Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Windows Defender je dle posledních testů solidní antivir

Co se týče rizik tak:
- Zjednoduším to. Ze sítě je asi největší přes již zaplátované zranitelnosti. Pokud jsou programy a systém zaktualizovány, tak se to riziko napadení přes síť dá zanedbat.
- Z poštovního klienta? Pokud někdo nepozná jpg od exe tak na tom musí být hodně špatně, navíc normální poštovní klient snad vhodně upozorňuje uživatele co že to stáhl nebo může stáhnout za obsah (například to dělá Outlook a podle mě je to dostatečně blbuvzdorné). A pokud budu brát SmartScreen jako samostatný program tak uživatel myslím musí přejít i přes něj (i když osobně i ten zakazuju).
- Software. Zase to zjednoduším. Nemusí se instalovat vše přes Store aby se rizika daly zanedbat. Co se týče programů (ve smyslu neher), obvykle jsou ke stažení instalačky z oficiálního zdroje, pokud máš na mysli ošetření, tak, na to jsou zdrojáky, klíče, keygeny ve virtuálce... Hry třeba nainstalovat ve virtuálce a nakopírovat nainstalovanou hru do uživatelského účtu.
- Externí zařízení nechápu, v jakém smyslu myslíš to riziko?
Důvody pro zakázání Defendera a nepoužívání antiviru u mě:
- Při rozumném používání pc vidím riziko napadení naprosto minimální, zanedbatelné. Bráno v úvahu i to, že antivir nemá logicky jednoznačnou detekci a slouží spíš informačně.
- Antivir slouží jako další špehovací věc.
- Antivir vytěžuje, při běžné činnosti to možná poznat nejde, ale když třeba něco testuju tak to poznat bylo.
- Nemám rád, když mě někdo obtěžuje a sděluje mě automaticky jestli něco hrozba je nebo ne při něčem, co jsem si vědom co je (třeba když si něco stáhnu z netu). Navíc používám třeba autoit a programuju věci, které mají komponenty na upravování souborů, na šifrování, na operace se sítí a todle to mají antiviry v oblibě nějakým způsobem detekovat. Nechce se mi řešit nějaké povolování, při přesouvání takových souborů na disku nebo třeba při přesunu do virtuálky.
- mám to nastavené opačně. Běžný uživatel se dostane do Duševní pohody pokud mu běží antivir. Já se dostanu do Duševní pohody pokud mi antivir neběží.
Co se týče ochrany a prevence:
Ano, ochranu nepotřebuju. Ale nepotřebuju ani prevenci od antiviru. Postačuje uživatelská prevence. Třeba to jde vidět na tom uvedeném příkladu s hrama. Dejme tomu, že hra je z neofiko zdroje. Bez ohledu na to jestli má člověk antivir nebo ne, bez ohledu jestli ta hra je detekována jakýmkoliv antivirem nebo ne, tak z hlediska prevence taková hra se nemůže naostro instalovat s admin právy. Takže se preventivně nainstaluje do virtuálky a hodí se pak do uživatelského účtu, kde se může používat. A pak se můžou potenciální rizika už zanedbat. A uživatelská prevence (a ochrana) má zásadní vliv na bezpečnost, ne ta antivirová prevence a ochrana. Když se podíváš na warez, jsou tam hry, které běží pod uživatelským účtem, ale mají instalátor řešený s admin právy. Řeší to někdo? Neřeší, že? To by se nahazovalo jako archiv ne instalačka, případně instalačka nevyžadující admin práva. A instaluje to někdo přes virtuálku? Ne, že... A pak takoví debilní uživatelé, kteří neřeší todle to, řeší jaký antivir je nejlepší :-D Jde o to, že pokud někdo neřeší ochranu a prevenci z hlediska uživatele, tak je zbytečné řešit ochranu a prevenci z hlediska antiviru. No a pokud někdo má pořešenou uživateslkou ochranu a prevenci, tak další rizika může klidně zanedbat.
Takže na takových úvahách já zakládám to mé tvrzení: "V domácím prostředí je antivir zbytečný"

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality