Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem záloha windows 10

Dobrý deň, chcem poprosiť o radu.Mám windows 10 aktualizovaný na najnovšiu verziu, notebook starý 3 roky. Chcem urobiť zálohu windows 10, ale nejde mi urobiť Vytvorenie obrazu systému v Zálohovaní a obnove. Ponúka jedine DVD, odmieta USB. Existuje aj iný postup, alebo v čom môže byť problém?Ďakujem za ochotu.

Předmět Autor Datum
Zálohu udělej jiným programem, Acronis, EaseUS, Aomei, Macrium, atd. Jinak, pokud máš na mysli USB f…
dsa 08.02.2021 13:00
dsa
Souhlasím a příkláním se k tomu Macrium Reflect.
host 08.02.2021 13:04
host
Zajímavé, o Macrium jsem ještě neslyšel. Máš s tím osobní zkušenost? Než to začnu "zkoumat" na webec…
mif 08.02.2021 13:13
mif
Ano, osobní zkušenost mám. Dosud jsem používal Acronis True Image, ale na některých PC/NTB se choval…
host 08.02.2021 13:26
host
Díky za odpověď. Máš nějakou placenou verzi, nebo existuje a stačí (pro kompletní image) nějaká free…
mif 08.02.2021 13:31
mif
Bohatě stačí free ...
dsa 08.02.2021 13:50
dsa
o.k., dakujem ., pozdrav do Česka a Moravy.
Mildo11 08.02.2021 13:16
Mildo11
V prípade OS W10 je nezmysel robiť zálohy primárneho oddielu. Desina sa dá z ISO v priebehu pár minú…
Nuda 08.02.2021 14:35
Nuda
Bohužel spousta programů či her si ukládá svoje data/nastavení někam do Users - AppData. Jasně, uživ… poslední
L-Core 08.02.2021 14:48
L-Core

Zálohu udělej jiným programem, Acronis, EaseUS, Aomei, Macrium, atd. Jinak, pokud máš na mysli USB fleš, tak tam se to nejspíš nevejde a bude to pomalé. Mimochodem, MS to "Zálohování ala W7" už nedoporučuje.

Ano, osobní zkušenost mám. Dosud jsem používal Acronis True Image, ale na některých PC/NTB se choval nestabilně, Macrium zatím bez ztráty kytičky. Umí udělat kompletní image disku, i systémového. K obnově používám záchranné médium (USB flešku), která jde vytvořit přímo v tom Macrium.

V prípade OS W10 je nezmysel robiť zálohy primárneho oddielu. Desina sa dá z ISO v priebehu pár minút opraviť,"prešrotovať", resp. spraviť čistá inštalácia so záverečným stiahnutím poslednej záplaty. (Desina nie je skostnatená, naboptntná, spomalená, nezabezpečená, ako OS W7 SP1/SP2).

Akurát nastane problém v prípade opakovaného doinštalovania "vzácneho", nedostatkového, tuzexového, amerického, kapitaľistického, západného, buržoázneho SW, balíkov SW priamo do systému, hlboko do Registrov, knihovní, *exe, *sys, *msc/msi inštalátorov, *inf, *ini a spol. ak ho nemáš po ruke, nie je ani pod pultom na nete.

Odporučím môj obľúbený backupper:
EaseUS Backup Todo (worstation, server), ktorým sa dá preniesť (transfer) zálohy systému na odlišný, nový, odlišný HW. Akurát sa po prenesení systému na iný HW budú musieť napraviť zavádzače ostatných logických oddielov, lebo ich EaseUS znefunkční, nebudú viditeľné OS so zachovaním dát. Oprava nečitateľných zavádzačov nesystémových oddielov je jednoduchá.

TOP1 na trhu:
MacriumReflect7 backupper, ten má rýchlejší algoritmus zálohy, platené verzie majú možnosť stiahnuť si ISO (ako aj EaseUS) pre integrované balíky WinPE, WinRE, od 3.5 po 10. Taktiež má integrované komplet zavádzače pre W7 a W10 s opravou bootmanažérov dôkladne sprzneného aktívneho a primárneho oddielu. Disponuje s funkciu TRIM pre SSD-čka v prípade defragmenácie buniek pri obnove zo zálohy.

Tieto backupper vytvárajú na pevnom disku vlastné zavádzače, bootmanažery, (tzv. Dualboot zobrazené na monitore ihneď po Biose), teda nie je nutné v prípade "rýchlej obnovy" oddielov disponovať s externým médiom, CD/USB fleš/, cpať do portov nejaké exterňáše so zavedením, dočasným načítaním systému backupper do RAM. (Ale je nutné vlastniť ako bonus tiež segregovaný zavádzač týchto backupper uložený na externom médiu niekde v šuflíku určený pre "totálnych babrákov" alebo pri napadnutí dát na pevných diskoch ransonware).

V každom prípade si rob zálohy (niekde mimo) vlastných dát umiestnené na druhom logickom oddiele pevného disku. OS sa dá z ISO preinštalovať, napraviť, ale vlastné údaje nie, tie stratíš navždy.

Bohužel spousta programů či her si ukládá svoje data/nastavení někam do Users - AppData. Jasně, uživatelem vytvářené dokumenty si může každý ukládat kam chce, ale donutit k tomu programy/hry nemusí být vůbec jednoduché a nemusí to ani jít. Pak ta záloha systémového disku smysl opravdu má. Systém může dopadnout tak, že nějaké oprava ani není možná - a pak je instalace všech programů pěkně otravná. A o nastavení programů či her (vč. uloženého postupu) může pak člověk při ztrátě systému snadno přijít. Mirror C: se prostě hodí :-)

Druhá možnost je nasazení nějakého zálohovacího programu dat z výše uvedeného C:\Users apod., třeba ten EaseUS Todo Backup, a provádět v nějakém rozumném časovém intervalu inkrementální zálohy v něm.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru