Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký notebook do 30kKč? +-2kKč

Tam jde o to, že mobilní čipy (hlavně ty nejvýkonnější) jsou odvozeniny z desktopových modelů, většinou jsou jen podtaktovány (jak GPU, tak RAM). A potom tedy záleží i na tom, jak si vedou tyto čipy. Aktuální nvidie mají lépe optimalizovaný návrh s ohledem na spotřebu, ale nejsou tak univerzální, kdežto u AMD je to přesně obráceně - ty sází na celkem brutální výpočetní výkon bez větších kompromisů, přičemž ovšem spotřeba je vyšší.

Nicméně se ale dá říci, že obě řešení jsou výkonově srovnatelná, oba výrobci mají hry a nastavení, kde excelují, a obráceně i hry a nastavení, kde se jim nevede úplně nejlépe. Z celkového pohledu je to ovšem +/- plichta.

Co se vybíjení a přehřívání týká, to není otázka čipu (už to tu zaznělo), ale návrhu a konstrukce notebooku. Jednoduše řečeno, pokud konstruktér svou práci neodflákne, dá se sestavit i pažravý DTR se spotřebou přes 150W, který bude fungovat roky bez problémů (v práci mám např. starý notebook Dell s P4 a R9000Pro - na svou dobu to byla pažravá bestie, a funguje bez přehřívání dodnes!). Problém je ten, že dnes všichni chtějí tenké plastové notebooky za pár korun, a tak se šetří na všem - materiálech, chlazení, vývoji BIOSu, který neumí tlakově čistit žebra chladičů atd. Proto jsem navrhoval ten MSI, který vypadá nevalně v poměru cena/výkon, ale to taky znamená, že bude pravděpodobně kvalitněji navržen a sestaven. No a vybíjení je celkem triviální věc - ještě nikdo nepostavil "herní" notebook, který by fungoval při hraní na baterky na plný výkon a navíc na tytéž baterky uměl fungovat déle, než cca 30 minut. A kromě toho, baterie jsou v podstatě stále stejné (reálně - spíše horší, protože jsou významnou částí ceny celého počítače, a tak se šetří a "kostkatuje" i na nich), a 90Wh je nejzazší hranice, kterou je možné běžně vidět. A tato kapacita je tak na práci ve Windows, ale určitě ne na hraní. A nejspíše do roka bude taková baterka zralá na výměnu..

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny