Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Inkrementální snímač, rotační enkodér, digitální potenciometr, inkrementální enkodér ... je to dost…
ml1 06.01.2020 14:08
ml1
Pokud je opravdu jen mechanicky, tak jeste stoji za uvahu ho zkusit vycistit - vypajet ho ven, a pro… poslední
lucifer 06.01.2020 14:18
lucifer

Inkrementální snímač, rotační enkodér, digitální potenciometr, inkrementální enkodér ... je to dost nové, asi jenom 50 let, takže se terminologie ještě neustálila a ani tohle není jednoznačné.
Nedávno jsem šokován zjistil, že to má GME mezi snímači neelektrických veličin, ale teď zase koukám, že to má v přepínačích (Elektronické součástky, komponenty > Mechanické spínací prvky > Otočné spínače > Inkrementální spínače) a v těch senzorech má opravdu jen ty pro automatizaci a ne ovládací čudlíky. Dřív to bylo pod potenciometry (proměnné odpory).

V GME je to momentálně tato kategorie https://www.gme.cz/inkrementalni-spinace ale je to maximálně půl roku, do to bylo jinde. Pokud se nenajde v GME, pak TME nebo Farnell nebo jiný obchod to jistí.

Teď jenom najít něco, co tam bude mechanicky pasovat, počet pulzů na otáčku je asi jedno (pokud neni o řád jiný, ale jestli 8 nebo 32 asi nehraje takovou roli, kdyby to bylo 300 namísto 32 to už by problém mohl být, ne že by to nefungovalo, ale blbě by se s tím pracovalo), ale to jestli má mít tlačítko nebo ne třeba už jedno neni. Hlavně předtím zjistit, jestli ten původní "potenciometr" byl opravdu mechanický a ne třeba optický nebo magnetický (podle dříve uvedeného výseku schématu je to asi opravdu mechanický, ale není to samozřejmé).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru