Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Lidem kvůli slunečním elektrárnám praskají žárovky a ničí se počítače

Já furt tvrdím, že ty solární elektrárny nejsou pro lidstvo takový terno, jak je nám servírováno - hlavně ta nestálost vstupu, tedy slunečního svitu.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vyuzijem ze su tu odbornici na otazku: Oplatia sa dat solarne panely na strechu rodinneho domu, aj…
Dreamer 07.04.2011 20:01
Dreamer
Na baterie zapomeň, i kdybys sehnal dostatečně výkonné baterie, tak nezapomeň, že jejich životnost b… nový
Prasak 07.04.2011 20:22
Prasak
Dnes ti nikdo (ERÚ) panely do sítě nepřipojí (stopstav) a autonomní systém (naprosto oddělen od ČEZu… nový
L-Core 07.04.2011 22:16
L-Core
Obecne klimatizace nebo susicka jsou doooost energeticky narocne systemy a dle meho nazoru uplne na… nový
JR_Ewing 08.04.2011 10:58
JR_Ewing
Niekde je klimatizacia bezna, niekde az nevyhnutna, u nas zatial nie, ale pri takom prudkom oteplova… nový
Dreamer 08.04.2011 14:19
Dreamer
Ehm, minimalne o susicce se budu hadat, jako o zbytecnem kusu nabytku. Suseni pradla = povesit pradl… nový
JR_Ewing 08.04.2011 14:49
JR_Ewing
Hadat sa nechcem, ale taka susicka napr. aj odzmolkuje pradlo, niektore potom ani netreba zehlit, mo… nový
Dreamer 08.04.2011 15:38
Dreamer
Já včera viděl v letáku elektrický sporák v energetické třídě A+. Opravdu nechápu, jak může být elek… nový
Prasak 08.04.2011 17:55
Prasak
Teoreticky technologiou. Napr. infra je uspornejsi ako bezny kovovy, a indukcny je uspornejsi jak in… nový
MM.. 08.04.2011 18:13
MM..
Byl to sporák za nějaký 4 tisíce Kč, takže žádnej supersporák, ale standardní shit. A elektrickej ne… nový
Prasak 08.04.2011 20:03
Prasak
Da sa aj u obycjaneho zelezneho zlepsit prechod tepla na hrniec (tym sa rychlejsie zohreje hrniec, a… poslední
MM.. 08.04.2011 20:13
MM..
Do hlbky nevidim ani ja ale napr. stara ziarovka pri rovnakej spotrebe vyrobi urcite mnozstvo svetla… nový
Dreamer 08.04.2011 18:24
Dreamer
k vypareni jedne kapky vody je zapotrebi porad stejne mnozstvi energie ale ta energia na vyparenie… nový
MM.. 08.04.2011 18:17
MM..
Raději ušetřím na autě či telefonu (mám staré křápy, novější mi netřeba), ale chci mít v baráku příj… nový
L-Core 08.04.2011 19:38
L-Core

Vyuzijem ze su tu odbornici na otazku:

Oplatia sa dat solarne panely na strechu rodinneho domu, aj na viac ako ohrievanie vody? Ak ano:

- aka je cena aby bol cely dom nezavisly od ineho zdroja*
- kolko rokov je navratnost?
- aky by bol rocny zisk, potom ked si panel na seba zarobi?
- aky maju zivotnost solarne panely?

* Myslim cenu za samotne solarne panely, bateria(??) aby to fungovalo aj ked nesvieti slnko - alebo by sa to dalo spravit tak aby sa energia predavala a odoberala by sa uz stabilna s tym ze by som bol na nule alebo v zisku?

Pre ten dom predpokladam napr. 4 izby, 3x TV, 1x velka plazma, 2x PC, umyvacka, pracka, susicka, bezne spotrebice...

Mozno to nie je spravne miesto, mozem vytvorit novu temu, nepotrebujem presne cisla, len priblizne, kedze som pocul ze sa to zmenilo.

Dakujem.

Na baterie zapomeň, i kdybys sehnal dostatečně výkonné baterie, tak nezapomeň, že jejich životnost bude výrazně nižší, než panelů a jejich cena bude taky obrovská.
U nás v ČR je/bylo zatím nejvýhodnější energii z panelů prodávat ČEZu za velmi výhodnou cenu a spotřebovávat energii z rozvodné sítě za běžné spotřebitelské ceny - takto to generuje zisk při nižší investici, než by byla potřeba na úplnou nezávislost.
Nevím však, jak je to teď s cenama pro malovýrobce (tedy pro lidi, co si dají panely na střechu svýho baráku).

Já jsem přemýšlel o využití panelů na pohon klimatizace - u klimačky je právě provoz dost drahej, navíc nejvíc je třeba pouštět klimu tehdy, když hodně svítí a tehdy panely vyrábí elektriku. Ale i tak vyjde lépe elektriku prodávat a klimu pohánět z rozvodné sítě - opět to vygeneruje mírný zisk, zatímco přímý pohon panel - klima by byl cenově na nule.

Dnes ti nikdo (ERÚ) panely do sítě nepřipojí (stopstav) a autonomní systém (naprosto oddělen od ČEZu/e.onu) asi nevybuduješ (z hlediska legislativy jsi prostě výrobce elektřiny, i když pouze pro sebe). Možná by se dalo to nějak udělat "načerno", nevím. Cenově (=kolik vyděláš) jsou na tom "střešní" FVE zhruba stejně jako loni; regulace se dotkla hlavně těch "polních".

Mně klima žere (při plném výkonu) 3-4kWh, to bych musel mít na střeše tak 18 (po 230W) panelů, aby to v autonomním systému vždycky "vyšlo".

Niekde je klimatizacia bezna, niekde az nevyhnutna, u nas zatial nie, ale pri takom prudkom oteplovani mozno bude uz coskoro.

Susicky su dnes uz aj A+, pred rokom bol problem najst A a len za vyrazne vyssiu cenu. Dokonca som videl aj nejake A+++++ - ale neviem ci to bol len trik. Je to vsetko o zvyku, pracka je tiez energeticky narocna, ale kto dnes perie rucne? Clovek ma dnes malo volneho casu a to malo si chce uzit s rodinou a priatelmi a to je spravne IMHO.

Energia by sa mala setrit inak, ale to by bolo dlhe a uz vazne poriadne OT.

Inak dik za odpovede, aj ked z nich nie je jasne ci by sa panely na dom oplatilo dat alebo nie, ale asi to chce predsa este cas...

Ehm, minimalne o susicce se budu hadat, jako o zbytecnem kusu nabytku. Suseni pradla = povesit pradlo + sebrat pradlo, to je minimum prace proti machani pradla rucne a drhnuti na valse. Za to mi ty propalene 2kWh fakt nestoji. Elektrina je nejdrazsi zpusob vytapeni a myslis, ze susicka dela neco jineho, nez meni elekriku na teplo? A hodnoty A+ nebo C.. fyziku se zatim ochcat jeste nepodarilo, takze prekvapive k vypareni jedne kapky vody je zapotrebi porad stejne mnozstvi energie :-D.

Hadat sa nechcem, ale taka susicka napr. aj odzmolkuje pradlo, niektore potom ani netreba zehlit, mozu sa hned odlozit do skrine. K tym en. triedam, myslim ze sa neprideluju len tak, urcite mali starsie susicky rezervy, napr. kym sa vzduch zohrial na potrebnu teplotu, trvalo to urcity cas, teraz ten cas moze byt nizsi, vdaka inym materialom, technologiam...

Chcem sa ale vratit k tomu, ze je to podla mna o zvyku, samozrejme je to ine ako pranie, ale ked boli pracky drahe tak si mozno ludia hovorili to iste, ved to radsej vyperiem rucne, tolko penazi za pracku a kolko elektriny spotrebuje...

Nechcem sa uz tolko zastavat susicky, nie je az tak dolezita a nevyhnutna, ale ja by som setril inde a ine zdroje, vodu a vzduch napr., vody bude coskoro tak malo ze mozno sa koli nej zacnu vojny (nie u nas) a vzduch - uz dnes sa niekedy vo velkych mestach neda dychat a tempo akym sa nicia pralesy moze sposobit to ze este mozno my budeme musiet nosit masky a doma budeme mat namiesto klimatizacie (nevyhnutne) cisticku vzduchu ktora spotrebuje viac energie ako vsetky spotrebice co spominame (OT ale aspon trosku sa mi podarilo vratit k teme :-) teda aj ked povodna tema to uz nie je vlastne :)) ).

Teoreticky technologiou. Napr. infra je uspornejsi ako bezny kovovy, a indukcny je uspornejsi jak infra, apod. Bezne zelezne varice mozu byt uspornejsie ak nemaju velmi vela materialu (nemusis zohrievat velku masu zeleza) alebo ak su odizolovane smerom nadol apod nezohrieva sa ti stol alebo stena za varicom apod :)
Ale tie triedy budu podla mna ratane len nejak "naoko" aby sa nepovedalo a bude to asi tak trochu blbost :)

Byl to sporák za nějaký 4 tisíce Kč, takže žádnej supersporák, ale standardní shit. A elektrickej není infra, ani induční, ale elektrickej, tedy s plotýnkama.
Ale není to pračka, kde by se dal dát účinnější/úspornější moror, nebo chladnička, která líp izoluje. Ten sporák bude topit furt stejně. Možná lepší izolace směrem dolů, ale u sporáku za 4 litry tomu prostě nevěřím.

Jde mi hlavně o to, že elektrickej sporák funguje na principu topné spirály - tam není kde šetřit elektriku, všechno musí jít na teplo. Kdyby to ještě svítilo, tak by byla účinnost nižší :-)

Da sa aj u obycjaneho zelezneho zlepsit prechod tepla na hrniec (tym sa rychlejsie zohreje hrniec, apod) nejakum tvarom alebo povrchom platne apod. A aj izolovat, to neni drahe.
Co sa tyka oznacenia tak nejake ostatne lepsie mozu byt A+++++ :-) Tie oznacenia su odveci, ked aj obycajny ma pismeno A :-)

Do hlbky nevidim ani ja ale napr. stara ziarovka pri rovnakej spotrebe vyrobi urcite mnozstvo svetla a tepla, LED vyrobi ovela viac svetla a menej tepla, rozdiely su aj niekolko-nasobne, tak preco to podobne nemoze fungovat aj v sporaku.

Ked sme v PC poradni tak napr. jeden procesor s rovnakym vykonom ma spotrebu 60W, iny 80W (len priklad).

V pripade sporaku ten nevyraba teplo len na povrchu platni ale aj mimo a tie novsie mozno dokazu to teplo efektivnejsie preniest prave na platnu, takze su mensie straty a tym je aj nizsia spotreba. To je len laicke vysvetlenie, clovek ktory sa tym zaobera by to urcite vedel vysvetlit lepsie.

Ja velmi neverim vyrobcom, ale ze by si davali pismenka C a A+ len tak, tomu tiez neverim, ved to musi niekto kontrolovat a kazdy spotrebic musi mat uvedenu aj spotrebu vo Watt-och.

k vypareni jedne kapky vody je zapotrebi porad stejne mnozstvi energie

ale ta energia na vyparenie vody sa bere zo vzduchu a nie z elektriky, staci ti ze na pradlo fukas studeny vzduch a uz sa susi omnoho rychlejsie a dodana elektricka energia je minimalna (energia na vyparenie sa bere zo vzduchu - ochladzuje to okolity vzduch).
Za druhe horuci vzduch sa da pouzit na ohriatie dalsieho vzduchu (tepelny vymennik) a nie len tak vyfukovat von. Takze ano mozu byt aj velmi usporne susicky a aj susicky ktore plytvaju energiou. Fyziku treba aj trochu chapat a nie sa nou ohanat bez chapania.
P.S. navyse susicka pri vysokej teplote aj dezinfikuje a zabija kadejake organizmy, co pracka nedokaze. U niektoreho typu pradla (handry, uteraky, ponozky) je to dobre. Ale nejake kosele a jeansy do susicky nedavam to nema vyznam a susicka by to len dokrcila.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru