Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
IDE - dnes též nazývané PATA (paralel ATA), je zkratka Intelligent Drive Electronic - původní a hodn…
Miloslav 20.12.2006 22:10
Miloslav
Miloslave, dle mého názoru (skromný názor šířený velmi neskromně) se poněkud mýlíš v tom, že přechod…
Pytlík 21.12.2006 07:44
Pytlík
SATA vs. PATA je to niečo podobné v určitom zmysle ako PCIe vs. AGP. Len tak filozoficky by ma zaují…
frenky 21.12.2006 21:34
frenky
Ale to je snad jasné, markteting je vždy o krok před vývojem, čímž mu vlastně svým způsobem může i p…
Miloslav 21.12.2006 22:48
Miloslav
Ja vám v podstate rozumiem. Marketing je prefíkaný. Moj windows 98 mi už nový počítač nepodporuje. T…
frenky 21.12.2006 23:34
frenky
Neni to zaujimave. Je to pravdive a velmi tristni. Docela by me interesovalo, jak by dopadla "sondaz…
mif 21.12.2006 23:49
mif
Mife, by ses divil, co výbornejch nápadů a vynálezů je v trezorech různých korporací. Dokud se staré…
Rce 22.12.2006 00:54
Rce
Přednášíte tu samé konspirační teorie, jedna krásnější, než druhá, ale ohledně rozhraní HDD povím je…
Pytlík 22.12.2006 08:13
Pytlík
Ale túto diskusiu treba pochopiť správne. Nikto tu nepíše, že technický pokrok nie je potrebný. Ale… poslední
frenky 22.12.2006 10:44
frenky

IDE - dnes též nazývané PATA (paralel ATA), je zkratka Intelligent Drive Electronic - původní a hodně staré rozhranní. V PATA přenosech se přenáší více bitů současně. SATA - serial ATA - přenáší se sériově po bitech. Rozdíl je především ve způsobu zapojení – SATA používá tenký kablík (většinou oranžový nebo fialový), PATA široký (šedý). Obě rozhranní mají různou teoretickou rychlost, které v praxi nejsou schopny dosáhnout. SATA disky dosahují nepatrně vyšších rychlostí, nikoli díky teoretické vyšší přenosové rychlosti, ale díky novějším technologiím. Rozdíl v rychlosti je však v praxi dodnes téměř zanedbatelný, o něco rychlejší jsou nové SATA disky.
PATA disky je možné připojit ke starším počítačům nebo používat v oblíbených „šuplících“ (interních či externích rámečcích, i s redukcí na USB). Současné desky stále podporují obě rozhranní, ale stále více omezují PATA. Např. už mají pouze jeden PATA konektor místo původních dvou (takže se připojí CD/DVDROM mechanika a jeden disk – nikoli dva disky s využitím RAID). PATA zřejmě časem zcela zanikne, ale nebude to v nejbližší budoucnosti.
Jinak přechod na SATA byl pouze marketingový tah výrobců základních desek a disků - samozřejmě i PATA mohlo dále zvyšovat teoretické přenosy a dále se rozvíjet. První SATA disky byly dokonce zcela totožné i na úrovni řadiče a lišily se pouze konektorem a cenou. Díky tomu někteří výrobci čelili i žalobě spotřebitelů.
Pokud se dnes rozhoduješ pro koupi disku, je volba jasná – SATA! PATA pouze do starších počítačů nebo do šuplíků, které je možné zapojit prakticky všude.

Miloslave, dle mého názoru (skromný názor šířený velmi neskromně) se poněkud mýlíš v tom, že přechod na SATA je pouze marketinový tah. Možnosti PATA jsou totiž vyčerpány a při současné podobě kabelů PATA již nelze zvyšovat rychlost tohoto rozhraní. Je zapotřebí náležitě provedeného (z hlediska vf) a impedančně přizpůsobeného vedení, které je ovšem poněkud rozměrnější, než ty drátečky v PATA. A těmto potřebám vyhovuje SATA. Dochází přitom ke zdánlivému paradoxu, kdy se dá po dvou drátech přenés více informací, než po mnoho drátech při paralelním přenosu. Je to proto, že díky lepšímu provedení SATA může být ten přenos nepoměrně rychlejší (kdyby byl podobně proveden kabel PATA, tak by byl ještě rychlejší, ale ve skříni by asi byl jenom jeden kabel PATA a nic dalšího by se tam nevešlo).
Druhou otázkou je, že přesto nedošlo k výraznému nárůstu přenosové rychlosti disku. Je to proto, že současné mechaniky prostě nejsou schopny dodávat data vyšší rychlostí. Protože ale vývoj pokračuje, tak lze oprávněně očekávát, že se to brzo změní a potom se ukáže potenciál SATA a že skutečně bylo nutno na něj přejít. Obávám se, že my, běžní uživatelé si to ale neuvědomíme - disky budou prostě rychlejší a nám to příjde normální a zůstane skryto, že za tím stojí i SATA. Prostě - rozhraní SATA bylo zavedeno s ohledem na budoucí potřeby a myslím, že ve vhodnou dobu.

Ale to je snad jasné, markteting je vždy o krok před vývojem, čímž mu vlastně svým způsobem může i pomáhat. Existovalo to již v dřevních dobách MSDOSu, dejme tomu před cca více jak 20 lety např. nebyl nutný standard pro využití operační paměti, které se tehdy říkalo extended (jinému staršímu typu expanded) - šlo o paměť nad konvenčních 640 kB. Co aplikace, to jiný (lepší, horší) způsob využití. A tehdy jedna firma přišla s výborným řešením, lepším, než co doposud bylo - byl to tehdy Borland. A vznikl problém, největší společnosti v tehdejší době - Lotus, Intel, Microsoft ihned přišli se standarem LIM (což jsou jejich zkratky), který rozhodl, jak se bude paměť využívat. Samozřejmě to rozhodnutí bylo důležité vzhledem k tomu, že standard byl nutný pro budoucí vývoj, ale firma (Borland) byla vyřazena ze hry, nehledě na lepší kvalitu řešení. Takto funguje business. Stagnuje trh? Přineseme nová řešení - a dáme jim něco navíc - v první fázi to sice nic nepřinese, ale později určitě ano, ale i tak by se vyvíjelo stávající řešení. To byl např. vývoj od PATA k SATA diskům - v první fázi naprosto nic (dokonce žaloby spotřebitelů), poté vývoj, jehož výsledkem je dodnes téměř totožná rychlost a je skoro jedno jaký disk si do svého počítače pořídíte - ohledně rychlosti, ohledně technologie, samozřejmě vítězí SATA - ale technologie točích se ploten již dále vyvíjet téměř nejde. Místo SATA mělo přijít něco naprosto nového než tenčí kabely a hotswapping, který nikdo nepoužívá (nehledě k tomu, že je řešitelný i s PATA). Stejně tak AGP-PCIE - samozřejmě, že AGP mohlo nadále existovat a přinést další rychlejší verzi. Ale trh si žádá něco nového. Přišlo tedy PCIE a tím i impuls k dosažení větší rychlosti do budoucna.

Ja vám v podstate rozumiem. Marketing je prefíkaný. Moj windows 98 mi už nový počítač nepodporuje. To preto, aby som bol nútený kúpiť ďalší-novší windows xp. A samozrejme geodetický software, ktorý bežal vo windows 95/98 mi v novom windows XP nejde. Je tu však ďalšia možnosť - kúpiť ďalší geodetický software. A stále dokola. Pokazí sa procesor...smola, nový procesor už nepasuje do dosky. Som nútený zase kúpiť celý počítač + nový windows + nový software....je to zaujímavé.

Mife, by ses divil, co výbornejch nápadů a vynálezů je v trezorech různých korporací. Dokud se staré krámy nevyprodají, nic nového managoři do výroby nepustí. Dokud se prodává to staré, bude nové v sejfu. Samozřejmě, bez kartelových dohod SW/HW firem by to tak nešlo.

Přednášíte tu samé konspirační teorie, jedna krásnější, než druhá, ale ohledně rozhraní HDD povím jedno: Že rozhraní HDD nevyhovuje a brzo narazí na své fyzikální hranice a bude nutno to řešit jsem věděl dávno.
Hlavní chybou byla neurčitá vf. impedance a z toho plynoucí impedanční nepřizpůsobení, což způsobuje odrazy jak na koncích IDE kabelu, tak uprostřed (pokud je tam něco připojeno) a tím ze zkreslují přenášené impulzy - až k nepotřebě. Ne, že bych byl tak geniální (já nepatřím snad ani do kolonky "dobrý"), ale z různých důvodů jsem byl nucen se zamyslet nad chybovostí přenosu dat mezi diskem a počítačem, takže jsem si to musel srovnat v hlavě a tutéž úvahu by svedl kdokoliv s průměrnými znalostmi elektroniky (hlavně "analogové") - pokud by byl přinucen se nad tím zamyslet.
Očekával jsem tedy příchod něčeho takového, jako SATA, i když jsem nevěděl, že to bude sériový přenos atd., ale čekal jsem, že se přejde k vedení s lepšími přenosovými vlastmi, t.j. impedančně přizpůsobené a tak. A dost mě překvapilo to harakiri s kabelem 80 žil a že ten bastard tak dlouho vydržel. Takže SATA nepřišlo příliš brzo - naopak, opozdilo se. Mělo to přijít dřív.

Ale túto diskusiu treba pochopiť správne. Nikto tu nepíše, že technický pokrok nie je potrebný. Ale určité veci ako požiadavky trhu, vývoj, výroba, predaj, očakávané zisky, predpoklad vývoja trhu a reklama fungujú ruka v ruke všetky dohromady. Všetko je dosť také komplexné a nie je to len pokrok v zmysle uspokojenia "modrých čí" koncových užívateľov. A kartelové dohody existujú tak ako existujeme my.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru