Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Recovery

Zdravím, docela by ma zajímalo jak je možné spraviť recovery bez "softwaru 3. strany" (ktoré by boli sviazané s OS) s tým že by v PC/notebooku byly 2 diksy (SSD + HDD),
na SSD by bolo 5 partícií (1. vyhradené systémom [GPT/MBR, GRUB], 2. Recovery, 3. Windows, 4. Linux, 5. SWAP oddiel pre Linux) s tým aby boli možnosti obnoviť buď len partíciu kde je OS (z win, len win, z Linuxu len Linux) alebo obnoviť obe systémi (win aj Linux) teda "takmer" celé SSD, a dalšia možnosť aby bolo obnovviť úplne všetko vrátane HDD (v HDD by teda vyformátovalo partície tak aby tam nebol ani bajt, iba rozdelené na dve 500GB partície). vedeli by ste poradiť?

Zároveň by ma ešte zaujímalo jak výrobcovia notebookov ktoré sa predávajú s predinštalovaným OS dokážu vytvoriť recovery tak že po obnove neexistuje žiadny "uživatelský účet" a sám vypýta jeho vytvorenie.

Nechcem žiadnu radu typu "acronis"

Předmět Autor Datum
jak je možné spraviť recovery bez "softwaru 3. strany Jednoduché. Vytvoríš si vlastné.
sakraforte 25.10.2016 15:35
sakraforte
nevím jak to myslíš, ak naprogramovať celý recovery program, to nechci,... ak myslíš vytvoriť využit…
Mlocik97 25.10.2016 15:38
Mlocik97
Myslel som vlastný program. Ako v Linuxe neviem, ale Windows určite nebude zálohovať Linux. Neviem č…
sakraforte 25.10.2016 15:48
sakraforte
Recovery a obnova oddílu (nebo disku) je ÚPLNĚ něco jiného. Oddíl pro recovery si asi sám neuděláš,…
ads 25.10.2016 19:51
ads
Ja viem čo je čo, potrebuju práve to čo bežne robia výrobcovia notebookov s predinštalovaným OS (mož…
Mlocik97 25.10.2016 20:06
Mlocik97
a je možné pomocou windowsáckeho spraviť recovery len pre windows tak aby nezasiahnul Linux,... mysl…
Mlocik97 16.11.2016 14:47
Mlocik97
Od Win8 je mozne nastartovat do vstavaneho WinPE prostredia a tam sa da aj obnovovat - aby to ponuka…
MM.. 16.11.2016 15:39
MM..
Zaciatok by som videl asi tu https://technet.microsoft.com/en-us/library/hh8248 39.aspx a potom tam…
MM.. 16.11.2016 15:43
MM..
Ďakujem, hodne si mi pomohol. Jinak BIOS mám tak osekaný jak typicky notebook majú od výrobcov (v to… poslední
Mlocik97 16.11.2016 15:49
Mlocik97

nevím jak to myslíš, ak naprogramovať celý recovery program, to nechci,... ak myslíš vytvoriť využitím nejakeho softwaru ktorý poskytuje priamo Windows alebo Linux v sebe, to bych bral,... no jak to udelať presne tak jak jsem to popsal hore?

Myslel som vlastný program. Ako v Linuxe neviem, ale Windows určite nebude zálohovať Linux. Neviem či ti niečo neuniká. Recovery je továrenské nastavenie zariadenia. To vyrába výrobca. Čo ja viem, spoň do doby Windows 10 na to vyrábal vlastný program, alebo používal treťotriednu spoluprácu.

Recovery a obnova oddílu (nebo disku) je ÚPLNĚ něco jiného. Oddíl pro recovery si asi sám neuděláš, zatímco image pro obnovení oddílu nebo disku uděláš právě tím Acronisem (nebo EaseUS Todo Backup nebo Clonezilla nebo kupa jiných SW). Na výrobu Recovery bys musel dost studovat, prostředky na to jsou k dispozici.

Od Win8 je mozne nastartovat do vstavaneho WinPE prostredia a tam sa da aj obnovovat - aby to ponukalo vyslovene recovery tak treba ale uefi GPT a oddiel so spravnym guid, a nasledne aj BCD zaznam o tom recovery, to si mozes studovat par mesiacov na MS weboch, a aj ten obsah recovery oddielu treba vytvorit MS toolmi neni to brnkacka, ale je to mozne.

Omnoho jednoduchsie je pouzit funkciu bitova kopia ktora uz je vo Win (ovl.panely-zalohovanie kdesi vlavo dole ci kde), vytvoris si image a nasledne v pripade problemov nabootujes do toho vstavaneho WinPE a tam je aj obnova bitovej kopie. Ked sa posere uplne boot tak to ide aj po nabootovani z instalacky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru