Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak pojmenovávat commity v Gitu, aby byl pěkný changelog?

Ano, trochu se to zautomatizovat da, pokud si zavedes nejaky snadno pasovatelny styl pojmenovavani commitu, pak ho budes dusledne dodrzovat a napises si skript/program, ktery ti to z tech nazvu sestavi. Ale aby to opravdu bylo hezke a citelne, tak to stejne budes dodelavat rucne.

Ostatne o tom, jak to psat je ten treti odkaz (1.0.0), kde popisuji, jak to psat a vyslovne pisou, ze automaticke generovani z commitu neni zrovna dobry napad.

A ta tvoje ukazka hezkeho changelogu je taky upravovana rucne - vsimni si, ze u nekterych PullRequestu (PR) se nazev lisi od toho, jak jsou v changelogu uvedeny - nekdo to prepsal rucne, aby to lip vypadalo.

---

Jinak je dobry napad mit nekolik hlavnich a vyvojovych vetvi a vsechny upravy delat v samostatnych feature vetvich, ktere, pote co projdou testy, mergnes do nich hlavni vetev a opet projdou testy, tak zmacknes do jednoho commitu pomoci squash (dohledej si) a feature vetev tim momentem prestanes pouziva a po nejake dobe ji proste smazes. (branche jsou zdarma, je normalni jich mit otevrenych vic, nez je featur, na kterych zrovna delas a zakladat dalsi pro kazdou ptakovinu, kde to dava aspon trochu smysl. Navic, pokud pokracujes tim squash commitem a smazanim vetve, tak po garbage collektoru se ti zmensi celkovy repozitar o (nyni jiz) zbytecne commity)

Takze hlavni vyvojova vetev sestava pouze z commitu, ktere ucelene resi nejaky problem, jsou bezchybne (v ramci moznosti - prosly testy automatickymi i rucnimi, pripadne zkusebnim provozem), jsou male (kazdy obsahuje jen jeden problem a resi ho jednim ucelenym krokem) a jsou rozumne nazvane ( napr. "Oprava chyb pri parsovani exotickych textu" misto puvodniho nazvu feature vetve "bugfix#321" s commity jako "4 rano, jdu spat", "fix unicode parsovani", "oprava fixu", "oprava jeste pro japonstinu", "temp" ...).

Nasledne hlavni release vetev ma jeste vic "zdrcnute" commity, kdy z vyvojove prevezmes cely odladeny blok a nazves ho souhrnym nazvem ( napr. "Podpora Unikodu" a nasledny "Lokalizace pro 5 svetovych jazyku a cestinu" - vybrane cherrypickem (a zdrcnute squashem) z vyvojove vetve).

A pak Oddeleni pro styk s verejnosti nakresli a vytiskne letaky "Nova verze !! Nyni vse bude lepsi a barevnejsi a tentokrat bez chyb !! Reknete JUJKY !!", ktere rozvesi vsude mozne i nemozne a zaplati si umelce, aby ji na kameru rikaly JUJKY!! (veskera podobnost s kampanemi znamych spolecnosti je ciste nahodna). A to uz je zcela ciste rucni a tvurci prace, ktera s commitama (a vlastnim kodem) nesouvisi uz vubec, ale je prezentovana verejnosti a dobre se cte.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny