Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak jednoznačně očíslovat položky více tabulek v databázi MS Access 2003

Mám databázi svých knížek, která se skládá z několika tabulek určených podle tématických odvětví. Pro jejich základní číslování jsem zvolil číselné pole s dvojitou přesností (X,XXX), sestávající se z číslice před desetinnou čárkou, která specifikuje odvětví a číslice za čárkou, jež určuje pořadí položky (knihy) v tom či onom odvětví. Celé číslo je současně primárním klíčem bez povolení duplicit (vše na MS Access 2003 pod WinXP).

Proč to mám takhle vytvořené si nepamatuji, databázi jsem začal budovat někdy v osmdesátých letech minulého století, ještě na Sinclairu.

V Accesu si pak všechny tabulky slučuji dotazem do jedné velké, kterou posílám na SQL Server. Současně jsem si ale takto sloučenou databázi tvořenou jednou tabulkou konvertoval na PDA s WM5 a to z formátu *.mdb do nativního formátu (PocketPC-Windows Mobile) *.cdb.

Následně však má oblíbená firma rozhodla, že uživatelé jejich produktů si provozování databází na PDA nezaslouží, a nejenom že zavedla nový operační systém WM6, který tuto konverzi nepodporuje, ale navíc i zakázala konverzi provádět všem synchronizačním programům od MS ActiveSync 4.2 výše.

Existuje ale jakýsi prográmek třetí strany, kterým lze tabulky databáze Accessu převádět do textového formátu *.tdb a takto vzniklé soubory pak dalším programem pro WM5 převést na *.cdb. Posledně zmíněný program však trpí zvláštní úchylkou, že striktně vyžaduje indexované pole typu CELÉ DLOUHÉ ČÍSLO.

Moje číselné pole s desetinnými hodnotami však takto zkonvertovat samozřejmě nelze. Zatím to řeším tak, že v rámci editace celé tabulky tam pejstnu uměle vytvořenou číselnou řadu z Excelu.

Už ale jenom tím, jak to píšu, si uvědomuji, jak je ten můj postup primitivní. Z uvedených důvodů bych se chtěl zeptat, zda neexistuje možnost, jak při převodu odvětvových tabulek na jedinou dosíci toho, aby každá položka měla své jedinečné pořadové číslo (např. tím, že by se z původních staly odstraněním desetinné čárky celá čísla apod.)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
JaFi a MaSo díky, to s tou konverzí desetinného čísla si ponechávám jako jednu z možností; nenapadá… poslední
Paullus 05.01.2008 16:05
Paullus

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru