Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uchovávání IT techniky, elektroniky, ...apod. v nevytápěné místnosti?

Dobrý den,

prosím vás, mám dotaz, je možné uchovávat IT techniku a elektroniku (počítače, počítačové komponenty (HDD, CD DVD FDD mechaniky, zákl. desky, rozšiřující karty, zdroje, ...), počítačové periferie (monitory, klávesnice, myši, ...); DVD a video přehrávače, audio technika; plošné spoje, ...) v chladu bez poškození? Nebo to není možné - tj. chlad IT techniku a elektroniku poškodí?

Jedná se o vnitřní místnost, která ale není nijak vytápěná ani zobytněná (např. nejsou tam ani omítky) ani zateplená, tzn. v létě je tam v pohodě normálně, ale v zimě tam teploty dosahují teplot asi stejných jako venku. Jiné zásahy přírody než nízké teploty v zimě tam naštěstí nezasáhnou.

Přežije to IT technika a elektronika bez úhony nebo hrozí nějaké poškození? Případně jaké poškození hrozí a od jakých teplot?

Děkuji.

Předmět Autor Datum
O jake teploty se jedna? Jestli 5 stupnu tak ok ale jestli -10, tak uz je to jina debata. Dalsi otaz…
NasranyPavel 28.10.2020 17:08
NasranyPavel
Teploty i vlhkosti jsou tam podle toho, jaké jsou zimy, venkovní podmínky, teploty i vlhkosti jsou t…
Pepan123 28.10.2020 17:27
Pepan123
MUSÍ tam být sucho, tj. cca do 40% vlhkosti. Na teplotě celkem nezáleží.
Kyncl 28.10.2020 17:44
Kyncl
Promer si tam vlhkost. Ja si osobne myslim, ze tam v techto dnech nameris okolo 80% mozna i vic. V t…
NasranyPavel 28.10.2020 18:38
NasranyPavel
plošné spoje mají nějakou povrchovou ochranu (pozlacení, lak, cín). spíš kovové díly (FDD mechaniky)…
lední brtník 28.10.2020 17:36
lední brtník
Taky skladuju starou elektroniku v nevytápěné místnosti. Žádného poškození jsem si nevšiml, akorát j…
host 28.10.2020 17:51
host
Zdravim, tohle platí pro jakoukoliv elektroniku? třeba i malé věci - mobil, myš, sluchátka přes uši?…
VitekH 26.09.2022 14:24
VitekH
Ano, platí to u všeho. Proč to škodí, host ve svém komentáři vysvětluje, já nechápu, čemu v tom nero…
RedMaX 26.09.2022 14:32
RedMaX
Tam neni odpověď na to, proč se musí ta elektronika aklimatizovat při přechodu ze studena do tepla.
VitekH 26.09.2022 14:35
VitekH
To můžeš téměř na čemkoli vyzkoušet i sám. Při přechodu ze studena do tepla se to bude rosit, teda s…
RedMaX 26.09.2022 14:48
RedMaX
Vadí to jen v případě, že tu elektroniku po přenesení z mrazu do tepla ihned zapneš. Některé části s… poslední
Lukas1982 26.09.2022 14:49
Lukas1982
Mezi klavesnici a monitorem je trochu rozdil. Obecne ti teploty pod bodem mrazu nedoporucuji na prec…
RedMaX 28.10.2020 18:09
RedMaX
Jak už bylo řečeno, primární problém je vzdušná vlhkost. To se dá celkem levně vyřešit odvlhčovačem…
Pavel 28.10.2020 18:10
Pavel
Nesouhlasím, při nízkých teplotách padá účinnost i elektrického odvlhčovače a cca kolem 5stupňu nefu…
MM_tank 29.10.2020 06:12
MM_tank
Já bych to vysušil někde v teple a pak zabalil neprodyšně do PE pytlů, případně i vakuových obalů.Jd…
Karel04 28.10.2020 18:59
Karel04
Bál bych se cínového moru.
Miloš Zemen 29.10.2020 13:45
Miloš Zemen
Mám to tak 20 rokov a je to bez problémov. žiadne úpravy vlhkosti som nerobil. Nechal som to tak ako…
Kilo.Viktor 29.10.2020 14:20
Kilo.Viktor
Ak beží nonstop, tak si súčasne kúri, nič nehrozí. Ale v zásade to možno skladovať kdekoľvek, podst…
pozorovateľ 29.10.2020 14:43
pozorovateľ

Teploty i vlhkosti jsou tam podle toho, jaké jsou zimy, venkovní podmínky, teploty i vlhkosti jsou tlumeny pouze dřevěnými dveřmi, cihlovými stěnami, betonovou podlahou a stropem, tj. bude tam v zimě přibližně stejně jako venku a podle minulých několika zim to byly občas úplně jarní a podzimní počasí kdy bylo venku pěkně teplo, ale některé dny občas i okolo 0°C, občas okolo -5°C, občas okolo -10°C. Vlhkosti budou asi taky přibližně podobné jako venku, tlumené jen výše popsaným zdivem, zemí a stropem, není tam nijak zvlášť vlhko jako bývá třeba ve sklepech, ale úplné sucho asi taky ne. V létě tam bývá příjemný chládek i tehdy když jsou venku šílená vedra - léta bych se proto nebál (nebo bych měl?).

Taky skladuju starou elektroniku v nevytápěné místnosti. Žádného poškození jsem si nevšiml, akorát jak už bylo výše napsáno při zvýšené vlhkosti je riziko rezavění kovových částí - konektory, stínící plechy, šasí, ...). Vhodné je nenechávat předměty např. volně položené na zemi, ale na nějakém vyvýšeném místě (kvůli teplotě a absorbci vlhkosti).

Další vhodná opatření jsou předměty uchovávat např. v krabicích, kvůli zabránění přístupu světla nebo dokonce slunečního záření (= zažloutnutí plastů) a jako ochrana před všudypřítomných prachem. Taky bacha na vlastnost některých (zvláště měkčených) plastů, jako jsou například el. přívodní šňůry - dokáží poškodit (rozleptat) plastové kryty nebo polystyrenové obaly.

A poslední věc - obecně známá: v případě, že budeš chtít nějakou uskladněnou elektroniku použít, nechat nejdřív aklimatizovat při pokojové teplotě...

Zdravim, tohle platí pro jakoukoliv elektroniku?
třeba i malé věci - mobil, myš, sluchátka přes uši?

můžu článek, či zkráceně, jak že to škodí ? někdo mi říkal, že u těch malých zařízení to nevadí, ale nevim..
pokud jde o to, že nemám základy fyziky, ano nemám, proto se ptám.dík

To můžeš téměř na čemkoli vyzkoušet i sám. Při přechodu ze studena do tepla se to bude rosit, teda se na tom srazí voda a jistě víš, že voda je pro elektroniku konečná. Proto je před zapnutím třeba vyčkat, než ta voda vyschne.

Vadí to jen v případě, že tu elektroniku po přenesení z mrazu do tepla ihned zapneš. Některé části se většinou orosí a mohl by nastat zkrat. Platí to ale pro teploty pod 0 stupnů. Je lepší elektroniku přenést do tepla a nezapínat po dobu několika hodin. Moc se to sice nestává, ale já to neriskuju.
Něco jako když někdo, kdo nosí brýle a přijde z mrazu do teplé místnosti, taky se orosí. K dotazu: Ano, vadí to všem elektrickým i elektronickým zařízením a snižuje životnost, protože nechráněné spoje můžou začít oxidovat. Na druhou stranu jsou spoje chráněné vrchním lakem, tam by to takový problém být nemusel, ale člověk nikdy neví. Vždycky v zimě nechej pro jistotu jakýkoliv el. přístroj nejprve aklimatizovat.

Mezi klavesnici a monitorem je trochu rozdil. Obecne ti teploty pod bodem mrazu nedoporucuji na prechovavani elektroniky. Pokud se jedna o teploty na nulou, tak tam bude nejvetsim problemem vlhkost. Jestlize je mistnost sucha, tak elektronika prezije bez problemu, ve vlhku to dlouho nevydrzi.

Nesouhlasím, při nízkých teplotách padá účinnost i elektrického odvlhčovače a cca kolem 5stupňu nefungují (zamrzají). Podobně vody v té nádobce nepřibývá.
Tablety tam budou jen na okrasu.
Zkoušel jsem doma tablety a koupil jsem elektrický, odlvhčit znamená vylít denně tak 5litrů vody to ty tablety s pidizásobníkem nedají ani za týden.

Já bych to vysušil někde v teple a pak zabalil neprodyšně do PE pytlů, případně i vakuových obalů.Jde přidat i silikagel nebo trochu vysušené rýže na pohlcení zbytků vlhkosti.Při stěhování do tepla na to sušení ale taky raději zabalit a nechat vytemperovat, jinak se na všem hned srazí vzdušná vlhkost a zvlhne to i uvnitř.Mrazu bych se tak nebál, elektronika v autech, kamerách i jinde venku musí vydržet i -40°°C.

Mám to tak 20 rokov a je to bez problémov. žiadne úpravy vlhkosti som nerobil. Nechal som to tak ako to je. Dokonca tam mám drahé meracie prístroje a všetko funguje tak ako treba. 10 rokov mi tam bežal server, ktorému po 10 rokoch odišiel disk keďže bežal 24/7.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru