Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Riziko a postup při zašifrování celého HDD v notebooku s Ubuntu přes VeraCrypt

Souhlasim. Sifrovani, tak jak si ho predstavuje tazatel je opravdu vyhodne predevsim kvuli moznosti fyzickeho odcizeni disku respektive celeho PC. Chranim se tedy bezpecnostnima dverma do bytu a verim, ze investice zlodeje do otevreni dveri se mu vzhledem k moznemu zisku nevyplati. Jina situace je u prenosnych mobilu a notebooku, tam je kradez mnohem pravdepodobnejsi a sifrovani vyznam urcite ma. Primarni zdroj dat je u prenosnych zarizeni jinde a proto ani pripadna ztrata dat neboli.

Co je u domaciho PC pravdepodobnejsi, je spise prunik zlodeje digitalnich dat do pocitace pres sit. A to zasifrovani disku nebo osobni slozky neresi. V dobe, kdy uzivatel na PC pracuje, ma tyto slozky stejne rozsifrovane, protoze tam potrebuje zapisovat. Ja proto sifruji jen na urovni souboru. Hesla mam pres keepass zasifrovana, citlive soubory mam zase zapakovane do 7zip a zaheslovane, zaroven je to zasifrovane pres AES, tudiz dostatecne chranene. Rozpakovavam to jen tehdy, kdyz s citlivymi udaji potrebuju pracovat a to neni porad. Rovnez je vyhoda, ze v tu chvili rozpakuji jen to, co potrebuji a neodhaluji to pripadnemu utocnikovi po siti vsechno.

Podle me je teda u domaciho PC, ktere necestuje, vyhodnejsi sifrovat pouze selektivne, to co opravdu potrebuju, jak to delam ja. Tim ale nerikam, ze to tazatel nemuze mit jinak a ze sifrovat nepotrebuje vsechno. Proto mu navrhuji, aby to opravdu poradne nastudoval, jen tak si zajisti, ze neudela chybu, ktere by v budoucnu mohl litovat.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny