Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proč na eliminaci rolling shutter není nutná start+stop curtain mechanická závěrka,ale stačí1curtain

Zdravím, mám dotaz na vzdělané lidi, kteří se vyznají v digitálních fotoaparátech velmi. Dotaz by vlastně měl být srozumilteny již z nadpisu. Vyzkoušel jsem si (kompaktní)digitální foťák s CMOS senzorem ,který používá jak mechanickou, tak elektronickou závěrku (lze nastavit ručně, případně elektronická je vynucena pro časy v řádu tisícin).

Samozřejmě při použití elektronické závěrky dochází ke všem jejím projevům (skew/zúžení/rozšíření dle směru pohybu a proužkování) a při mechanické nikoli. A teď ten dotaz. Údajně má foťák mechanickou závěrku jen na konci expozice a ne i na začátku a konci obojí. Dotaz je proč, to takhle stačí a není nutné mít mechanickou závěrku jak na začátku i na konci expozice pro eliminaci rolling shutter.

Doplňující otázka:
1. byly v historii nebo jsou foťáky (i analogové), které mají závěrku právě na začátku i konci? Mají i současné nebo se od toho upustilo a proč? (dotaz napříč kategoriemi - kompaktní, mirrorless, DSLR, rangefindery, Haselblád, analog)
2. Jak s tím souvisí synchronizace blesku na 1st curtain a 2nd curtain (to vím co je, je to pochopitelné například na rozdílnosti fotky jedoucího auta se světly při dlouhém času a blesku) z hlediska rolling shutter.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zajímá mě ještě jedna věc: může se lišit stejně vyfocená fotka se stejnými parametry , ale lišící se…
vytřívka 18.11.2018 13:30
vytřívka
S pravděpodobností hraničící s jistotou ne. Není pro to důvod. poslední
dsa 18.11.2018 13:58
dsa

Zajímá mě ještě jedna věc: může se lišit stejně vyfocená fotka se stejnými parametry , ale lišící se jen mechanickou / elektronickou závěrkou , lišit v množství šumu? Z jakého důvodu?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru