Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem notebook-čištění od prachu, udržování teplot

Zdravím ve spolek. Chtěl bych svému notebooku dopřát "trochu pohodlí". Je to můj první notebook, zatím jsem používal stolní PC a ten jsem čistil manuálně pomocí kartáčků, pinzet atd atd... U notebooků jsou teploty hardwaru trochu jinak nastaveny a nelze u nich vyměnit komponenty, a proto mám pár dotazů:

1) Vliv teplot komponentů v delším horizontu času (hlavně CPU)
Tohle téma již zkoumám déle, ale stále se v něm moc neorientuji.
Řekl bych, že mu docela dávám do těla, používám náročné CAD systémy a často i hraji hry, jako nejnovější díly Assassin's Creed, Battlefield nebo třeba Hunt: Showdown na největší možné grafické nastavení i několik hodin. Například Režim napájení ze sítě mám nastaven na maximální výkon.
Když nepracuji v náročných programech a sleduji třeba videa a brouzdám po internetu, teploty CPU se pohybují od 44-55°C. Při hraní her se teploty CPU vyšplhají až mezi 80-90°C, Jednou jsem zaznamenal teplotu až 95°C. Když hry vypnu, trvá to krátkou chvilku, než se teploty dostanou zpátky k +/- 50°C. Trochu mě znervózňuje, že se teploty v zátěži přibližují k maximální teplotě udávané Intelem (100°C), avšak i při 95°C hra běžela plynule a žádné záseky, či jiné problémy nenastaly.
Při hrání používám neustále chladící podložku a za teplých dnů i větrák, který vede více vzduchu (i prachu) k chladící podložce. Chtěl bych se tedy zeptat, jaké mají tyhle vysoké teploty vliv na hardware v delším horizontu času. Je možné třeba nějaké poškození komponentů, které by zásadně snížilo jejich výkon, či dokonce byla nutná výměna?

2) Čistění chladícího systému
Chtěl bych nějak vyčistit od prachu chladící systém. Jsem si vědom toho, že asi nejúčinnější je notebook rozdělat a vyčistit manuálně, ale je ještě v záruce a nemám zrovna prostor ho posílat do nějakého servisu Asusu. Proto se chci zeptat, co si myslíte o stlačeném vzduchu ve spreji. Četl jsem, že se může do systému ze spreje dostat kapalina a že se musí používat pouze ve svislé poloze.
Mám možnost i použít kompresor a regulací tlaku. Jaký tlak byste doporučili?

3) Undervolting CPU
Undervolting CPU jsem zatím nezkoušel. Někde jsem se dočetl, že každý procesor je kus od kusu jiný a to i když je vyroben na stejné lince ve stejné fabrice a že je voltáž lehce předimenzovaná. Proto je možné voltáž snížit.
Chtěl bych se zeptat, zda-li může dojít k poškození procesoru, když na neurčitou dobu snížím voltáž třeba o 0,1 V (popř. o hodnotu, při které bude systém stabilní). Nebo je v mém případě undervolting zatím zbytečný?

Snad jsem popsal vše..
Vlastním ASUS GL503VD-i5 7300HQ, GTX1050 4 GB, 2x8 GB RAM DDR4

PS: Řeším prevenci.

Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vysoká teplota v zásadě zvyšuje poruchovost a snižuje životnost, ale myslím, že jsi zbytečně úzkostl…
Kyncl 17.06.2019 19:50
Kyncl
Našel jsem na internetu nějaké rozdělení závažnosti teplot mého procesoru, pokud to tak nazvu. Now,… poslední
Johnie 17.06.2019 21:48
Johnie

Vysoká teplota v zásadě zvyšuje poruchovost a snižuje životnost, ale myslím, že jsi zbytečně úzkostlivý. Notebook patrně morálně zastará dřív. Rozhodně bych do toho nepral stlačený vzduch. Máš vůbec nějaký důvod k doměnce, že je větrací cesta zanesená?

Našel jsem na internetu nějaké rozdělení závažnosti teplot mého procesoru, pokud to tak nazvu.

Now, the main thing is temperature, in any of the above cases the temperature should not go more than 90C.
If the temperature while gaming is ,
Less than 80C, then excellent
Between 80 - 85C, then good
Between 85 - 95C, then this is bad (but depends on your ambient temperature)
More than 95C is dangerous

Zdroj:

Možná jsem úzkostlivý, no ale jsem student a neválí se mi na úctě dalších zbytečných 30k na nový notebook/opravy. Rozumíte. Chci nejlépe dosáhnout dobré životnosti a zároveň aby dostačoval mým nárokům. Jistě, je zde mnoho dalších proměnných (stáří komponentů,...,...).

K větracím cestám, četl jsem na internetu že by se měly čistit každé 3-6 měsíců.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru