Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem šmírování odkazů pomocí ?fbclid=

Ahoj, všiml jsem, si, že někteří tupci v adrese nechávají ?fbclid=náhodný_řetězec, zajímá mě jak toto vzniká:
1. Například BFU navštíví článek na reflex.cz (vůbec nic neví o adblocku a v podstatě ani nechápe co je URL). Chce ho někam poslat, aby si ho ostatní přečetli. Jak se stane, že se daný odkaz takhle "ušpiní"?
2. Používá to ke šmírování (primárně) facebook nebo daný server?
3. Kdo je ten, který ty odkazy takhle "špiní"? Samotný facebook (sice BFU počítačům rozumí kulový, ale přesto má facebook) při zobrazení v newsfeedu a nebo server s obsahem (protože BFU nenapadne třeba vzít URL z adresního řádku, ale vidí dole tlustý červený "Sdílet")
4. Na základě čeho vzníká nové id

A teď otázka z druhé konce:
pokud kompletně blokuji servery facebooku a teoreticky (při nepozornosti) bych otevřel článek s tímto "broukem" na konci, co hrozí? Může se facebook nějak dozvědět, že byl otevřen daný článek s daným ID?

Pro ty bez představivosti: https://www.forum24.cz/blabla/?utm_source=blaboly&utm_medium=kecy&fbclid=náhodný_řetězec

Předmět Autor Datum
1. stane se to tak, že akýkoľvek odkaz, ktorý nekdy byl na Facebooku je automaticky Facebookom uprav…
Mlocik97 12.08.2019 10:57
Mlocik97
Základní pravidlo je, dávat odkaz co nejkratší při zachování jeho funkce. Já vím, že to doporučení j…
ml1 12.08.2019 15:22
ml1
*fbclid$document existuje poslední
Muka 12.08.2019 20:09
Muka

1. stane se to tak, že akýkoľvek odkaz, ktorý nekdy byl na Facebooku je automaticky Facebookom upravený, je doň pridaný tento parameter, takto upravený odkaz sa šíri až dokým niekto parameter neodstráni, môže to urobiť uživateľ samotný alebo webstránka buď pomocou presmerovania alebo Javascriptom (viď. 3.).
2. Áno, používa to Facebook
3. Špiní ho samotný Facebook, jak už je napsané v 1. je možné tomu zabrániť, aspoň ho nezobraziť viď: https://www.michalspacek.cz/zmena-url-a-skryvani-fbclid-pomoci-javascriptu
4. Je generované Facebookom, zdrojový kód server-sidu FB nikto nevidel, takže sa nedá povedať aký algoritmus je na to využívaný. Môže to byť náhodné generovanie a pripojenie ID k nejakému URL, ktorú si FB uloží do databázy, alebo počítanie cez nejaké hashovacie funkcie.

Základní pravidlo je, dávat odkaz co nejkratší při zachování jeho funkce. Já vím, že to doporučení je z dob, kdy se odkazy opisovaly, ale je to platné stále. A právě tyto ocásky (obvykle uvozené otazníkem) jsou přesně tím, co lze z odkazů bez nebezpečí vymazat. Nikdo přece nemusí vidět ?user=xxx ?LA=xx.xx ?LO=xx.xx ...

Pokud je to v URL, tak to nejde facebooku, ale nejdřív tomu serveru, ten to teprve facebooku předá a blokování nepomůže, protože to probíhá na straně serveru (prostě vy jste chtěl něco.něco?parametr, server vám poskytne něco.něco a ty parametry zaeviduje, pokud mu to za to stojí, případně podle nich stránku zmodifikuje, ale vše na straně serveru; teda je asi možné to zpracovat i v jawaskriptu, pak by blokování facebooku pomohlo, ale těžko říct, jak se to dělá, to by se někdo musel podívat přímo na kód té stránky a kód načítaných přívěsků). Dokud jsem používal adblok, taky jsem blokoval *facebook* *google* (ten s výjimkou google, protože tam jsem občas potřeboval, ale kdekoliv jinde byl blokovaný) *twitter* a tak dále. Už nějakou dobu adblok nepoužívám, servery, které obtěžují nadměrnou reklamou prostě nenavštěvuju. Samozřejmě se tak připravuju o možnost blokovat tyhle nesmyslné přívěsky stránek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru