Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem "náš" Marek

Jednou jsem o něm viděl článek v novinách, že skončil druhý na celosvětové soutěži v Americe. Zavolal jsem tehdy do Gymnázia Jírovcova, kde studoval, a dostal na něj kontakt. Domluvili jsme se, dostal stipendium a nyní je tu zaměstnaný. Zároveň studuje druhý ročník na ČVUT v Praze. Vymyslel už tolik věcí, které má zatím v šuplíku

loading...
Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Proti Markovi nic. Ale řešit žloutenku miminek ozařováním? Nejsem samozřejmě nijak odborně v tomto v…
Vyléčil jsem se sám 18.09.2014 08:23
Vyléčil jsem se sám
Jakékoliv medikamenty by ještě více zatěžovaly ledviny a játra už takhle citlivého organismu a necha…
marekdrtic 18.09.2014 16:19
marekdrtic
Díky za vyjádření. Byl to spíše takový obecný povzdech nad směřováním dnešní medicíny, nejsem samozř… poslední
Vyléčil jsem se sám 19.09.2014 06:44
Vyléčil jsem se sám

Proti Markovi nic. Ale řešit žloutenku miminek ozařováním? Nejsem samozřejmě nijak odborně v tomto vzdělán, ale i tak to zní docela děsně. Ono celkově mám s dnešními způsoby v medicíně problém a zdravej jsem začal být až co jsem zásadně přestal navštěvovat lékaře - když si vzpomenu co vše na mě vyzkoušeli za doslova zhovadilosti typu namísto naordinování sportu tabletky a injekce na potlačení "alergií" a rýmiček apod. tak bych je za to pozavíral. Myslím, že společnost by měla chránit děti do 18 let před některými zhovadilostmi dnešní tzv. medicíny stejně jako je chrání např. před zneužitím v pornografii apod. Bohužel nereálné.

Jakékoliv medikamenty by ještě více zatěžovaly ledviny a játra už takhle citlivého organismu a nechat dítě s vysokou hladinou bilirubínu v krvi je život ohrožující stav. Nejedná se o ozařování v pravém slova smyslu (vysokoenergetickými částicemi), jedná se o prosté svícení modrými LEDkami na kůži novorozence. Modré světlo s vlnovou délkou okolo 455nm dokáže bilirubín rozložit na produkty, které jsou jednoduše odbouratelné. V zemích třetího světa se toto řeší tak, že se dá nad dítě modrý filtr a svítí se slunečním světlem. Zatím je znám jediný vedlejší účinek - zvýšená pravděpodobnost výskytu melanocytických névů na kůži v pozdějším vývinu. Tomu dítěti to ale zachrání život, bez pomoci by zemřelo nebo by mělo těžce poškozené vnitřní orgány.

Já se zabývám konkrétně tím, jak zajistit, aby dítě dostalo správnou dávku modrého světla - tedy ani málo, ani moc. Tato dávka se stanovuje na základě hladiny bilirubínu v krvi. Samotná fototerapie samozřejmě je kalibrovaná, ale už z principu pouze pro jednu konkrétní vzdálenost nad dítětem - stačí, když toto sestra opomene, dá fototerapii o trochu blíž a dítě hned dostane větší dávku. Proto radiometr, se kterým může zdravotní personál nezávisle na nastavení fototerapie zkontrolovat velikost dávky, kterou novorozenec přijímá. Do budoucna určitě plánujeme vyvinout kontrolní systémy přímo do fototerapií.

Ta fototerapie vypadá takto:

[http://www.tse.eu/images/phocagallery/lilly/thumbs /phoca_thumb_l_3.jpg]

Díky za vyjádření. Byl to spíše takový obecný povzdech nad směřováním dnešní medicíny, nejsem samozřejmě kompetentní určit, zda zrovna tato konkrétní metoda má více toho užitku než těch škod - nevím o tom nic. Pokud je to skutečně málo invazivní ozařování tak budiž.. (možná)

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru

loading...