Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Připravme se na nával "Viktorů"!

O těch servisácích jsem tam psal. A s tím nabitím huby: přesně.

V dobách W95OSR2 až W98SE mě to taky "bavilo", uvolňovat RAMku, defragmentovat, hledat obsolete files a duplicity mazat, čistit registry a kdoví co všechno, měl jsem (2x!) zakoupeny utility páně Nortona (i pro DOS) v nějaké Pro verzi (krabice pomalu jak na Adidasky). Hlavně ty DOSovské uměly spoustu zajímavých věcí, třeba takový diskedit..

Nevybavuji si, že bych tím někdy systém zcela zbořil. Ale také se nikdy nestal zázrak, PC se nezrychlil. K nějaké vyloženě negativní zkušenosti jsem se tedy sám nedostal. Známí/rodina ano; to mi nevadí každý kunčoft se počítá.

Dnes na jakékoliv optimalizace kašlu, snažím se mít takový PC, abych nepotřeboval kvůli procentu přidaného výkonu riskoval přeinstalaci/acronisáckou obnovu.

Problém těchto nástrojů je to, že čím větší BFU je používá, tím sebevědoměji a odvážněji postupuje. Přestože Radek často tvrdí, je jsou zcela bezpečné (nejsem schopen opravdu zodpovědně zhodnotit, protože to nepoužívám - protože naprosto k ničemu nepotřebuji), příkladů rychlé smrti OS známe skoro všichni řadu. Že je to způsobeno neodborným zásahem uživatele, je bohužel "chyba" těch utilit, které dovolí destrukci systému i nepoučenému laikovi. OS se takovému samoadminovi s dynamitem v pazourech prostě neubrání.

Škoda, že žádný obhájce čistidel mi zatím nevysvětlil přínos čištění registru. Kromě toho, který se veřejně nezmiňuje (tedy zbavit jej záznamů o dříve provedených instalacích, aby mohly znovu běžet v 30-day trial režimu ap.). Jak dojde ke zrychlení PC s minimálně 4GB RAM, když z databáze smažu 10-100kB dat.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality