Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Nebojte sa prechodu z Windowsu na Linux. Ubuntu je viac schopnejší OS než si myslíte.

Hnevá Vás Windows 10? Prístup Microsoftu, ktorý Vám povinne do držky hodí modrú obrazovku s textom "aktualizuje sa, počkajte prosím"? Vadí Vám tucet bugov ktorý sa vo Windowse vyskytuje? Zrejme chcete s Windowsom skoncovať, lenže všetci Vám hovoria "Na Linuxe nič nejde", "Linux je komplikovaný, je dobrý pre pokročilých uživateľov, ale pre laikov k ničomu", a pod? Tak ja Vám ukážem že sa tý všetci hodne pletú. I když je pravda že pár vecí je v Ubuntu odosť zložitejších, ale i tak po pár nastavovačkách už nebudete chcieť používať iný systém.

Takže sme vo vnútri Windowsu 10, máme otvorený browser, naťukávame "Ubuntu.com", klikneme v menu na Download, A v ponuke Ubuntu desktop sťahujeme 18.04 LTS alebo 19.04.
Počkať, teraz ktorý z nich, aký je medzi nimi rozdiel?
18.04 LTS je LTS verze čož znamená že má predĺženú podporu, je to hodne podobné Windowsáckej podpore, akurát aktualizácie pre Ubuntu Vám nie sú nucované. 19.04 je novší ale má kratšiu podporu.
Ubuntu štandardne vydá LTS verzi každé 2 roky, zatiaľ čo non-LTS každých 6 až 9 mesiacov. To však neznamená že každú chvíľu musíte stahovať novú verzi. Podpora LTS je 5 rokov, a nekdy i dlhšia.
Viac informácii získate tu: https://ubuntu.com/about/release-cycle a https://wiki.ubuntu.com/Releases

Inštalácia:

Ok rozhodli sme sa stiahnuť LTS verzi. Jak vidíte 18.04. má rozšírenú podporu dokonca až do roku 2028. Ok máme stiahnuté je to ISO, čo s tým? Stiahneme Rufus https://rufus.ie/ pripojíme prázdny USB klúč (flashku), když ho otvoríme vidíme okno, kde máme nekolik možností, toto je jedna z kritickejších častí, a treba to nastaviť správne. Vo Windowse, když kliknete pravým na štart a kliknete na správa diskov, uvidíte svoje disky v počítači. Na jednom disku jednu partíciu zmenšíme pravým kliknutím na partíciu, zmenšiť zväzok a napíšete o koľko ho chcete zmenšiť. Veľkosť partície je volitelná, ale čím viac zmenšíte, tým viac miesta bude mať Linux pre programy, avšak zas Windows bude mať menej. Pre Windows je minimálne potreba 60GB partícia, ideálka je ale až 200GB, najmä ak používate veľa veľkých programov, nebo hry. Však vieme že niektoré hry sú schopné si zobrať aj cez 50GB. Windows samotný bežne zaberá okolo 30GB. V prípade Ubuntu je to skromnejšie, Ubuntu potrebuje minimálne 20GB (sám nezaberá viac ako 10GB), ideálka je okolo 150-200GB, Ja osobne som Ubuntu inštaloval na 256GB SSD, pričom Windows trčí na HDD (ten stejnak už nepoužívam, dokonca bych ho nemal vôbec, ale nechal som si ho len pre to abych v ňom otestoval nejaké programy, ktoré sám programujem), ostatne když máte strach, môžete si Ubuntu nainštalovať povedla Windowsu.

OK máme volné miesto pre Linux, na danom disku kde ste vytvorili partíciu, kliknete pravým na disk, budete tam mať ponuku "konvertovať disk na MBR" alebo "konvertovať disk na GPT" v prvom prípade teda máte disk "typu" GPT, v druhom MBR. To Je to čo potrebujete zvoliť v rufusovi v schéme oddielu. Po stlačení na prehliadať zvolíte ISO, a klikáte na štart. USB klúč (flashka) sa stáva bootovacím médiom, teraz reštartneme počítač/notebook, pri znovuzapnutí okamžite mačkáme F2 alebo F12 alebo Del, zvyčajne takto vstúpite do BIOSu alebo Boot menu. V prípade BIOSu prejdeme na položku Boot a ako prvé zvolíme USB klúč, potvrdíme (apply) a exit, reštartuje sa a už nič nemačkáme. V prípade boot menu rovno volíme USB klúč.

Po načítaní sa otvorí Ubuntu inštalátor. Na pracovnej ploche bude "install Ubuntu 18.04 LTS" (nebo iná verzia) a to len otvoríme, sprievodca nám už navedie. Pri inštalácii, ak inštalujete povedľa Windowsu (a ten chcete si zachovať) si treba dať pozor len na jednu vec, a to aby ste nezvolili "erase disk", v prípade že inštalátor nerozozná Windows, tak defaultne je začiarknuté erase. Zvyčajný dôvod pre nerozoznanie je že disk nieje v móde AHCI (to jde nastaviť v BIOSu).
Po nainštalovaní odpojíme USB klúč a reštartujeme PC/notebook.

[ubuntu-installation-type.png]

Najťažšia časť je za nami, teda takmer. Môže sa stať že pri prihlasovaní Vám Ubuntu zamrzne, je to častý problém spôsobený drivermi. To však není problém. Na prihlasovacej obrazovke zmáčkneme ctrl+alt+F2 a dostaneme sa do konzole, tu napíšeme

sudo ubuntu-drivers autoinstall

počkáme kým to dokončí, a následne reštartujeme PC/notebook. Potom sa prihlásime a bez problémov sme na ploche.

Nastavovanie a inštalácia programov:

Ako laik ale asi chcete ten počítač aj používať, takže si ho chcete skôr prispôsobiť, ponastavovať, a nainštalovať si programi a hry.

Rozdiel medzi windowsom a linuxom (Ubuntu) je rozdiel ten že vo Linuxe sa software inštaluje formou "packages" teda balíkov. Normálne v Linuxe nejdú spustiť Windowsácke programy, avšak existujú nástroje ktoré to umožnujú. Takýmto nástrojom je WineHQ. https://www.winehq.org/

V podstate len otvoríme terminál, a napíšeme doň príkazy z tejto stránky: https://wiki.winehq.org/Ubuntu
Hry sú zložitejšie na beh, využívajú mnoho funkcií grafickej karty, pre hry bol vytvorený program Lutris. https://lutris.net/ aj na tejto stránke sú napísané príkazy do terminálu. Není problém.
Ešte sa vám zíde možno snapcraft: https://docs.snapcraft.io/installing-snap-on-ubuntu nainštalujete.
Možno teraz nadávate, toľko krát potrebujem použiť terminál, je to komplikované. Pravdou je že tak komplikované to není jak sa zdá. A po nastavení Ubuntu už ako laik ani terminál moc potrebovať nebudete. Jediná ťažká časť na Ubuntu je práve to prvé nastavovanie, potom jeho používanie už je takmer bez problémové, ostatne ale ani Windows nie je úplne bezproblémový, v Ubuntu sa však dá v podstate vyriešiť všetko, a dá sa prispôsobiť fakt hodne.
OK, chceme nainštalovať nejaké programy. Je tam inštalovaný Firefox, tak otvoríme, chceme stiahnuť Chrome, tak není problém. Jde to i cez terminál, ale jde to už i priamo spustením .deb inštalátoru. Chcete nainštalovať iné programy není problém. Ak nejaký program na stránke má uvedeno "Pre Windows a OSX" alebo "Len pre Windows" není problém. Exe (windowsácky program) spustíte úplne bežne ako vo Windowse, díky WineHQ. Môžete si takto nainštalovať tucet rôznych programov. Ale ak existuje Linuxová verze, tak ju preferujeme.

OK, čo ďalej. Poslednú asi najnáročnejšiu časť z nastavovania je nastavenie klávesnice, možno ste si už všimli že oproti Windowsu niektoré znaky sa píšu inak, napríklad tlačítko "&" defaultne píše "\". Ak chcete mať štandardné Slovenské QWERTZ známe z Windowsu, tak je potrebné upraviť súbor /usr/share/X11/xkb/symbols/sk v prípade češtiny je to súbor /usr/share/X11/xkb/symbols/cs ten však je potrebné upraviť ako root uživateľ. V defaultnom nastavení stačí v termináli napsať "sudo -i" napsať heslo, napísať gedit a cestu k súboru. Zase ten terminál, nebojte, je to už posledný (možno predposledný) krát čo ho budete musieť použiť). Teraz čumíte na tento súbor. Tak Vám to zjednoduším, pre SK klávesnicu som už ten súbor upravil, a dal na Github Gist: https://gist.github.com/Mlocik97/c35caa28263228f1d2a732f8e7211ef0
len skopčite.
Uložíte, reštartujete PC a je to.

Možno ste si všimli že když ste otvorili neco ako prieskumník (zvané "súbory") že sa Vám v ďalších umiestneniach zobrazuje partícia Windowsu, dátová partícia, i Linuxová. Chcete Windowsácku skryť, není problém. Otvoríme aplikáciu disky:
[images]

klikneme na partíciu, ozubené kolečko, voľby pripojenia, vypneme predvolené reláciou a odškrtnete zobraziť v používateľskom rozhraní. Dátový disk chcete mať zrejme rovno pripojený, urobíte to isté, akurát zaškrtnete pripojiť pri štarte systému.

Když si tak všimnete, už veľa vecí sme porobili. Ale stále Vám tu niečo chýba? Tak napríklad vo Windowse sme mali dole panel s kartami, ktoré programy sú otvorené. Není problém. Nainštalujeme Gnome-Tweaks môžme použiť príkaz: "sudo apt install gnome-tweak-tool" v terminály. Zase ten terminál, už Vás sere? Je tu i iná cesta, otvoríte aplikáciu Ubuntu Softwares, a tam najdete daný program a nainštalujete. Je to skoro ako App Store na Androide. V gnome tweaks máme možnosť si skryť, alebo zobraziť percento batérie (v prípade notebookov), zobraziť Dátum, čísla týždňov, atd. Ďalej nastaviť klávesnicu a myš. Pozor "Vstup Emacs určite majte odškrtnutý inak klávesová skratka ctrl + a ktorú ste zvyklí používať na označenie celého textu nebude fungovať. Ostatné nastavenia sú celkom intuitívne a jasne pochopitelné. Možno ste si všimli jednej zaujímavosti, v Ubuntu je možné zobaraziť a skryť ikony prac. plohy. Ja je mám skryté, ale ak Vám vyhovuje je mať zobrazené není problém. ďalej tu vidíte pracovné priestory, to je pre viacerých novinka, i když neco podobné už prišlo aj do Windows 10, ale zrejme ste to moc nepoužívali. V Ubuntu je to vymyslené skvele, a určite budete radi to používať. Tak ale kecáme veľa o rôznych veciach, chceli sme lištu nie? Na to tu máme rozšírenia.
Nainštalujeme rozšírenie Windows List https://extensions.gnome.org/extension/602/window-list/ ak Vám nedá ponuku v rozšíreniach ani na stránke, tak v Ubuntu softwares to najdete. Taktiež sa Vám možno podne Applications menu (Neco ako Win 7 štart menu). Či Removable drive menu. Tých Gnome rozšírení je fakt hodne. Ostatne neinštalujte zbrklo vše, Gnome rozšírenia sa neodporúčajú, lebo je to jedno z mála slabín, ktoré môžu ohroziť bezpečnosť systému. Ostatne tie čo som zmínil sú od oficálneho autora Gnome. (grafickej nadstavby Ubuntu).

V podstate všetko už máme ponastavované, (ešte máte nejaké nastavenia v "nastaveniach" prekvapivo, umožnuje to mnoho vecí). Reštartujete počítač, a môžete veselo používať.

[Lutris-Gaming-Platform-for-Linux.jpg]

Ste hráč? V Lutrise si nainštalujete hry, a môžete hrať čokoľvek, len u pár hier bude potrebné v nastaveniach možno ponastavovať nejaké klávesy. Trebárs v League of Legends defaultne nefungovali horné numerické klávesy. 1-7, museli ste znova nastaviť klávesy. Ďalšia možnosť je v Lutrise v nastaveniach hry zobraziť rozšírené nastavenia a aktivovať voľbu "Switch to US keyboard layout". Ale inak ako hráč nemáte problém. Veľmi veľká vätšina hier funguje v Linuxe úplne v pohode, vyskúšal som StarCtaft II, League of Legends, Total Wary a pár ďalších hier. Nejsem síce moc hráčsky typ, ale nemyslím si že na nejaké veľké zádrheli nejaký hráč narazí. S Windowsáckymi programami je to podobné. Snaď problém by mohli mať len tý čo pracujú s 3D grafikou, napríklad pod Linuxom nefunguje program Cinema 4D (to je snaď jediný program čo poznám čo v Linuxe nefunguje), určite ich je pár ďalších. Ostatne bežný laik takéto programy moc nepoužíva, takže myslím si že pre hráčov, bežných používateľov, a pod. je Ubuntu slušný OS.

Tak na záver len také porovnanie oproti Windowsu:

Klady:
Ubuntu je extrémne moc prispôsobitelný. I keď je pravda, že niektoré veci sa prispôsobujú ťažšie. (to čo sme si ukázali je len minimum z toho jak sa dá prispôsobiť)
Ubuntu má vynikajúcu komunitu, tucet dokumentácie, návodov a všeho čo potrebujete.
Po nastavení je prívetiví, jednoducho používateľný.
Stabilita, nízky počet bugov.

Zápory:
niektoré 3D Grafické programy, ako Cinema 4D v Linuxe nefungujú.
Zložitejšie prvotné nastavenie pre laika. (po nastavení avšak není problém).

Osobne si myslím že Canonical (tvorca Ubuntu) verziou 18.04. fakt hodne vylepšil svoj systém. Už sa neviem dočkať na 20.04, ktorý vyjde v apríli 2020. Ostatne V Linuxe bez problémov rozbeháte takmer všetky programi, a oproti Microsoftáckemu WIndowsu máte veľké možnosti, prispôsobenia a systém samotný Vás neotravuje. Takto si predstavujem skvelý OS. Možno si po odskúšaní už na WIndows ani nesáhnete.

Dodatok:

zrejme Vás napadne že sme neinštalovali Antivirus a pod. Neni potreba, on neni potreba ani vo Windowse, jak sa tady na poradne furt píše dokolečka. Ostatne ak už nutne silou mocou chcete antivirus, tak ClamAV. Ostatne v Linuxe antiviri moc vyznam nemajú.

Předmět Autor Datum
Hezký článek, jen škoda těch screenshotů v angličtině. poslední
---- 19.08.2019 18:00
----

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru