Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pří nízké cloně video má pruhy

Proč se mi na videu ukazují vertikální pruhy fialové v místech, kde jsou světlá míst scény při nízkých clonách a ISO? Nejenže je to třeba v noci, kdy třeba mám namířeno na pouliční světlo, ale dokonce i na denní scéně, kdy třeba fotím v místnost s pohledem z okna na oblohu. Dokonce když hýbu foťákem, tak ty pruhy se mění na zelené v původní pozici a na nové pozici se vytvoří nové. Ty pruhy jsou různé průhlednosti, od tak 10% překryvu až po plně neprůhledné.

Vím že jde o efekt bloomingu, ale proč to závisí na cloně (nejvýraznější od F 2.0 do F4, pak od f6.3 to už vidět není - platí pro iso 400), a také ISO : při zvýšení ISO n² je nutné clonu zvýšit n×, aby byl efekt asi stejný, čas na to nemá vliv (pokud zachovám světlost scény, protože na tmavším pozadí "vyniknou" pruhy více), proč?

Předmět Autor Datum
Wikipedie píše: Blooming (z anglického bloom - rozkvétat) je jev na čipu CCD v digitální fotografii… poslední
IQ37 27.08.2017 11:03
IQ37

Wikipedie píše:

Blooming (z anglického bloom - rozkvétat) je jev na čipu CCD v digitální fotografii, ke kterému dochází při použití elektronické závěrky. Vzniká ve chvíli, kdy na některé pixely dopadne tolik světla, že přeteče jejich kapacita. Přebytečné elektrony se pak roztečou do okolních pixelů v řadě, takže okolo silného světla na fotografii vzniknou rovnoběžné čárky nepravidelných délek.

Právě ta nízká clonová čísla (malé clonění) propouští do přístroje nejvíc světla. Většinou je to vidět v hledáčku už při snímání záběru/snímku. Vyhnout se tomu dá třeba mírným natočením kamery jinam nebo použitím sluneční clony na objektivu. Protisvětlo i boční světlo je sviňa.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru