Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem PC se zapne až po delší době

Již delší dobu mi PC (a6240.cs: https://www.hpmarket.cz/productOpt.asp?konfId=GU515AA) se po zapnutí prodlužovačky s vypínačem a následným zapnutím tlačítkem na bedně nezapne hned, ale až po 5-20 minutách. Když po zapnutí prodlužovačky nechám systém "pod proudem" a zapnu jej tlačítkem na bedně až po 10-20 minutách, tak začne startovat hned. Netuší někdo, v čem by mohl být problém a proč se to tak chová? Tuším, že to bude asi zdrojem, ale nechápu, proč potřebuje "zahřát" nebo zůstat připojen k napětí. Kondenzátory před smrtí? Mohu nevypínat prodlužovačku, ale třeba na noc bych jej nerad nechával "pod proudem", jelikož asi nebude úplně vypnutý, když se při tvrdém odpojení takhle chová.

Předmět Autor Datum
Protože seš šetřílek. Kdo ti nakukal vypínat celé pc s 230V?? To je nejlepší cesta k tomu, aby začal…
jezekhifi 27.10.2020 19:41
jezekhifi
Momentálně ve stejné místnosti i spím, a nerad bych se vzbudil do hořícího bytu. A jelikož se PC teď…
jege 27.10.2020 20:04
jege
Proc bys nemohl vypnout PC ze zasuvky?
NasranyPavel 27.10.2020 20:10
NasranyPavel
Nevím, ale myslím si, že zdroji moc neprospívá být 24/7/365 pod proudem, nemluvě o riziku nějaké "šl…
jege 27.10.2020 20:43
jege
Je to samozřejmě správně. Vypínám počítač vypínačem prodlužováku celá léta a vydržely to zatím všech…
leo 27.10.2020 20:51
leo
Tak on to samozřejmě ani nikdy nevyžadoval, a to funguje od roku 2007, takže předpokládám, že spíše…
jege 27.10.2020 21:05
jege
podívej se dovnitř jestli to má kompatibilní atx zdroj a vyměň ho. tomu říkáš procesor? https://www… poslední
lední brtník 27.10.2020 23:53
lední brtník

Momentálně ve stejné místnosti i spím, a nerad bych se vzbudil do hořícího bytu. A jelikož se PC teď chová naprosto rozdílně při vypnuté a zapnuté prodlužovačce, tak je jasné, že při zapnuté prodlužovačce je nějaká část zdroje pod proudem a může způsobit problém. Osobně jsem třeba zažil situaci, kdy vypnutý TV "shořel" jenom proto, že kdesi praštil do vedení blesk a krátkodobě výrazně zvedl napětí v sítí. Jenom se z něj zakouřilo, a při troše "štěstí", mohl začít hořet doslovně. Bylo to ale ještě v dobách ČB TV, tak nevím, jestli teď je již ochrana lepší, ale zase si nedělám iluze ohledně současných prodlužovaček, které také dokáží doslova shořet!

Je to samozřejmě správně. Vypínám počítač vypínačem prodlužováku celá léta a vydržely to zatím všechny.Rovněž v práci jsem měl pouze zaměstnavatele, kteří to přímo nařizovali vypínat všechny spotřebiče, tedy i PC, při odchodu, z 230V. Spíš je nenormální, aby síťový zdroj v PC vyžadoval pro svojí správnou funkci trvalé připojení k síti.

Tak on to samozřejmě ani nikdy nevyžadoval, a to funguje od roku 2007, takže předpokládám, že spíše něco pomalu odchází. Otázkou je, co přesně, jelikož mám špičkového slaboproudaře, ale nechci jej otravovat s blbostmi, a také jak daný stav pořešit a PC co nejvíce šetřit - vypínat jej na noc a delší pauzy a tím celý proces co nejvíce zpomalit, nebo nevypínat napájení a zbytečně jej "nedráždit"? Co mu aktuálně více škodí - minimalizovat dobu napájení nebo počet vypínání a zapínání?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru