Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poškozený soubor - externí HDD

Zdravím, mám na externím HDD disku složku s filmy. Bohužel z nějakého důvodu již nelze otevřít, protože je soubor poškozený. Poraďte někdo prosím nějaký software, který by mi pomohl zachránit obsah složky. Díky.

Míra

Předmět Autor Datum
Co je teda poškozené a co to doopravdy hlásí? Disk jde otestovat, filmy se dají stáhnout znova.
karel 11.09.2019 20:37
karel
složku s filmy. Bohužel z nějakého důvodu již nelze otevřít, protože je soubor poškozený otvírej to…
lední brtník 11.09.2019 21:44
lední brtník
otvírej to pod linuxem, který nemá kreténské windowsí asociace. Neslo by to bez tech kretenskych a…
XoXoChanel 11.09.2019 22:28
XoXoChanel
Mimochodem, jak přinutit linux, aby otvíral videa ve VLC a já pořád nemusel dávat otevřít v programu… poslední
ml1 12.09.2019 13:18
ml1
Zkus tu složku otevřít v nějakém normálním správci souborů - Total Commander, Altap Salamander, ...
MachR55 12.09.2019 08:51
MachR55
Pokud je soubor opravdu poškozený, tak žádný nástroj to poškození neopraví (ještě se nepřišlo na to,…
Pytlík 12.09.2019 11:01
Pytlík
Tazatel píše, že nejde otevřít složku, protože soubor je poškozený. Podle mé křišťálové koule to zna…
MachR55 12.09.2019 11:34
MachR55
Softwérů je povícero. Nejdřív bych zjistil, co se stalo, a podle toho se zařídil (asi bych dal chkds…
ml1 12.09.2019 13:15
ml1

otvírej to pod linuxem, který nemá kreténské windowsí asociace.

Neslo by to bez tech kretenskych a opileckych pripominek ? Už jsi tim "anti-windows", anti-ind, "anti-vsechno" obsesí v kazdém tvém prispevku poradně nudný. Alespon predstirej ze jsi clovek, né hovado chodi se sem ptat i slusni lidi..

Mimochodem, jak přinutit linux, aby otvíral videa ve VLC a já pořád nemusel dávat otevřít v programu. Přitom mu zaškrtávám aby si to zapamatoval a on neprotestuje (tipuju, ře takový zásah může udělat akorát správce, ale oprávnění se nedožaduje a změnu ignoruje).

Pokud je soubor opravdu poškozený, tak žádný nástroj to poškození neopraví (ještě se nepřišlo na to, jak naprogramovat křišťálovou kouli ke zjištění, co tak původně bylo).
Jediná šance, alespoň jak já to vidím, by byla, kdyby se jednalo o nějaký horšavější zápis v daném místě disku. V tom případě mohlo pomoci podchlazení disku, což v mnohých případech skutečně zlepšuje čitelnost. Ale zaručené to není. Ale být tebou, tak se spíš modlím, aby to tahle možnost nebyla, protože to může znamenat špatný povrch plotny disku a disk přestává být spolehlivý.

Tazatel píše, že nejde otevřít složku, protože soubor je poškozený. Podle mé křišťálové koule to znamená, že to otevírá v Průzkumníkovi a ten hlásí porušenej soubor - může se klidně jednat jen o soubor s náhledem nějakýho videa, přičemž video samotný je OK. Proto ta rada zkusit normálního správce souborů....

Softwérů je povícero. Nejdřív bych zjistil, co se stalo, a podle toho se zařídil (asi bych dal chkdsk disk: bez /f (teda jen diagnostiku)). Samozřejmě bych tomu věnoval jen takové úsilí, jaké odpovídá nenahraditelnosti těch dat. Jestli jsou to stažené filmy nebo filmy nahrané z televize (zkopírované z DVD a co já vím, prostě snadno nahraditelné), rovnou bych se na to vykašlal. Cokoliv důležitějšího (film z rodinné dovolené) bych obnovil ze zálohy.
Já na obnovu používám GDB (Get Data Back), ten většinou obsah složky obnoví, ale nebyl zadarmo (cca 2500 Kč). Druhým programem z mé sbírky je testdisk, ten je zadarmo a funguje trochu jinak. Zatímco GDB hledá, co zbylo z datových struktur a případně si je domyslí (tabulku souborů - adresář si těžko domyslí, ale třeba boosektor ano a bez problémů), testdisk prochází datovou oblast a v ní hledá soubory (lze si určit jaké) podle poznávacích znaků, takže pokud neni disk moc fragmentovaný, dostane toho z disku dost.
Poté co bych zjistil, co se nelíbí chkdsk (zřejmě poškozená složka), tak bych se podíval, jestli mi pohřešované soubory najde GDB třeba jako ztracené fragmenty.

Předtím bych ještě zkusil nabootovat do linuxu, co ten si o tom myslí, může disk přečíst jakoby se nechumelilo, stejně tak ho může úplně odmítnout, záleží na poškození. Zrovna včera večer jsem konečně dořešil jeden poškozený ExFAT (taky poškozený adresář - prostě kleknul PC během zápisu a něco se nedozapsalo), který windows připojoval jen ke čtení a linux vůbec, chkdsk alespoň v sedmičkách na exfat moc nezabírá (skončil chybou programu). Ale poté, co jsem z něj dostal veškerá data dokonce většinu dvojmo (jak to windows připojil ke čtení a potom přes GDB) jsem ho nechal chvíli ležet (musel jsem těch pár terra zpracovat). V pondělí mi ho windows zase připojil jen ke čtení, ale za to linux i k zápisu, tak jsem na něm zkusmo vytvořil složku (nebylo o co přijít, stejně jsem se ho chystal formátovat) a světe div se po odpojení a připojení k windows bylo vše normální, tak jsem uplynulé dny porovnával obnovená data s původními, která jsem mazal, a hned jsem byl klidnější, když jsem viděl, že nic nezbylo. Včera jsem ho naformátoval, radši na NTFS, exfat se mi pro externí disky neosvědčil, neni to poprvé, co jsem na takový problém narazil. Na paměťovky je možná dobrý, ale na externím HDD ho už nechci vidět.

Mimochodem se připravte, že na rozumnou obnovu budete potřebovat dostatek volného prostoru (minimálně jako je velikost disku, ale spíš dvakrát tolik).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru