Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Vyberáme ideálny domáci router

Vybrať ideálny router do domácnosti asi nejde vzhľadom na to, že každý užívateľ ma iné priority. Napriek tomu sa v tomo článku o to pokúsim, respektíve si objasníme hlavné body, ktoré by sme pri výbere routera mali brať do úvahy.

Ideálny router

Bohužiaľ neexistuje. Ale napriek tomu sa ho pokúsime nájsť. Čo by sme teda mali sledovať pri výbere routra?
Cena
Cena je dôležitá, ale nemala by byť našou dogmou. Za kvalitu sa platí, na druhej strane načo platit za funkcie, ktoré v praxi nevyužijeme. Naštastie už pominula doba, kedy boli profi routre cenovo vzdialené bežným značkám, a preto je dnes namieste uvažovať nad profi riešením aj do domácnosti.
Bezpečnosť
Zásadná vec a to predovšetkým ak náš router tvorí zároveň bránu do internetu a nebodaj máme na ňom aj verejnú ip adresu mala by byť bezpečnosť pre nás alfou a omegou zároveň. Pokiaľ berieme bepečnosť vážne nemali by sme podceňovať dlhoročné neriešenie problémov pomerne populárnych značiek ako je napríklad Asus alebo TP-Link. Áno Asus alebo TP-Link vedia spraviť dizajnovo príťažlivé krabičky, ale položme si otázku...router kupujeme preto, že sa chceme naň každý deň pozerať alebo nám má naopak slúžiť a máme sa cítiť pri ňom bezpečne?

[84038-archer-c5400x-01-normal-15172978-jpg]

TP-Link Archer-c5400x-01, však je pekný? Vyzerá ako replikátor zo seriálu SG. Mne osobne sa dizajnovo páči. (fleg)

Možnosti nastavenia
Klasickí výrobcovia ala TP-Link a spol nám ponúkajú v súmare tie isté možnosti. Úprimne, na základné nastavenie routra nám to stači, problém nastane ak máme riešiť nejaký zložitejší problém. ako je napríklad náhodné odpájanie wifi klientov, alebo prečo vsetky zariadenia fungujú normálne len mobil sa nechce na ten nový router pripojiť, prípadne jeho spojenie pravidelne vypadáva. V tomto prípade je naša šanca na vyriešenie problému skoro nulová, vďaka sparťanským možnostiam bežných routrov. V tejto situácií nastupujú profi routre, ktoré nám ponúkajú širokú škálu nástrojov na diagnostiku a následne debugovanie našeho problému.

[84040-mikrotik-jpg]

Široké možnosti nastavenia a informácií pri pripojených wifi klientoch u Mikrotiku (fleg)

Spoľahlivosť
Pomerne častým problémom rôznych SOHO značiek je spoľahlivost. Pofidérnou praktikou býva často osadzovanie jedného typu rôznymi chipsetmi a tak sa môže stať, že jeden kus slúži pomerne spoľahlivo a druhý kúpený o rok už blbne pričom navonok sú routre úplne rovnaké. Ďaľším problémom býva ako sa router správa pri záťaži. Dlhšiu dobu som nasadzoval hromadne TP-Link 741ND, ktorý sa v domácnostiach s pár zariadeniami správal korektne. Akonáhle som ho skúšal nasadiť do firiem alebo nebodaj do škôl okamžite nastúpili detské choroby akými sú zamŕzanie, či odmietanie obsluhovania wifi klientov a pod. Veľkou záhadou pre mňa bolo aj postupné kazenie sa vlastností routra, kde napríklad 743, ktorá u mňa slúžila ako klient pre PC najprv zamŕzala raz mesačne, ku konci svojej životnosti aj 2x za deň.

Vyberáme router

Routre predávam a inštalujem už mnoho rokov a za ten čas som si prešiel nejakým vývojom. Rukami mi prešlo snáď už aj cez tisíc zariadení, z ktorých som drvivú väčšinu aj inštaloval a spravoval. Mám skúseností nielen z domácností, ale aj z väčších sietí, kde sa naraz pohybujú desiatky klientov.
Nebudem to naťahovať, jak na domáce tak na profi použitie do firiem už dlhšiu dobu pripadajú u mňa do úvahy dve značky UBNT a Mikrotik. Obe spoločnosti poskytujú široké porfólio produktov, ale ak mám vybrať nejaký univerzálny router do domácnosti,a na ktorý sa pomerne často pýtate na poradni je moja voľba jasná.
MikroTik RouterBOARD RBD52G-5HacD2HnD-TC, hAP

[84041-mikrotikap-jpg]

Zdôvodnenie výberu

* Router obsluhuje ARM procesor s dostatocným výkonom na Gb routovanie.
* Router obsahuje 5x1Gb porty
* Router ma usb vstup umožňujúci pripojenie USB disku alebo kľúča aj keď to samorejme nie je plnohodnotný sieťový disk, rýchlosť na úrovni 100-200Mb/s však postačuje
* Router obsahuje plnohodnotnú verziu RouterOS s profesionálnymi možnosťami nastavenia
* Pomerne príjemná cena vzhľadom na výkon porovnateľna s rovnakými zariadeniami od Asusu alebo TP-Linku
* Duálna wifi, v časoch beznádejne zarušeného 2,4GHz pásma je 5GHz alternatíva viac ako vhodná
* Široké možnosti nastavenia a debugovania pri problémoch
* Možnosť montáže na stenu aj na stôl
* Možnosť diaľkového napájanie cez PoE
* Dosah wifi antén napriek absencii vonkajších prútov je výborný, odladenie chipov je výrazne lepšie ako u konkurencie (hlavne voči samorušeniu)
* Quick setup umožňuje nastaviť router v jednej obrazovke aj menej skúseným užívateľom
* Nemrzne...naozaj nie. Mikrotik mi za celé roky zamrzol len parkrát a ako som spomenul aktívne ich spravujem pár stoviek a to sú zariadenia, ktoré bežia 24h denne.
* Silná podpora výrobcu, okamžité látanie dier v systéme a dlhé roky aj čistý štít, ktorý je bohužiaľ poškvrnený dvoma veľkými dierami objavenými v tomto roku
* Možnosť ovládanie cez layer2

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nějaká alternativa? tento je beznadějně vyprodaný. nový
tucnak44 02.01.2019 10:02
tucnak44
Hocico od Mikrotiku alebo UBNT. Dvojpasmove, gigove porty povinne, dalej uz nech ta zaujima len cena… nový
fleg 02.01.2019 13:15
fleg
To som zobral posledny? :-) Objednane poobede pred stedrym dnom, a to mi poslali poslednym kurierom… nový
truhlik 02.01.2019 14:21
truhlik
jeee, reklama na deravej mikrotik ? nový
prezdivlka 08.01.2019 19:51
prezdivlka
další trotl z živě, co sem chodí obšťastňovat svými dementními flusanci. poslední
lední brtník 12.01.2019 00:02
lední brtník

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru