Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Budujeme OpenVPN sieť - Inštalácia klienta

Server by nám už po minulom diele mal bez problémov bežať, takže dnes si môžeme ukázať ako na klienta. Nakoľko klientským desktopom dominuje operačný systém Windows budem sa v pokračovaní zaoberať len OS XP a 7.

Začíname

Ak máme inštalovaný a bežiaci server nastáva čas na inštaláciu klienta, ak nie skočíms si najprv prečítať http://pc.poradna.net/a/view/672042-budujeme-openv pn-siet-instalacia-servera.

Ako OpenVPN klienta použijeme, keďže sme v klikacom prostredí upraveného OpenVPN klienta a to projekt OpenVPN GUI /www.openvpn.se/. Za švédsky sa tváriacim projektom však podľa všetkého stoja „zlaté české ručičky“, čo je o dôvod viac k radosti.

Musím bohužiaľ poznamenať, projekt sa ďalej nevyvíja o čom svedči aj táto informácia o poslednej vydaní: Latest stable release: 1.0.3 with OpenVPN 2.0.9 (2006-10-17) .

Napriek tomu klient spoľahlivo beží na všetkých verziách OS od nemenovanej firmy z Redmondu. Inštalácia pod Win7 si síce vyžaduje isté úpravy, ale v konečnom dôsledku je rovnako spoľahlivý ako pod XP.

Začnem netradične a to nie popisom inštalácie klasickej verzie, pretože to predpokladám zvládne každí užívateľ, ale popisom portable verzie pod XP, ktorá sa neinštaluje. Výhoda portable je jasná, pripojiť sa k svojmu serveru/sieti môžete kdekoľvek vďaka tomu, že si budete svojho klienta nosiť na USB kľúči. Klienta stiahneme napríklad z ovpnp.

V prvom rade musíme zo servera stiahnuť patričné súbory. V mojom prípade to budú klientské súbory fleg.crt, fleg.key, ca.crt a ta.key. Treba ešte pripomenúť jednu zvláštnosť portable verzie. Nemá vlastný konfiguračný súbor pre klienta. Buď si teda stiahneme konfig zo servera a ten upravíme alebo si vytvoríme čistý txt dokument a ten si uložíme potom ako client.opvn. Takže čo podstatné musí obsahovať správny konfiguračný súbor? Vysvetlím len podstatné veci.

client – oznámenie, že je klient
dev tun – rovnaké rozhranie ako na servri
proto udp – typ protokolu
remote mojserver 1194 – IP adresa servera a port
resolv-retry infinite
nobind
persist-key
persist-tun
ca ca.crt – serverový certifikát
cert fleg.crt – môj certifikát
key fleg.key – môj kľúč
tls-auth ta.key 1 – naša bezpečnostná fičúrka, ak ju používa server musíme aj my
comp-lzo – ak používa server musíme aj my
verb 3

Súbor si teda uložíme v homedire portable verzie v podadresári /data/config/ kam si uložíme aj zvyšné súbory.

Teraz môžeme v domovskom adresári spustiť OpenVPNPortable.exe. Systém sa nás spýta, či chceme naozaj inštalovať virtuálny sieťový adaptér. Samozrejme, že chceme. Následne na to ešte potvrdíme 2 informačné okná o tom, že sa inštaluje adaptér a tray lište nám pribudne nová ikonka. OpenVPN klient je spustený a čaká na naše príkazy. Dvojklikom iniciujeme proces pripájania sa k serveru, počas inicializácie je ikona žltá po úspešnom pripojení zelená.

[obr.jpg]

Na záver si môžeme skontrolovať, či máme plný prístup do vzdialenej siete. Na strane servera si nájdeme nejaký živý lokálny počítač.

server:/etc/openvpn# ping 192.168.100.38
PING 192.168.100.38 (192.168.100.38) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 192.168.100.38: icmp_seq=1 ttl=128 time=0.189 ms

Ok.
Teraz sa pokúsime tento počítač opingovať cez VPN.

C:\Documents and Settings\fleg>tracert 192.168.100.38
Výpis trasy k 192.168.100.38 s nejvýše 30 směrováními
1    42 ms    73 ms    39 ms  172.16.254.1
2    80 ms    47 ms    46 ms  192.168.100.38
Trasování bylo dokončeno

Ako vidíte máme správnu routovaciu tabuľku a plný prístup ku vzdialenej sieti.

Ako na to pod Windows 7

Ako som už predostrel vyššie OpenVPN GUI sa už bohužiaľ dlhšiu dobu nevyvíja. Napriek tomu dokáže bezproblémovo bežať aj pod Windows 7 32bitová aj 64bitová verzia.

Pokiaľ by ste na to šli klasickou cestou dostanete bohužiaľ pri inštalácii hlášku o tom, že Windows 7 podporuje len digitálne podpísaný ovládač a ten OpenVPN nemá. Riešenie je pomerne jednoduché. Inštalovať treba poslednú RC verziu z http://openvpn.net/release/openvpn-2.1_rc15-instal l.exe. Pre samotnou inštálaciou však musíme upraviť exe súbor a spustiť ho v režime kompatibility s Windows Vista /7 nebola v čase vydania RC ešte na svete/ a hlavne ju treba spustiť ako administrátor. Následne prebehne korektná inštalácia. Po úprave konfigu a dodaní príslušných certifikátov je OpenVPN GUI pripravený na spustenie. Pozor na záverečnú nuansu. Pokiaľ spustíte OpenVPN normálnym kliknutím prebehne spojenie, vy získate IP adresu a všetko sa javí OK. Napriek tomu okrem VPN servera nikoho neuvidíte. Ak si zanalyzujeme log z klienta zistíme, že nedošlo k „pushnutiu“ routy zo servera na klienta. Dôvodom sú opäť admin práva. Pokiaľ chcem, aby nám korektne fungovalo aj routovanie musíme spúšťať OpenVPN GUI vždy s admin právami. V tomto prípade už bude log bez chýb a VPN sieť je plne funkčná.

Portable verzia keďže sa neinštaluje tak jediné čo musíme spraviť je spustiť ju s admin právami. Klienta netreba vypínať, po kliknutí pravým tlačítkom myši sa môžeme od OpenVPN servera jednoducho odpojiť a vyhnúť sa v pri ďalšom spustení relatívne dlhej inicializácii TAP adaptéra.

Předmět Autor Datum
Uf, pěkně rozepsáno, ačkoli by to mělo být spíš mezi články. Jenom dvě drobnosti. GUI je součástní… poslední
JR_Ewing 25.09.2014 13:01
JR_Ewing

Uf, pěkně rozepsáno, ačkoli by to mělo být spíš mezi články.

Jenom dvě drobnosti. GUI je součástní standardní instalace OpenVPN klienta přímo z openvpn.net nevím, proč se zabývat nějakým (právě proto) nevyvíjeným projektem.
Druhou věcí, je, že i portable verze pořád potřebuje nainstalovat TUN adaptér, který se, pokud vím, nedá nainstalovat bez admina. Tudíž je to trošku kontraproduktivní.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru