Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno SSD a momentum cache

Celou momentum cache musite vnimat jen jako opticky trik.

Pokud budete ukladat na SSD velka data z RAM (treba FullHD film z nejakeho Video Editoru velikosti 6GB) a momentus cache bude vetsi nez tato data, uvidite, ze ukladani dat trvalo skoro 1s (film 6GB ~ rychlost Write s cache 6440 MB/s).

Ve skutecnosti se za tu 1s prekopirovala data z jedne casti RAM (Video Editoru) do jine casti RAM (Momentum cache) a soucasne zacal zapis z momentum cache do SSD disku skutecnou rychlosti SSD. Okno kopirovani se za 1s zavre, ale zapis na disk bude trvat dalsich cca (19-1)s (film 6GB ~ rychlost Write SSD 330 MB/s).
Pokud v techto 18s dojde k vypadku napajeni (stolni PC bez UPS nebo notebook se spatnou baterkou), data se na disk vubec neulozi a po zapnuti pocitace Vam Windows napisou, ze doslo k poskozeni integrity disku.

Pri kopirovani z disku na disk (rekneme mezi dvema stejnymi SSD disky z Vasi tabulky), je napul po iluzi. Film 6GB se bude z prvniho disku nacitat cca 12s (film 6GB ~ rychlost Read SSD 558 MB/s). Rychlost Read s cache 5268 MB/s je zde k nicemu, protoze film neni v momentum cache, je jen na disku. Okno kopirovani se zavre, ale zapis na druhy disk bude trvat dalsich cca (19-12)s.

Pokud si myslite, ze momentum cache by mohla byt uzitecna treba pri praci s rozsahlymi databazemi, tak opak je pravdou. Naprosta vetsina databazi umi pouzivat veskerou volnou RAM jako vlastni cache s nesrovnatelne vykonnejsi spravou prenosu dat mezi cache a diskem a momentum cache ji v tom bude jen prekazet (v RAM).

PS: Pri spousteni Windows je to podobne jako v prikladu kopirovani filmu. Vetsina dat se cte z disku (rychlost Read SSD 558 MB/s), protoze jeste nemuze byt v momentum cache, ale jen na disku.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny