto případě stará o vyhodnocování požadavků hlavic. Ne, že by se neuměla chovat stejně jako v předchozím případě. Umí to, ale to bychom celý systém degradovali. Výhodou je, že nepotřebuji žádnou referenční místnost. Jen si určím, které hlavice mají právo požádat o zapnutí kotle (ložnice, obývák), ale nemusí to být hlavice třeba v hale.
Když je třeba mít teplo v obýváku, máte teplo v obýváku. V noci naopak můžete nechat v obýváku 18°C a držíte si příjemnou spací teplotu v ložnici. A protože si rádi hrajete, nastavíte si systém tak, abyste měli v ložnici teplo ráno, když vstáváte, večer, když obvykle chodíte spát a přes noc teplotu utlumíte, aby se vám příjemně spalo.

Vyplatí se to?

Za mne mohu říct, že ano. Na následujícím obrázku je srovnání spotřeby v letech 2015 a 2016. V roce 2016 na začátku prosince jsem nasadil Elektrobock.

[80571-jafi-2017-12-08-18-04-09-png]

Oba roky byly, co se týká průběhu zimy, obdobné. Úspora na plynu byla asi 12%. Ale peníze nejsou vše, kromě finanční úspory máme "chytrou domácnost".

Předmět Autor Datum
Hmm pěkné, ale je alternativa, která 1: stojí méně (mě cca 20000Kč i s montáží) a za 2: funguje za m…
jezekhifi 09.12.2017 23:15
jezekhifi
Klimatizace s invertorem mám také (pro každé patro jedna), ty používám na jaře a na podzim. V létě j…
Jan Fiala 11.12.2017 09:32
Jan Fiala
Ja mam len poznamku k tabulke usetrenych nakladov...to skor zavisi od zimy ako od technologie a prin…
fleg 10.12.2017 09:19
fleg
Souhlas. Ale přece jen srovnání by tam nějaké být mělo a zimy 2015 a 2016 byly srovnatelné. Proto js…
Jan Fiala 11.12.2017 10:21
Jan Fiala
zimy 2015 a 2016 byly srovnatelné no, lepšíje tam dát nějaká porovnatelnější data. Třeba: 2015 - z…
gd9 12.12.2017 12:54
gd9
OK. Podle toho tvého porovnání vychází zima 2015 teplejší než zima 2016. Pak by ta úspora byla ještě…
Jan Fiala 12.12.2017 21:42
Jan Fiala
jaka tedy byla uspora v Kc?, jaka byla investice?, z toho vypocitame casovou navratnos(za predpoklad…
jajaja 13.12.2017 12:41
jajaja
bez odpovedi, takze to asi takovy terno nebude a autor se to stydi rict, skoda
jajaja 03.01.2018 11:14
jajaja
cela sranda ho prisla na cca 25k a rocni uspora 3k, takze staci jen doufat, ze to vydrzi v provozu 8…
lula 10.01.2018 17:03
lula
Omlouvám se, nesleduju reakce na starší články. Celá sranda mě přišla asi na 11k (měl jsem to za zam… poslední
Jan Fiala 09.04.2018 19:35
Jan Fiala

Hmm pěkné, ale je alternativa, která 1: stojí méně (mě cca 20000Kč i s montáží) a za 2: funguje za méně peněz než vytápění plynem. Klimatizace split s invertorem do -15 funguje a pohoda.
Jasně mám byt 1+1 a zateplený, což proti baráku vyjde levněji. Na tvuj barák by klima stála tak 40ti až 50ti.

A to tady řešíme jen zimu, a co léto?? Klima neocenitelná..

Omlouvám se, nesleduju reakce na starší články.
Celá sranda mě přišla asi na 11k (měl jsem to za zaměstnanecké ceny) a jak jsem psal, nešlo mi hlavně jen o úsporu, ale i o inteligentní řízení topení.
Když se podívám na faktury za plyn, je tam rozdíl 6MWh (u mne úspora 13%), ale to se těžko posuzuje, protože zimy jsou jiné a vlastní měsíční odečty jsem si rok před nasazením systému nedělal. Znamenalo by to, že systém se zaplatí za necelé 2 roky.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru