Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ukradnutý notebook

Zdravim
Neviem či to tu môžem dať ale chcel by som sa spýtať či neexistuje dajaký spôsob alebo niekto kto by vedel nájsť alebo zistiť polohu ukradnutého notebooku.
Ďakujem za odpoveď.

Předmět Autor Datum
A má ten tajný notebook nainstalovanou nějakou aplikaci, která by tu polohu odesílala? Pokud ne, tak…
host 16.12.2020 11:44
host
Na druhou stranu při připojení k internetu (nebo jakékoliv jiné sítě) se notebook hlásí svoji MAC ad…
ml1 16.12.2020 15:08
ml1
MAC adresou se hlásí jenom v lokální síti, takže pro lokalizaci je to nepoužitelné.
Wikan 16.12.2020 15:21
Wikan
Je pravda, že tomu zas tolik nerozumím, abych věděl, kam až se toto číslo dostane. Pokud skončí v pr…
ml1 16.12.2020 15:42
ml1
Na tajty veci mas myslet predem.
Sempron 16.12.2020 15:00
Sempron
Někde si přečti, jak dopadl ten, co na notebooku sledovací apku měl, vše předal k vyšetření policii,…
L-Core 16.12.2020 15:06
L-Core
Na postarsich firemnich NTBs mame aktivovany Intel Anti Theft, na novejsich je to aktivovane v AV, n…
HPET 16.12.2020 16:37
HPET
Zbožné prianie teoretika, lebo po čistom preinštalovaní OS je možné na nízkej úrovni firewallom zabl…
Nuda 16.12.2020 18:45
Nuda
Zbožné prianie teoretika, lebo po čistom preinštalovaní OS je možné na nízkej úrovni firewallom zabl… poslední
HPET 16.12.2020 18:48
HPET

Na druhou stranu při připojení k internetu (nebo jakékoliv jiné sítě) se notebook hlásí svoji MAC adresou a ta je jedinečná (teda měla by být). Takže možnost vypátrání tady je. Ale pochybuju, že se tím někdo bude zabývat. To se nedělá ani u telefonů, kde je něco podobného (IMEI) a veřejně se proklamuje (spíš takový bubák na zloděje), že je ta možnost, a navíc poskytovatelé služeb jsou jen tři. Natož aby se někdo snažil obesílat všechny ISP jestli se náhodou nepřihlásil někdo s daným číslem. (Navíc to znamená to číslo znát, což asi neni samozřejmé, já třeba bych svoji MAC našel i bez notebooku podle licence programu v license center nejmenovaného programu, ale to je spíš výjimka.)
Takže teoretická možnost sice je, ale prakticky nerealizovatelná.

Někde si přečti, jak dopadl ten, co na notebooku sledovací apku měl, vše předal k vyšetření policii, ti neudělali VŮBEC NIC (i když to měli jak na talíři), tak zveřejnil podobu "honiče péra" (měl na tom NB přístup ke kameře). Kdyby nedělal nic a zloději to přál, mohl si těch notebooků rovnou koupit klidně pět (za flastr poškození dobrého jména honiče). Bohužel, žijeme v eu a máme tu GDPR. Darebák má ochranu, poškozený si může nakakat.

Na postarsich firemnich NTBs mame aktivovany Intel Anti Theft, na novejsich je to aktivovane v AV, nevim ted jestli jdou vystopovat, ale urcite jdou zablokovat.
(jestli mas od Notebooku papiry, tak kontaktuj support vyrobce, pridej S/N vyrobni cislo, ofot fakturu at ho bloknou. Jak se pripoji k netu zablokuje se mu pristup, jak do OS tak BIOS, reinstalace OS nepomuze. HDD by meli byt sifrovane jestli OS nebylo customizovano)

Zbožné prianie teoretika, lebo po čistom preinštalovaní OS je možné na nízkej úrovni firewallom zablokovať príslušné adresy napojené na sledovacie servery nacpaté v Biose, napr.: LoJack a spol. firiem, ktoré sú v kontakte s ústredím.No a sledovací čip s pripojením na wifi sa dá zo ZD odborne, nežne, kladivom, sekáčikom na ľad "vylúsknuť". Kto má základné poznatky ako odblokovať HW, eliminovať sledovacie zariadenia, tak majiteľ si môže trhnúť nohou, prišiel o svoju vec aj s osobnými dátami ak ich nemá v zálohe na odpojiteľnom médiu (nie na cloude, aj ten nie je bezpečný). Ak nešťastník pracuje v NSA či iných nemenovaných tajných mocností sveta, tak sa mu spoločnosť príslušného zamestnávateľa postará o dokonalé šifrovanie firemných dát na úložisku v mašine so školením, ako šifrovať oddiel s tajnými, firemnými dátami. Šifrovať samotný oddiel so systémom na primárnom disku nemá zmysel ani "vedecké", či iné rozumné opodstatnenie.

Zbožné prianie teoretika, lebo po čistom preinštalovaní OS je možné na nízkej úrovni firewallom zablokovať

Tak bud presnejsi, co je to "firewallom zablokovať príslušné adresy", ktere adresy ? "Zbožné prianie teoretika" ..
Blokovani mimo AV jde i na urovni chipu BIOS (mikro program UEFI) ktery nemusi vyrobce ani hledat, jelikoz se pripojuje sam pri odesilani statistik ci chyb a jestli je nahlasen jako blokovany, bude automaticky uzamknut a zaheslovan. Nebo myslis ze pristup k siti ma snad jen OS ?!

Wolfis :
Zkus i tak : https://account.microsoft.com/devices/ , a podivej se na posledni znamou polohu nebo IP toho notebooku, jestli pujdes podat na policii trestni oznameni by posledni znama (nebo spis neznama) IP (mimo tvoji samozrejme) ci poloha notebooku mohla pomoct.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru