Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Android - Clean Master - Jak přidat aplikaci do whitelistu?

Dobrý den,

Nainstaloval jsem aplikaci, která nefunguje.

Hlásí varování - Clean Master může zabránit správné funkci upozorňování. Doporučuje přidat aplikaci do seznamu vyloučených.

Nedošel jsem na to, jak to udělat, tak jsem Clean Master odinstaloval a aplikace už nic nehlásí a funguje, jak má.

Takže je problém čistě na straně Clean Master, ale jak to, prosím Vás, upravím, aniž bych aplikaci odinstaloval.

Prosím o radu.

Děkuji

PS. Není to první aplikace s tímhle problémem, ale u všech ostatních jsem to vyřešil.

Předmět Autor Datum
Clean Master nepotrebujete, vyriešili ste problém správne
Mlocik97 07.06.2019 02:40
Mlocik97
Jsem myslel, ze se jedna o nejakou funkci vyrobce tveho mobilu. Ten Clean Master je teda tato appka…
RedMaX 07.06.2019 12:08
RedMaX
Nevím, proč tě napadlo, že je problém u výrobce, ale to není podstatné. Spíše nechápu, proč bych mě…
MichalDM 07.06.2019 23:44
MichalDM
Me to proste nenapadlo, ze je to aplikace, v tamtom vlakne. Clean Master mi prislo jako bezny slovni…
RedMaX 08.06.2019 00:28
RedMaX
Připouštím, to mě nenapadlo, že je to zaměnitelné. Pokud nebudeš provádět čištění, tak se ti to sna…
MichalDM 08.06.2019 11:37
MichalDM
1. Cisteni - jakymi zbytecnymi daty? 2. Pamet - ale to je princip spravy pameti Androidu. Nechava a…
RedMaX 08.06.2019 12:25
RedMaX
1. Když dáš Nastavení -> Aplikace -> Vybereš nějakou aplikaci (třeba používaný prohlížeč) -> Úložišt…
MichalDM 12.06.2019 23:24
MichalDM
V Samsung Internet Browser (prohlizec zalozeny na Chromiu) mam v nastaveni polozku "Odstranit data z…
RedMaX 13.06.2019 07:29
RedMaX
Špatné si mě pochopil. Ten prohlížeč jsem uvedl pouze jako příklad. Narychlo jsem přepočítal mezip… poslední
MichalDM 13.06.2019 09:37
MichalDM

Jsem myslel, ze se jedna o nejakou funkci vyrobce tveho mobilu.

Ten Clean Master je teda tato appka? (priste prosim uvadej vic info, chces-li se rychleji dobrat reseni)

Clean Master Phone Boost

Uvolnění paměti/Ukončení procesů - pamet uvolnuje Android sam a pomerne agresivne, tudiz pravdepodobne uvolni z pameti Clean Master driv nez neco uvolni Clean Master. :-D

Čištění Pozůstatků - cisteni cache nedava zadny smysl, cache nicemu neskodi a ma vlastni oddil, ktery se cisti prubezne pri zaplneni, navic restart telefonu vycisti cache uplne stejne, k cemu teda na to mit zbytecnou aplikaci?

Ochrana Soukromí - jasne program od firmy Cheetah Mobile ochrani tve soukromi, to urcite. Paneboze, kam na to ti uzivatele chodi:

Vývojáři z Cheetah Mobile narazili: Google začal odstraňovat jejich aplikace

---

Reseni viz. Mlocik jedinne spravne!

Nevím, proč tě napadlo, že je problém u výrobce, ale to není podstatné.

Spíše nechápu, proč bych měl uvádět odkaz na aplikaci. Její název jsem řekl, a myslím, že app s více jak 1 miliardou stažení je nezaměnitelná. Sice existuje její light verze, ale o té jsem doteď nevěděl.

Na mobilu mám system manager, který disponuje vším potřebným, s výjimkou antiviru.

A u něho upřímně nevím, jestli je podstatný. Je pravda, že hacknutí androidu je mnohem méně pravděpodobné než windows, ale přesto si nejsem jistý.

Co myslíte Vy?

Děkuji

Me to proste nenapadlo, ze je to aplikace, v tamtom vlakne. Clean Master mi prislo jako bezny slovni spojeni, protoze "cistit" se dnes snazi kde kdo.

Opet stejne jak jsme uz diskutovali, cim budes v dotazu presnejsi, tim se rychleji dockas presnejsi odpovedi.

Na cisteni nepouzivam zadnou aplikaci, nevidim k tomu duvod, zrychlit se nic neda. Jedinne co pouzivam je placena appka Greenify, jejiz prinos je tez pofiderni, nebot aplikace slouzi k uspavani jinych aplikaci, taky k tomu potrebuje administratorske (root) opravneni. Ono to uspavani aplikaci skutecne funguje a potom to telefon muze zrychlit, pokud si appka nemuze sama o sobe kdykoli chce rikat o procesorovy cas a o vstup do pameti, jenze neco podobneho uz je dnes obsazeno primo v Androidu (rezim Doze). Ja vsak appku pouzivam leta, tak jsem u ni zatim zustal.

Nic jineho v Androidu nemam a uz vubec ne antivir. Odpovez si na otazku, jak funguje antivir na Windows?

Antivir na Windows nainstalujes jako administrator a tim se antivir "zazere" hluboko do systemu tak, aby mohl efektivne likvidovat pokusy o virovou nakazu. Z toho take prameni nejvetsi kritika antiviru, protoze takto fungujici aplikace ma pristup uplne vsude a jelikoz nic neni bez chyb, tak kazde mozne zneuziti chyby antiviru znamena, ze utocnik ovladne cele PC.

Antivir na Androidu se neinstaluje v root (administratorskem) rezimu, uz proto, ze antivir instaluji hlavne BFU, kteri na svem mobilu vubec root nemaji. Co tedy takovy antivir, ktery funguje jen jako bezna aplikace muze ve skutecnosti hlidat? Nic, samozrejme. Jedinne co takovy antivir muze efektivne vykonavat je kontrolovat nejakou databazi hashu apk souboru (aplikaci) a oznacovat aplikace, ktere jsou skodlive respektive, ktere za skodlive oznaci antivirova firma poskytujici tu databazi.
Z toho je asi zrejme, ze pokud jsi zurivy "instalator" novych aplikaci nebo aplikaci z "neznamych zdroju", tak te antivir asi muze nejak ochranit. Pokud si ale nainstalujes v podstate jednorazove na mobil nejakou sadu tebou pouzivanych a davno proverenych aplikaci z Google Play a maximalne sem tam neco priinstalujes, kdyz neco potrebujes noveho zase z Google Play, tak je ti antivir zcela k nicemu.

Připouštím, to mě nenapadlo, že je to zaměnitelné.

Pokud nebudeš provádět čištění, tak se ti to snadno zahltí "zbytečnými" daty.
Já teda nemám problém s nedostatkem paměti, ale stačí, abych to několik dní nedělal a pak tam uvolní více jak 1,5 GB.

Co se týče zrychlení, tak o to mi nejde. Od té doby, co mám nový mobil, tak s výkonem nemám problém.
Pokud ale budeš používat náročnější aplikaci v kombinaci s dalšími aplikacemi, které jsou pouze minimalizované, tak se ti mobil snadno přehřeje.

Při instalací aplikací pouze z google play, taky nic nehrozí. Pokud pomocí ní změníš nějaké systémové nastavení, tak je to možné, ale aplikace jako taková vir obsahovat nemůže.

A archivy nikdy na mobilu nestahuji, takže takhle se mi tam virus taky dostat nemůže.

A na Windows už delší dobu žádný antivir třetí strany nemám.

Takže, antivir je zbytečný a jaký program by jste mi, prosím Vás, doporučil na automatické vypnutí aplikací, aby zbytečně neběželi na pozadí?

Děkuji

PS. Root mobil nemám. Zkoušel jsem to u předešlého a nešlo to. A současný má ještě v záruce.

1. Cisteni - jakymi zbytecnymi daty?

2. Pamet - ale to je princip spravy pameti Androidu. Nechava aplikace v pameti, dokud tu pamet nepotrebuje jina aplikace. Logicky se ti uvolni tak moc, ale kdyby se neuvolnila, tak je to uplne jedno, protoze se proste uvolni az ji nejaka jina aplikace potrebuje a stejne rychle se zase ta pamet "zasere" dalsima aplikacema. Nerikam, ze se mi princip fungovani spravy pameti na Androidu libi, ale respektuju to a nemam zadny duvod pamet sam pomoci nejake aplikace uvolnovat.

3. Aplikace na pozadi se uspi, vykon nezere, nic se neprehriva.

4. Ano je to tak, teoreticky by nemelo byt mozne vir chytit. Ovsem zvlast mobily exoticke provinience mohou obsahovat nedokonalou implementaci Androidu chyby, ktere umozni nebezpecne aplikaci, aby se dostala do systemu a naprala tam vir. Co si pamatuju, tak se to stalo napriklad u Prestigia. Jenze antivir, pokud sam nezneuzije stejnou chybu, tomu zabranit nemuze, nebot sam nema systemove opravneni.

5. Pokud napriklad Google docasne odstranil z Google Play aplikace firmy Cheetah, tak to nebylo kvuli moznym virum, ale proto, ze aplikace dokazala vsude kde to bylo mozne, narvat vlastni reklamu, ruzne reklamni banery a podobne, nejde ani tak o viry jako o malware (adware).

6. Automaticke vypnuti aplikaci - nelze, jde jen uspat a i na to je potreba root. Kdyz nejakou aplikaci vypnes a ta aplikace bude "hajzl", tak se zase hned zapne. Takhle fungoval napriklad Firefox pro Android (aktualni situaci neznam, proto v minulem case, ale mozna to pro nej plati dodnes). V Androidu funguje system flagu, kazdou akci jako: zapnuti displeje, zapnuti bluetooth, vypnuti wifi, pripojeni na nabijecku, .... oznacuje nejaky flag a k tomu flagu si kazda aplikace muze pripojit co chce, tudiz napriklad Firefox si snad ke kazdemu moznemu flagu nacpal kontrolu, jestli je zapnuty a kdyz nebyl, tak se na pozadi zapnul. Uzivatel mel pocit, ze je Firefox pro Android velice rychly v nabehu, ale bylo to proto, ze on uz spusteny byl. Pokud se teda zeptas, jak odstranit flagy aplikaci, tak velmi problematicky, v Androidu 8 uz to je tak slozite, ze uz jsem to prestal delat a radeji si hlidam, abych mel co nejmene nainstalovanych aplikaci a tim i co nejmene flagu. Jinak je na to samozrejme potreba root.

1. Když dáš Nastavení -> Aplikace -> Vybereš nějakou aplikaci (třeba používaný prohlížeč) -> Úložiště - tak tam máš MEZIPAMĚŤ. Momentálně, mezipaměť prohlížeče, který používám, zabírá 180MB. To lze ale vyčistit přes System Manager, který je součástí Androidu.

Takže díky za výklad a tím bych to uzavřel. Jak jsem řekl, odinstalace problém vyřešila.

V Samsung Internet Browser (prohlizec zalozeny na Chromiu) mam v nastaveni polozku "Odstranit data z prochazeni", coz je ta mezipamet. Ja to teda necistim, ale slo by to i pres prohlizec. Mimochodem na PC to cistis? Chci tim jenom rict, ze spousta veci funguje na PC a na Androidu obdobne, nekoho bavi si na Windows nebo na Androidu takove veci cistit, nekoho ne, kazdopadne nejaky valny smysl to nedava, nicmene nicemu to ani neskodi, jen bych v pripade Androidu nepouzival zrovna ten Clean Master od neprilis solidni firmy. A jak pises, muzes tohle cistit i pres ten System Manager.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru