Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Triakový regulátor výkonu

Pánové, pánové, zklidněte hormón. Vidím, že v oboru tlustoproudu máte takové mezery, že i já si připadám jako znalec.
a) Asynchronní motory nejsou vhodné pro regulaci otáček. Jejich otáčky jsou dány napájecím kmitočtem a tzv. skluzem, to je spožděním otáček rotoru za točivým mg. polem, které střídavý proud vyrábí (a vzniká mech. zatížením rotoru). Otáčky rotoru se tedy dají regulovat jednak kmitočtem napájecího napětí, což se nedá dělat v příliš širokém rozmezí, a potom také tím skluzem: Obecně se žádá skluz co nejnižší, ale snižováním napájecího napětí se dá skluz zvyšovat (neboli snižovat otáčky). Skluz je ale závislý na zatížení a také se může motor "utrhnout" a přestat se točit. Regulace otáček zvyšováním skluzu odpovídá tomu navrhovanému sériovému odporu, měl bych ale strach o rozběh.
b) Nápad s usměrňovací diodou ... poslyš, MM.., zkus to vymazat, ať to proti tobě někdy nepoužijí. Je to návod na téma "požár v bytě snadno a rychle", jako vystřižený z příručky mladého pyromana a co když to nějaký vůl doopravdy zkusí...
c) triaková regulace je velmi vhodná pro komutátorové motory. Jenomže to právě ventilátor v digestoři zcela určitě není: Komutátorový motor je z pricipu velmi hlučný.
d) rušení triakovým regulátorem bych se bál převelice, rozhodně více, než požadavku na rovnoměrné zatížení sinusovky - to platí až od 400VA.

Já osobně bych se poohlédl, jestli není k mání stejnosměrný ventilátor dostatečného výkonu, ten by se dal regulovat snadno.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny