Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem čistič PC

je to spíš horší* kancelářský notebook = office, internet.
*) nízké rozlišení se hodí pro přehrávač mp3 a filmů, ale na práci je skoro nutný externí monitor.

občas mi tam chodia syn

to je příčina, proč se to seká. děti nemají mozek, s administrátorskými právy dovedou zničit každý systém nejpozději do měsíce.
přitom není důvod, hry se na tom hrát nedají. (ale instalovat viry, spyware a "těžbu" bitcoinů ano)

co s tím:
1) poněkud tupá možnost je obnova do továrního nastavení. člověk přijde o svá data a přihlášení na net.
win10 prý mají možnost obnovy "se zachováním dat". w10 nesnáším a nevedu, osobně obnovu řeším z uložené zálohy a rozdělením disku na systém a data.

2) stejně ničivá je nová čistá instalace instalace systému. vyžaduje stáhnout si od m$ instalačku w10 a připravit instalační flashku pomocí jejich "media creation tool", k tomu předem od výrobce ovladače (chipset, grafika, lan, wifi, audio, možná něco pro f-keys).

3) méně dřevorubecký postup = vyčištění systému od bordelu:
- odinstalovat všechny zbytečné aplikace a hlavně všechny ty, co tam natahalo děcko, včetně idiotského ccleaneru a jiných čističů.
- odinstalovat všechny dodatečné antiviry. běžně "stačí" defender ve windows = je podobně k ničemu jako ostatní antiviry, ale aspoň neškodí.
- děcko podrobit humanitárnímu mučení (týden bez internetu) dokud se nepřizná, do kterých ovladačů jebal a které přeinstaloval.
- odspywarovat, odvirovat:
pod windows je dobrá rychlá kontrola: adwcleaner
na viry, rootkity je nejlepší stáhnout .iso bootovacího antivirového cd, nabootovat z něj a spustit kontrolu disku, např:
http://www.freedrweb.com/livecd/?lng=en
http://support.kaspersky.com/viruses/rescuedisk#downloads
- po odinstalacích restartovat a spustit v příkazovém řádku (cmd.exe <- spustit jako správce) pokus o opravu systémových souborů:

sfc /scannow

- zkontrolovat nastavení sítě = výpis v příkazovém řádku "ipconfig -all" musí ukazovat normální adresu dns, v nejhorším případě ip routeru. v ovládacích panelech \ internet \ připojení \ místní lan: nesmí být žádná proxy.
- nakonec zkontrolovat, co se ještě stále spouští za bordel (už jsem to tu asi dával):
pro kontrolu spouštěcích míst ms autoruns -> záložky: logon (po spuštění), services (služby), scheduled tasks (naplánované úlohy).
pro kontrolu procesů v paměti process explorer.
zobrazení aplikací komunikujících s netem ms tcpview.
screeny z prvních dvou programů bývají poučné, zvlášť když si člověk roztáhne sloupce, aby vůbec přečetl název a cestu k programu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny