Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno O vývoji aplikácií

Zdravím, toto téma bude len o subjektívnych názoroch, docela by ma zaujímali Vaše názory na vývoj aplikácií.

Prvé čo by ma zaujímalo je že v akých situáciách je vhodnejšie vytvoriť spustitelnú aplikáciu a kedy webovú aplikáciu (teda alebo inak progresívne webové aplikácie, však myslíme i na mobilné zariadenia žejo?) prípadne kedy oboje.

Ja zatím mám k tomu názor taký že webové aplikácie sú vhodnejšie pre situácie kedy sa jedna o veľmi jednoduché aplikácie, typicky napr. generátor náhodných čísel, ankety a pod. ktoré sa využívajú zriedka a je zbytočné aby uživatelom zaberali miesto na disku, a aby museli neco inštalovať. Druhá situácia je keď sa jedná o neco co sa neustále aktualizuje a je veľmi dynamické, čož je v aplikácii omedzenie.
Aplikácie bych považoval za vhodnejšie pre situácie kedy je to často využívaná aplikácia ktorá nemení svoj charakter, svoje "relatívne jadro", a maximálne sa mení v nej "nejadrový obsah" (pojem nejadrový obsah bych označil nejaké vstupy a výstupy pre uživatele ako sú texty ktoré píšeme do chatových aplikácií, teda obsah vopred nejasný a nedefinovatelný pre vývojára). Ovšem sú situácie kde ťažko určiť či je vhodnejšie vyvinúť spustitelnú aplikáciu alebo webovú aplikáciu, alebo prípadne oboje. Napríklad ak by ste chceli naprogramovať porovnávač cien niečoho, nejaký generátor určitých outputov (čísla, texty, alebo neco jiné, napr. generátor chess PGN? i to by zrejme šlo, pri použití napr. stockfish 8 by bolo možné snaď vytvoriť aj počítačom generované hry ktoré by vyzerali dosť dobre a na ktorých by sa šachisti mohli učiť, to len príklad).
Ovšem ďalšia otázka tu je aj platforma, máme tu stolné počítače, mobilné zariadenia, ale i iné zariadenia typu smart TV, a iné smart bazmeky. Kedy a ako vyvíjať aplikácie a pre ktoré platformi v tom čase? Kam je vhodné cieliť svoj produkt, na aké platformi sa zamerať a na akých bude mať aký typ aplikácie úspech?
A aké technológie použiť pri tvorbe onej aplikácie, podľa akých okoľností resp. podľa čoho by ste volili ktorý programovací jazyk? C++ nebo electron, alebo cordova? čo tak napr. Scala? Otázok mnoho. Ja momentálne ujíždím na electrone pre Windows a Linux a na Cordove pre android, ovšem neco i kolem C a C++, kolem Go, Javy, ale taky som sa obzrel už po iných programovacích jazykoch či technológiách. Je tu toho tolik na výber, čo ovšem vybrať a ké hlavné faktory by mali viesť k výberu práve onoho toho čo bych využil pre vývoj aplikácii.

Ale tieto texty stále píšu len o veciach ktoré uživatel danej aplikácie až tak vidieť nebude, čo tak grafika? Podľa čoho navrhnúť rozloženie prvkov (Interface, Layout) v prípade spustitelných aplikácií či webových aplikácií. Už Vás nekdy napadlo vytvoriť spustitelnú aplikáciu s layoutom typickým pre webové stránky? A aké kritériá by sme si mali určiť pri výbere toho ako rozložíme prvky? A čo v prípade Windowsu, je vhodné používať "windowsácky frame" alebo navrhnúť vlastný? Je niekedy vhodné zamietnuť uživatelovi v zmene veľkosti okna aplikácie? A čo prvky aplikácie mimo framu, nebo tie ktoré sú schopné prekrývať časti iných aplikácií? Jak navrhnúť toto všetko aby mal Váš software úspech? A čo tak ikony aplikácie? Tam sa ja celkom divím že veľa aplikácií i u veľkých firiem ako MS, Google, Github, a pod. sú schopný nedomyslieť ikonu, a pak zrazu bum sa stane neco takéto?

[31841864-b2229c54-b5eb-11e7-94aa-309f7f6b2f8a.png]

natož ešte na pozadí ktoré je defaultné od MS... heh, to už mohla byť rovno neviditelná.
Či i tohle nedomysleli?

[31292315-cebd6c00-aa87-11e7-897b-7c8addad53d8.png]
[32723382-88577e1e-c86d-11e7-9baa-44b1447fa37c.png]

To asi pre uživatele nevyzerá moc prívetivo.
Pak microsoft musel 2x robiť ikonu, všetko o nej môžte čítať zde:

https://code.visualstudio.com/blogs/2017/10/24/theicon

Celkom sa divím že takto riešená ikona je asi tak u 70% aplikácií ktoré sú "hojne" využívané...
Toho je tu ovšem ešte viac. Čo by malo byť grafickým obsahom loga, ikony a pod, aké farby zvoliť? A jaká voľba je najvhodnejšia aby vystihla podstatu aplikácie?
Jak moc farebná resp. nefarebná by aplikácia mala byť, miešania mnoho farieb tiež asi príjemné byť nemusí, najmä v určitých extrémnych prípadoch, kde kontrastne to proste nesedí, a i to se stáva veľkým IT spoločnostiam.

Na čo všetko je potreba si dávať najväčší pozor pri vývoji aplikácie i když by sa jednalo o "maličkosti" ktoré môžu ale spôsobiť veľký Vpliv na to jak je vaša aplikácia úspešná. Chcem vedieť Váš názor na toto vše.

Ešte je tu mnoho ďalších vecí ktoré som ani nezačal rozoberať ako zaistenie bezpečnosti, voľba licencie (v prípade open source často vývojári vyberajú hneď ako prvé GNU-GPL i když by to nemusela byť najlepšia voľba, kdy ju jako nevybrať a kdy jako jo?), open source vs closed source, free vs paid, lepšie reklamy, donate system alebo spoplatnené? I k tomu sa môžete vyjadriť, už tu kecám toho mnoho ešte dosť štýlom hodne "ach ten kecá jak professor" (jo to si uvedomuju, asi som to mohol napsať inak). Skúste sa vyjadriť k čo najviac veciam a k chybám ktoré sa dejú pri vývoji aplikácií a ktorým by sme sa mali vyvarovať. Prípadne aj s akými sa stretávate, a jaké chyby v aplikáciách ktoré používate Vás hnevajú?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ešte jedna otázka ma napadla, i když je to skôr vývoj webstránok než aplikácií. Je podľa Vás vhodne…
Mlocik97 24.01.2018 14:16
Mlocik97
Pokud se tam vyskytují dlouhé texty, tak je menší šířka vhodnější, protože užší řádky se lépe čtou.…
Wikan 24.01.2018 14:28
Wikan
No mne vyhovovali aj dlouhé riadky pri dlouhých textoch ale s tým že by bolo normálne riadkovanie, s…
Mlocik97 24.01.2018 14:31
Mlocik97
Číst delší texty na 21:9 monitoru může připomínat sledování tenisu. Nikdy nevíš, na jak širokém zaří…
Wikan 24.01.2018 14:35
Wikan
tak ono myslím že sa to dá spraviť aj tak že by si sám uživateľ vedel roztiahnuť stránku na šírku ta… poslední
Mlocik97 24.01.2018 15:25
Mlocik97

Ešte jedna otázka ma napadla, i když je to skôr vývoj webstránok než aplikácií.

Je podľa Vás vhodnejší toaleťákový web (tzv. web ktorého obsah je centrovaný na stred v stĺpci s okolo 50% šírkou okna prehliadača) alebo tzv. full"screen" resp. presnejšie full document browser window web (asi tak bych pomenoval to).

Vidím že toaleťákové weby sa používajú často ale mne sa moc "nepáčia" (najmä jak blbec pak musím hodne scrollovať)...

tak ono myslím že sa to dá spraviť aj tak že by si sám uživateľ vedel roztiahnuť stránku na šírku tak ako by chcel alebo len do určitej šírky ponúkať full"screen" a od určitej šírky ponúknuť toaleťákový web.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru