Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nejlevnější pc/nas

Ahoj. Napadlo me tátovi doma udělat osobní Netflix (přes aplikaci PLEX). Rád kouká na filmy ale neumí je stahovat a nebo vůbec dát do televize.
Já používám NAS synology DS218play, PLEX tam mám a jemu se to líbí. Bohužel nechci sdílet svou knihovnu přes WAN, to by bylo nelegální (sdílení filmů).

Tak bych mu domů chtěl koupit nějaký levný pc/nas, do toho dát 2TB disk a jednou za měsíc bych mu tam donesl nové filmy. Jaké je nejlevnější řešení?

Přemýšlím o nějakém pc/notebooku, ale zdají se mi drahé jen na to ze tam bude plex.
Vybral jsem si toto, ale jak jsem řekl, přijde mi drahé a udělal bych lip kdybych koupil starý notebook. https://www.datart.cz/pc-mini-umax-u-box-j34.html
Druhá varianta je postavit si nějaký vlastní pc, ale fakt jednoduchý- MB, disk, 8GB ram, větřák, potřebuji wifi, Plus ssd na to abych tam dal linuxy. - jaký levný? Prece jenom to budu přesouvat jednou za mesic

loading...
Předmět Autor Datum
Tak bych mu domů chtěl koupit nějaký levný pc/nas Být na tvém místě, bych místo PC zakoupil spíše n…
HPET 14.02.2020 11:28
HPET
Nebylo by jednodušší a levnější koupit notebook? https://www.datart.cz/notebook-umax-visionbook-14wi… nový
mocnevimtedka 14.02.2020 12:27
mocnevimtedka
Pokud by jsi to sdilel verejne, tak mas problem, pokud to mas takto v ramci rodiny tak bych to neres… nový
CalebCox 14.02.2020 11:34
CalebCox
https://www.czc.cz/amd-athlon-3000g/275582/produkt https://www.czc.cz/asus-prime-a320m-r-amd-a320-wh… nový
touchwood 14.02.2020 12:11
touchwood
Resil bych prvne moznost prehravat naprimo z toho Synology, nebude pak potreba NAS zadny... A pokud… nový
CalebCox 14.02.2020 13:30
CalebCox
s jedním diskem je to úplně jedno, za unraid by musel platit. Přehrávání přes WAN moc šancí nedávám,… nový
touchwood 14.02.2020 14:02
touchwood
Pokud ma alspon trosku slusny upload (20-30Mbps) a nastavi spravne limit v Plexu tak stremovani prob… nový
CalebCox 14.02.2020 19:26
CalebCox
"transcodovat na potřebný bitrate" = zkurvit kvalitu. To jen abychom nazývali věci pravými jmény. Up… nový
touchwood 14.02.2020 21:55
touchwood
Ano na DSL by se opravdu o zkurveni kvality jak pises jednalo, u neceho slusnejsiho (treba kabel od… nový
CalebCox 14.02.2020 22:58
CalebCox
jinak unRAID jsem si proklepl a rozhodně jej NEdoporučuju. Je to šit, vhodný tak na bezcenná data a… nový
touchwood 14.02.2020 19:06
touchwood
V tom pripade doporucuji studovat znovu a poradne, pripadne se o tech problemech rozepis. Za leta po… nový
CalebCox 14.02.2020 19:33
CalebCox
Tak za první, nemá defaultně kontrolu integrity dat (což je klíčová věc při výpočtu paritních dat),… nový
touchwood 14.02.2020 21:53
touchwood
1) v tom pripade maji problem i jina RAID reseni (vcetne oblibeneho synology, nebo linuxoveho mdam),… nový
CalebCox 14.02.2020 23:30
CalebCox
u mdraid se ale většinou používá R1 a R10, naopak R5 jen výjimečně (a tam ECC samozřejmě je více než… nový
touchwood 15.02.2020 10:43
touchwood
Nějaké starší dvoujadro intel/AMD cpu, deska, ram musíš sehnat do litru. Mám něco podobného, spotřeb… nový
MM_tank 14.02.2020 16:52
MM_tank
A fyzické sdílení filmů není nelegální? Neprudím, jenom se ptám, jelikož nikdy jsem se o to nezajíma… poslední
jege 15.02.2020 22:41
jege

Tak bych mu domů chtěl koupit nějaký levný pc/nas

Být na tvém místě, bych místo PC zakoupil spíše něco na architektuře ARM.
Na Plex (plexmediaserver), Web, KODI i jako Android TV i NAS používám BPI-W2 (který má 2x OS Android TV + v pozadi jede Open WRT), jako to můžeme vidět u zařízení typu ZIDOO Z9S, + 2 x port SATA3 pro disky HDD s CPU RTD1296, na tvou činnost stačí něco za poloviční cenu.
(tyto zařízení už mají 2x port SATA 3 s vlastním řadičem kde se nemusíš bát o nějaké omezení jako u krabiček RPI kde všechny porty ovládá jeden Chip)

[89185-bpi-png]

Také spotřeba se u těchto zařízení bude pohybovat okolo 4-10W (hlavne velmi nizka spotreba v IDLE), což je u zařízení co jedou 24/24 jeden ze základních prvků. Také mají port HDMI 2a), b) s podporou 4K*UHD) což u základních NAS za stejnou cenu moc nevidíš.
Video vystup není to nutností, ale kdyby jsi chtěl kompletní samohrajku bude port HDMI určitě k dobru.

Jestli trváš na PC, tak něco podívej po něčem jako Asrock J5005 + PICO PSU. O proti tvé krabicce ma SATA porty, DDR4, a vykonejsi CPU i IGP (Intel UHD 605 s podporu 4K@60Hz)
Je podstatne vykonejsi a levnejsi + porty SATA: Asrock J5005.

Spotreba v IDLE  : 3W
Spotreba v zatezi : 9-12W
* Pri pouziti PICO-PSU, u klasického ATX zdroje je to par W vic ~ 5-19W.

[89186-asrock-png]
Diky PICOu-PSU na misto klasikého velkého ATX zdroje (ktery je velky zbytecne vykony a samotny zdroj je tak velky, jak cela samotna hotova PC bedna se zakladni deskou i disky pri pouziti PICO-PSU), to muzes dat do nejaké malé krabicky / mikro PC bedny:

[89187-pico-png]

PICO-PSU:

[89188-pico-psu-png]

Bohužel nechci sdílet svou knihovnu přes WAN, to by bylo nelegální (sdílení filmů)

To nějak nechápu. Můžeš mít ke svému NAS přístup z venčí aniž by jsi sdílel s někým jiným. To že koupíš něco jiného jak NAS nic na situaci nezmění.
Vlastní Plex který používám pod Linux (nebo Open WRT pres Docker) bez účtu Plex, mám přes šifrované připojení ruteru přesměrovanou na místní (local) adresu IP Plexu 192.168....32400/web.
Knihovnu Plex s nikým nesdílím.

Pokud by jsi to sdilel verejne, tak mas problem, pokud to mas takto v ramci rodiny tak bych to neresil. Samozrejmosti je slusny upload tve internetove pripojky a verejna IP adresa.... Pripadne to lze resit pres Synology DS video, zde verejnou IP nepotrebujes, sluzba pobezi skrze Synology QuickConnect.

V tom pripade doporucuji studovat znovu a poradne, pripadne se o tech problemech rozepis. Za leta pouzivani jsem si nejakych problemu nevsiml. Pro domaci pouziti rozhodne vhodnejsi nez zbytecne komplikovany FreeNAS, ktery navic bez rozumne silneho HW prichazi o sve vyhody, nemluve o navysovani kapacity atd.
Nektere produkty byvaji zadarmo drahe - casty pripad ruznych opensource projektu. Cena za licenci unRAIDu je zanedbatelna. Mam radsi hotova reseni ktera nastavim a dale nemusim resit nez to placat ruzne placat dohromady, ale hlavne ze zdarma :-D

Tak za první, nemá defaultně kontrolu integrity dat (což je klíčová věc při výpočtu paritních dat), a navíc tato, pokud je použita jako plugin, neumožňuje nijak zpětně rekonstruovat data. Zároveň to taky znamená, že chybně zapsaná data mají automaticky chybně spočítánu paritu, tudíž opět haluz jako prase, která absolutně popírá potřebu jakože-raidu, protože na prosté užití více disků prospanovaných do jednoho virtuálního volume stačí použít adekvátní filesystém. Cimrmani by to nazvali mučidlem, které nemučí.

Za druhé: Co se týká opensource, tak vše, co je zdokumentované, ověřené a funkční si milerád uplácám sám, protože pak vím, jak jsem to udělal a znám to řešení do posledního šroubku, takže jej můžu nasadit bez obav. Takhle mi běhají servery po celé republice dlouhé roky, rekordmanovi je letos 12 let.

Za třetí: některé produkty za peníze by mohly být zadarmo a i tak by byly drahé, ale mají aureolu "produktu," ale přitom je to při podrobnějším zkoumání bloatware jak vyšitý.

Za čtvrté: jak jsem psal: jako úložiště na bezcenné filmy, které můžeš vidět v libovolné online službě postačí úplně cokoli (viz výše). Ale jakmile se jedná už o nějakou běžně nedostupnou raritu, nebo dokonce soukromá videa, není žádný HW dostatečně drahý na to, aby vyrovnal případnou ztrátu těchto dat. Bohužel, tiering dat podle důležitosti unRAID nezvládá, umí jen to jedno: naskládat data do fakepole. Budou bez integrity, zato volume bude sexy velká. Ne díky, tohle fak ne.

1) v tom pripade maji problem i jina RAID reseni (vcetne oblibeneho synology, nebo linuxoveho mdam), jelikoz taktez neresi integritu dat.

2) ne kazdy na to ma znalozti, naladu, a cas. Pokud mi nekdo za rozumnou cenu nabidne funkcni reseni, nemam problem mu ty penize dat. O znalosti do posledniho srobku diky otevrensti kodu dost uspesne pochybovat... proc si pak tedy to reseni nenapises rovnou sam?

3) S tim souhlas.

4) Situace na poli VOD sluzeb neni takova abych si zaplatil jednu a mohl koukat (skoro) na cokoliv a trend je bohuzel spis opacny, kazda si snazdi drzet nejake sve exkluzivni tituly. Pokud se jedna o soukroma nebo jinak raritni videa nebo data obecne, tak je mam zalohovana ve vice kopiich a na vice mistech.

ZFS jako takove se mi kdysi prave diky integrite dat a dalsim vlastnostem zalibilo... bohuzel behem testovani prave freenasu jsem z toho nadseni vystrizlivel... pokud unRAID je dle tebe mucidlo ktere nemuci, tak FreeNAS je mucidlo dokonale... na domaci uloziste totalni overkill. Jak po strance zprovozneni, udrzby tak po strance HW naroku... kdyz uz jsi tu vyzdvihl kontrolu integrity dat proc nedodas ze zaroven s tim by mely byt pouzity ECC pameti? Bez toho je to jako postavit si luxusni vilu a zaklady mit z bahna...

pokud se tazatel rozhodne pro stavbu nasu, tak ma alespon na vyber z vice alternativ... Pokud ale ma pripojku k internetu s alespon trosku slusnym uploadem, nekomplikoval bych to a streamoval.

Nějaké starší dvoujadro intel/AMD cpu, deska, ram musíš sehnat do litru.
Mám něco podobného, spotřeba je s 1tb wd 7200 ot.okolo 30 až 35w. Čili denně asi 0.8kwh zhruba 5kc.

Nebylo by lepší řešení nosit mu filmy na SSD disku / Flash? Jestli dobře chápu stejně to nějak přenášet budeš muset.
A jestli má počítač a internet můžeš použít disk Google plus googledrivesync a nějak mu to jednoduše nastavit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...