Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký antivirus do firmy?

to je řešení ze strany serveru, ten dělá zálohy zvolených adresářů do stromu podle data. protože nic se nesmí přepisovat, zůstávají uložené i předchozí verze souborů, třeba půl roku zpět nebo na co stačí kapacita.*

nejdřív existuje kompletní výchozí kopie, při dalším kole porovnává změny: bez ní jen vytvoří link, jinak zapíše podle data do nového stromu celou adresářovou strukturu se změněným souborem.
samozřejmě se přitom ani nic nekomprimuje - přimapovaný disk se zálohou dovoluje každý soubor normálně prohlížet a jednotlivě vykopírovat zpět, stejně jako půl adresářové struktury.

nepotřebuje to žádný speciální soft, bývají to vlastní skripty napsané správcem serveru.
naska je sice taky tučňák, ale tam si něco takového ani nezkouším představovat.

pc buď musí běžet, nebo si je server pro potřebu záloh zapne (wol)**. a samozřejmě má přístupová práva k adresářům se zálohovanými dokumenty - firemní kancelář nejsou žádné samoadminské instalace na koleně bez vzdáleného přístupu.

*) pro šetření místem jednak slouží hardlinky na nezměněné soubory, jednak se s časem zřeďuje hustota záloh.
týden staré soubory moohou mít uložené zálohy snad 4x denně (pokud se tak často změní), měsíc staré mají zálohu 1x dostupnou za den, půl roku staré jsou asi co týden.
**) postup používáme pro zálohu fileserveru, ale jde použit i pro stanice v síti.

Co ak klient este pracuje
dokument nebude zamknutý proti kopírování, nebo se v tomto kole jeho záloha přeskočí.
možnost udělat snapshot disku samozřejmě je, ale jestli je to nejvhodnější pro rozumnou zálohu cad výkresů...

snad je zároveň zjevný rozdíl mezi kompletním imagem systémového oddílu (vhodné jen pro systém a aplikace) a mezí kopií pracovních dat i s historií.
na lokálním pc sice umí historii win8+, jenže všechny šifrovací viry ji mažou. (a ty ostatní ji zneužívají aspoň jako další zdroj nákazy)
u pracovních dat (čili ne megatuny domácího videa) na windows stanicích má smysl i občasná (komprimovaná) záloha dokumentů + její stažení na server/nasku. odesílání nemůže dělat potenciálně zavirovaná stanice, která by musela mít právo zápisu na to úložiště.
jestli to má být full nebo přírůstková záloha je na zvážení. na lokále to může dělat libovolný zálohovací soft.

"domácí" přístup:
jednodušší možností bez zachování originálních názvů souborů (a možných odkazů na ně) je vytvoření pouze jediné adresářové struktury dokumentů, a kopírování změněných souborů pod modifikovaným názvem (o datum a čas) do stejného místa zálohované adresářové struktury.
1) pokud by to v extrémně jednoduchém případě měl dělat sám win-pc, musel by předtím v dávce proběhnout test bezinfekčnosti.
2) viry pod windows dokážou přesměrovat čtení záznamů o napadeném souboru tak, že má zdánlivě stejnou velikost i čas. protože vypadá stejně jako ten záloze, zavirovaný soubor se do ní nezkopíruje :)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny