Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pomoc - potřebuju napsat script (aspon jeden)

Jednoduché skripty (bez řídících příkazů)
1. Vytvořte skript, který bude hledat soubory pomocí příkazu find, parametry se budou do skriptu zadávat interaktivně, chybový výstup posílejte na /dev/null.
Parametry příkazu find: adresář pro vyhledávání, kritérium vyhledávání, hodnota vyhledávacího kritéria.
2. Vytvořte skript pro zálohování pomocí příkazu tar – parametry se budou zadávat interaktivně.
Příkaz tar použijeme s parametrem -c (vytvoření archivu/zálohy), zadávané parametry tar: -f file (název archivu) a název adresáře nebo souborů pro zálohování.
3. Vytvořte skript, který vypíše:
aktuální datum v českém formátu,
počet přihlášených uživatelů,
abecední seznam všech přihlášených uživatelů s údajem, zda má uživatel zapnutý režim zasílání zpráv.
Příkazy: date, wc, who
4. Vytvořte skript, který pro zadaného uživatele vypíše jeho
login-name, jméno základní skupiny, plné-jméno
všechny procesy setříděné sestupně podle čísla procesu.
Příkazy: grep, cut, ps, sort
5. Vytvořte skript, který vyzve uživatele k zadání jména a hesla a potvrdí jeho zadání. (Podívejte se na parametr s příkazu read).
6. Vytvořte skript, který pro zadaného uživatele vypíše:
ze souboru /etc/passwd: UID, GID, jméno a příjmení (pole s info o uživateli)
ze souboru /etc/group informaci, ve kterých skupinách je členem.
Příkazy: grep, cut
7. Vytvořte kalkulačku, která bude provádět základní aritmetické operace s celými čísly.
Aritmetika v shellu: příkaz expr

Skripty s větvením (použití if a case)
1. Vytvořte skript, který zjistí jméno přihlášeného uživatele a vypíše:
Ahoj user name, mas dnes dobrou naladu? ano-ne
Pokud zadá uživatel ano, vypíše se: To je dobře, pokud zadá ne, vypíše se: Bude lépe , pokud zadá cokoli jiného, vypíše: To není odpověď na mou otázku
Jméno přihlášeného uživatele je uloženo v proměnné USER
2. Vytvořte skript, který vyzve uživatele k zadání jména a hesla (min. délka hesla 8 znaků) a potvrdí jeho zadání. Otestuje délku hesla, pokud neodpovídá, vypíše zprávu a skončí. (Podívejte se na parametr s příkazu read).
3. Vytvořte skript, do kterého se bude zadávat název souboru (včetně cesty), skript zjisti, zda soubor adresář) existuje a vypíše jakého je typu.
4. Vytvořte skript, který zjistí, zda zadaný soubor existuje a vypíše slovně, jaká má uživatel práva. Práva zjišťujeme ve skriptu pomocí příkazu test.
5. Vytvořte skript, který bude vytvářet adresáře v zadaném umístění, jméno nového adresáře a jeho umístění se bude zadávat interaktivně. Skript nejprve otestuje, zda už v zadaném umístění adresář existuje. Pokud existuje, vypíše se jeho obsah. Pozor, je třeba zjistit, zda v daném umístění není jiný soubor zadaného jména – pokud ano, soubor přejmenujte (přidejte za jméno souboru podtržítko) a pak vytvořte adresář.
Příkazy: mkdir, ls –l, mv
6. Vytvořte kalkulačku, která bude provádět základní aritmetické operace s celými čísly. Výběr aritmetické operace provádějte pomocí case. Pokud uživatel zadá něco jiného, než aritmetickou operaci, upozorněte ho na to.
Aritmetika v shellu: příkaz expr
7. Vytvořte skript pro použití příkazu tar. Uživatel si po spuštění skriptu pomocí case vybere, zda bude zálohu vytvářet, aktualizovat nebo prohlížet, další parametry skriptu se budou zadávat interaktivně.
Zadávané parametry tar: -f file (název archivu) a název adresáře nebo souborů pro zálohování.
8. Vytvořte skript, který otestuje, zda zadaný uživatel má vytvořený účet na serveru, tj. má záznam v /etc/passwd, pokud ano, skript vyhledá a vypíše všechny soubory zadaného uživatele (chybový výstup přesměrujte na /dev/null). Pokud uživatel neexistuje, skript informaci o tom vypíše.
Při testování existence uživatele je nutné využít v příkazu test příkaz grep (vyhledá záznam v /etc/passwd).
9. Vytvořte skript pro kopírování souborů: parametry se budou zadávat interaktivně. Po zadání zdrojového souboru se otestuje, zda existuje, po zadání cílového adresáře se otestuje, zda adresář existuje (pozor na soubory stejného jména) a zda má uživatel právo zápisu. Rovněž se otestuje, zda už zdrojový soubor v cílovém adresáři existuje. Pokud existuje, přejmenujte ho přidáním podtržítka k názvu. Teprve pak se soubor zkopíruje.
10. Vytvořte skript, který pro zadaný souboru, po otestování jeho existence, vypíše informace o souboru (typ a práva, vlastníka, velikost, jméno souboru), nabídne uživateli, zda chce zobrazit obsah souboru. Po zobrazení obsahu souboru se pro stejný soubor zeptá na další akci: R (smazat soubor), M (přejmenovat).
Příkazy: ls, cut, case, if, cat, rm, mv
11. Vytvořte skript, který bude nabízet uživateli výpis informací o procesech podle různých kritérií (můžete vymyslet vlastní varianty):
výpis všech procesů zadaného uživatele,
výpis všech procesů na serveru (stránkovaný výpis),
výpis procesů vázaných na terminál,
výpis hierarchie procesů
....

Skripty s použitím cyklu (for, while, until)
1. Vytvořte skript, který otestuje v zadaném adresáři soubory a každému spustitelnému souboru přidá do názvu .sh. Pozor na soubory, které už příponu mají.
Spustitelný soubor má nastaveno právo x (viz příkaz test), přejmenujete pomocí příkazu mv, např: mv skriptik skriptik.sh. Musíte vyloučit adresáře (tj. je třeba otestovat, zda se nejedná o adresář – ten má také obvykle nastaveno právo x).

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny