Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak správně zálohovat velké množství dat? Řádově jednotky TB.

Dobrý den,

potřebuji vyřešit naprosto bezpečné zálohování dat v řádu jednotek terabajtů. Většinu objemu tvoří videa, ale je tam velké množství fotek o velikosti kolem 0,5 MB. Nemám zatím vůbec žádnou představu, jak to udělat. Slyšel jsem o nějakých raid polích, kde se používá redundantní záznam na několik disků současně, kdy při výpadku jednoho disku nedojde ke ztrátě dat. Tento princip by se mi velmi líbil. Také by se mi líbil nějaký diagnostický software, který by disky hlídal a včas hlásil případný výpadek a nutnost výměny jednoho z disků.

Pro mě nejpohodlnější by asi bylo vyhradit ve stolním počítači (big tower) několik 5,25 pozic, do kterých by se umístila hdd cage na několik 3,5 disků (kolik?), nějak zapojených do redundantního raidu. No a těch cagí bych mohl mít víc, a střídat je. Šlo by to takto?

Z hlediska OS by mi nejvíc vyhovovaly běžné Windows 8, počítač, kde by to bylo umístěné, bych využíval i k jiným účelům.

Při zálohování zatím nebudu uvažovat možnost náhlého fyzického zničení počítače jako celku, bude umístěn na bezpečném místě.

Předem děkuji za jakékoli podnětné tipy.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
@all: Jak řešíte fyzické uložení dat jinde (kvůli požáru třeba)? Rodina, soused, ftp/cloud, schránk…
L-Core 04.08.2013 11:58
L-Core
Pokud máš dobré známé, stačí další NAS umístit u nich a tvem nastavit zálohu na ten druhý. On se pak… nový
Jan Fiala 04.08.2013 12:40
Jan Fiala
Cloud nebrat, nebrat a nebrat a bojovat proti němu kde to jen jde. Na první pohled to totiž vypadá n… nový
Pytlík 04.08.2013 13:15
Pytlík
Tady se mluví o záloze dat - asi nechápete význam slova záloha. Pokud mi CLOUDa zruší, přicházím o… poslední
AZOR 05.08.2013 09:40
AZOR
Zajímavá myšlenka. Nemám to "jinde", alébrž doma ve skříni (syrové SATA hadry v přepravních lisovaný… nový
mif 04.08.2013 15:38
mif

Cloud nebrat, nebrat a nebrat a bojovat proti němu kde to jen jde.
Na první pohled to totiž vypadá náramně, ale uvědomme si, že svá data svěřujeme někomu relativně nedostupnému. Proti zneužití se dají dělat opatření - stačí WinRAR či 7-Zip s dostatečně silným heslem, ale vzpomeňme na osud Megauploadu: Ze dne na den byla data fuč a to bez ohledu na legálnost, či nelegálnost obsahu a práva na uložení. Pro případné námitky, že si to Megaupload zavinil sám, odpovídám, že nikoliv. Kdyby nebyl Megaupload, byl by někdo jiný a nešlo ani náhodou o nějaké právo (nebo, nedej bože, spravedlnost!), ale o demonstraci síly, která zabrala. Prosazováním cloudu nejde o pohodlí zákazníků, ale o získání dohledu nad daty: Neposlušného zákazníka lze, když nic jiného, odstřihnout od jeho dat, byť třeba zašifrovaných (a otázkou je, dokdy bude vlastní šifrování trpěno...). A podle možnosti, lze v ideálním případě získat dohled nad jeho programy. Orwell se v hrobě pochechtává.

Tady se mluví o záloze dat - asi nechápete význam slova záloha.

Pokud mi CLOUDa zruší, přicházím o jednu instantci/radudanci zálohy. Což je věc proč zálohuji - mam radudanci, abych byl falut-toleroval ztrátu. To, že v domácím prostředí jsou lidé lamy a k zálohování nepřiřazují další mechaniz jako je třebas VALIDACE všech záloh. CRASH TESTY apod. jak se to dělá v profesionální úrovni. TO je věc jiná.

8-) jinými slovy, pokud CLOUDa zruší jako MEGAUPLOAD a já přijdu od data, pak jsem nikdy žádnou zálohu dat neměl, ale byl jsem pitomej a měl jsem jen jeden originál.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru