Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Existuje kniha "Zaklady Linuxu pro blbce a uzivatele XP"?

-program files neexistuju...programy si instalujes kde chces. vacsina "programov" sa nachadza v /bin alebo /user/bin ci /user/sbin. ja nevidim prakticky dovod ani vo windowse aby existovalo nieco ako program files
-ak nie si prihlaseny ako root je takmer nemozne znicit system a to bud omylom alebo umyselne. takisto spustanie roznych softov pod userom minimalizuje bezpecnostne riziko (napr ak ma program bezpecnostnu trhlinu jeho opravnenia nie su dostatocne na ovladnutie systemu)
-ext2,3 porovnavat s fat nema velmi zmysel. porovnanie s ntfs by zabralo pomerne velky odstavec. balicek je nieco ako instalator...rozbalis ho a program sa cely instalne. klasicky postup je totizto kompilovanie zo zdrojovych kodov (ktore si mozes napr upravit predtym). kompilovanie samotne ti poskytuje kopec volieb pri instalacii programu (pri configure mozes pouzit rozne prepinace).
-zalezi ci mas zdrojak alebo uz pripraveny balicek pre tvoju verziu. napr debian a jeho klony pouziva apt-get meno_balicka a instalacia prebehne sama. pokial si stiahnes len zdrojak musis ho vacsinou rozpakovat (byva ztarovany a zazipovany) a potom ist cez configure make a make install.
-ako user mozes vsetko...systemu neublizis. ako root si davaj pozor na to co robis. system nema skoro ziadne varovania....napr root moze vymazat cely system z disku. takze pozor na rm -rf;o)
-proti virom zatial nijako (naozaj zbytocne na tych par kuskov)...proti utokom si tiez pomerne odolny. snad si len davat pozor na utoky z lokalnych kont kedy je system ovela zranitelnejsi ako remotne.
-nezabudni sa zbavit navykov z okien...nehladat cecko, decko, program files, d&s apod...a potom to pojde aj same (treba si len zvyknut na novu strukturu).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny