Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem telekomunikace

Jen doplnim DžejÁra.
Když si představíš číslicový signál, jsou to vlastně obdélníky. Pokud jej budeš přenášet po delším vedení, hrany obdélníků se budou "zaoblovat" - projeví se kapacita vedení. Čím větší frekvence, tím větší nárok na kvalitu vedení. Čím ostřejší hrana (přenos digitálního signálu), tím víc se projevuje kapacita a indukce vedení.

Máš pravdu v tom, že v případě, kdy jsi schopný zajistit kvalitní vedení a opakovače signálu na každém kousku, bude číslicový signál odolný. Ale reálná situace je taková, že jsou natahány tisíce kilometrů metalických kabelů a venkovní vedeních vedení na sloupech (to má lepší vlasnosti než kabel) a není možné to najednou vyměnit za optiku.

Zkus popřemýšlet, jak se přenáší signál.
U digitálního jsou data rozdělena na rámce s adresací. Ty jsou skládány z více zdrojů za sebou podle potřeby a volnosti linky. To přenášíš (zjednodušeně) po 2 drátech. Rychlost musíš přizpůsobit délce a kvalitě vedení.
Analogový signál je namodulován na nějakou nosnou frekvenci. Po 2 drátech jsi schopný přenášet více takových frekvencí současně při zajištění vhodných nosných frekvencí, aby se jejich rezonanční frekvence neovlivňovaly.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny