Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odpojování hdd disku

Dobrý den,

mám nově 4tb hdd disk a nerad bych si jej zníčil. Když jej budu chtít odpojit od pc, musím nejdříve kliknout na vysunout zařízení. Bohužel často mi tato funkce nefunguje, že prý zařízení pracuje (všechno co na něm běželo jsem se snažil vypnout). Je bezpečná následující situace? HDD mám zapojený k pc a ten večer vypnu. HDD neodpojuji. Je to bezpečné?

Děkuji za reakci

Předmět Autor Datum
Upresni HW a OS. Externý hdd musíš odpojiť SW, v lište. Disk sa ničí, ak sa na plotne práve zapisu…
Nuda 09.11.2020 22:24
Nuda
Bohužel často mi tato funkce nefunguje, že prý zařízení pracuje Antivir co na disk leze ? Zkus mu t…
MM_tank 10.11.2020 08:32
MM_tank
čím větší disk, tím větší cache mu m$ věnuje v paměti - a dodnes ji neumí korektně používat. navíc n…
lední brtník 10.11.2020 09:16
lední brtník
Takže řeč je o externím disku? V dotazu to není uvedeno. https://www.svethardware.cz/windows-10-uz-…
host 10.11.2020 09:55
host
Ve windows je asi nejlepší vypnout ukončit windows, to se snad vše odpojí. Na druhou stranu se mi sn… poslední
ml1 10.11.2020 14:17
ml1

Upresni HW a OS.

Externý hdd musíš odpojiť SW, v lište.

Disk sa ničí, ak sa na plotne práve zapisujú dáta, ale dokonca pitomec Defender W10, strkajúc svoj rypák všade, prípadne Indexácia, dokáže kontrolou dát, prípadne samotný systém zapisovaním neviditeľných metadát zlikvidovať zavádzací sektor prípadne skrížiť sektory disku do podoby, že je nutná ich oprava pod príkazom "chkdsk".

Je nutné v Správe zariadení nastaviť pre konkrétny disk "povoliť rýchle odpojenie".

Bežne sú na takéto zachádzanie hdd zcela fest odolné, nedajú sa len tak ľahko zničiť surovým vyrvaním z portu (stratou napájania). Iba sa skrížia sektory, prípadne disk zostane pod RAW, nečitateľný.

Disk sa zničí tvrdým pádom, údermi v prípade, ak sa nestihli odparkovať hlavičky do doku pri točiacich sa magnetických plotniach.

čím větší disk, tím větší cache mu m$ věnuje v paměti - a dodnes ji neumí korektně používat.
navíc na ten disk leze kdejaký antivir, indexátor, někdy m$ nenapadne že je disk odpojitelný a vytvoří tam koš - to je pak neodpojitelné.

HDD mám zapojený k pc a ten (pc) večer vypnu

zcela korektní. někdy jediné možné, když se usb krám nedá odebrat.
vždycky disk odpojuju přes ikonu, už to odklikávám automaticky. takže když jsem jednou nečetl varování že to nejde a disk potom vytáhl, o celý obsah disku jsem přišel. u flashky bych se nedivil, u ntfs disku docela jo.
problém to nebyl, testdisk zabral, ale trvá mu to.

Ve windows je asi nejlepší vypnout ukončit windows, to se snad vše odpojí. Na druhou stranu se mi snad nikdy nestalo, že bych disku způsobil nějakou újmu, která by se dala svést na "vytržení" ani u FAT ani u NTFF. Problematický byl hlavně extfat (proto se ho snažím na externích discích nepoužívat), pokud se stala nějaká věc během zápisu (stalo se mi asi dvakrát, že nastala modrá smrt) tak pak už ho buď nedokáže připojit vůbec nebo jenom readonly a ani chkdsk nezabírá (přitom se ten disk v linuxu jeví jako že nemá žádný problém, pochopitelně naposledy zapisovaná data nejsou v pořádku, ale disk funguje normálně r/w).
V linuxu jsem nikdy problémy neměl, tam mi ikonka pro odebrání nemizí a navíc mi během odebírání ukazuje, kdo odebírání blokuje a ten seznam je živý (takže položky v něm mizí, když už odebrání neblokujou). Je to jedna z věcí, která se mi na linuxu líbí a divim se, že to m$ ještě neokopíroval, ve windows je z mého pohledu skoro nemožné zjistit, kdo odebrání disku blokuje. Je jen blbé, že se na vysunutí dlouho čeká (pokud se na pomalý disk hodně zapisovalo) a není radné disk vytrhávat, dokud neohlásí, že je nyní možné bezpečně odpojit (mám někde návod, jak mezipaměť zmenšit (aby to nebylo celých 64 giga), ale dosud jsem to neudělal). Už jsem si takto kolikrát odnesl soubory s nesmyslným obsahem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru