Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Existují ještě programovatelné kalkulačky?

Nedávno jsem padnul na kalkulačku TI58, kdysi jsem si koupil v Tuzexu, pár věcí jsem si na ni naprogramoval (hru Master Mind, jednou jsem s ní na celý večer odrovnal jednoho ředitele učiliště nebo třeba program na kontrolu, jak jsou vedené zápisníky letů plachtařů v místním aeroklubu, dost lidí co si výpočty do nich cucali z prstu je tehdy muselo přepisovat), pal jsem ji odložil. Jak se programuje už jsem zapomněl a nehodlal jsem se to učit, tak jsem ji zadarmo věnoval jednomu sběrateli.
Tak mne napadlo (a pokládám dotaz), jestli v tom množství různých typů kalkulaček, převážně Casio, co se dají koupit v hyperqelbech a lepších papírnictvích se dá vybrat nějaká co umožňuje naprogramovat nějaké opakující se výpočty - třeba ve škole když je potřeba nakreslit graf z nějakých laboratorních měření, pokud se taková zvěrstva ve školách ještě dělají.

Koukal jsem na internetu, nějaké do 1kKč snad ještě existují, ale jestli je někdo používá.

Předmět Autor Datum
Ja mam jeste doma TI-80, kterou jsem pouzival na stredni a vysce. Momentalne nefunkcni, pravdepodobn…
MaSo 03.06.2020 09:03
MaSo
Tak jednodušší výpočet šlo naprogramovat i na normální casio, takové to s textovým řádkem kam se zad… poslední
ml1 03.06.2020 09:55
ml1

Ja mam jeste doma TI-80, kterou jsem pouzival na stredni a vysce. Momentalne nefunkcni, pravdepodobne dosly baterie. Asi ji zprovoznim a pokocham se programy, ktere jsem si vytvoril. Mel jsem program na vypocet jednoduche kvadraticke rovnice, operace s maticemi, reseni soustav rovnic, myslim, ze jsem mel i nejaky program na pocitani s komplex cisly...:-)

Tak jednodušší výpočet šlo naprogramovat i na normální casio, takové to s textovým řádkem kam se zadávalo 1+1 nebo klidně A+B (a samozřejmě i složitější operace, kde to teprve mělo význam). Bylo myslím omezení na 6 proměnných (A-F), které se daly zadávat (muselo se mačkat calc místo =), zrovna to zkouším mám před sebou na stole fx570W a pamatuju si to dobře (i když jsem to naposledy používal někdy na střední škole), čili pro opakující se výpočet skoro ideální (a vzhledem k tomu, že to nelze uložit a vypnutím se zapomene, tak právě jen pro školácké výpočty). Různé grafické kalkulačky pamatuju, že měli kolegové na vejšce i na střední, ale spíš než jejich programovatelnost bylo motivací možnost uchování taháků. Protože profesoři o této možnosti příliš nevěděli, tak jim to procházelo. Symbolická matematika taky nebyla k zahození, ale zase výsledek bez postupu byl maximálně pro kontrolu.
Jinak si myslím, že dneska v době tabletů a chytrých mobilů to nemá moc význam (kalkulačka je přecejenom jen kalkulačka i když má diář a další funkce, tablet nebo mobil je přecejenom univerzálnější na stabilní použití pochopitelně PC), sám teda mám mobil "hloupý" ale předpokládám, že v tom chytrém je nějaká verze excelu nebo LO calcu a samozřejmě k dispoozici specifické "aplikace" na každé uprdnutí (asi nejsem jediný, kdo má alergii na slovo aplikace a na slovní spojení typu "je to snadné, stačí si stáhnout aplikaci..."). Takže při nějakém měření neni nic jednoduššího, než zadávat data rovnou do tabulky a graf roste před očima (papír bych ale nepodceňoval), je to trochu pohodlnější než milimetrový papír (vůbec nemluvím o tom, když je potřeba logaritmická stupnice nebo nějaké mezivýpočty).
Takže určitě existují (občas se mi dostane do ruky nějaký prospekt), ale neumím si představit, kdo to může používat. Ti co se výpočty živí mají mathematiku nebo matlab (a řadu dalších více či méně specializovaných programů pro PC, ty dva jmenované jsou dost univerzální a taky drahé) a studentům bohatě stačí možnost uložit si do kalkulačky taháky. Já jsem tuto generaci kalkulaček přeskočil, ale v dobách, kdy nebylo PC tak běžné to jistě byl užitečný nástroj.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru