Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Asi to tu už bylo, ale stáhni iso ze stránek Mintu, třeba Czech -Slovak. https://www.linux-mint-czec…
skrob 20.12.2021 21:06
skrob
Mam opacne zkusenosti. Na linuxovych forech staci rict, ze tohle ve Windows funguje a na linuxu nevi…
RedMaX 21.12.2021 00:13
RedMaX
V Plasmě: Nastavení systému, Hardware->Vstupní zařízení->Klávesnice a v ceduli hned nahoře si vyber,…
Rce 21.12.2021 21:19
Rce
To je presne jen jeden z tech problemu linuxu, na me distribuci takove nastaveni neni. Proste tam nu… nový
RedMaX 21.12.2021 23:38
RedMaX
Četl jsem vaše dva příspěvky zde ve vlákně a přijdete mi dost striktně názorově vyhraněný. Domnívám… nový
Time 23.12.2021 07:53
Time
Osobne radim vsem multibootu se vyhnout! Ja chapu, ze fanouska do PC uspokoji vsech 11 vedle sebe fu… nový
RedMaX 23.12.2021 08:34
RedMaX
Multiboot někomu může vyhovovat. Já používám na nutné zkoušení pro zákazníky VirtualBox a spokojenos… nový
Rce 24.12.2021 23:10
Rce
Jediná slabost je ve hrách, ale to není vina Linuxu, ale protože nikdy hry pro Linux nedělá. Ale j… nový
HPET 25.12.2021 03:48
HPET
Rce: Zcela odmitam nazor, ze je linux na praci efektivnejsi. Neni a to uz proto, ze vetsina programu… nový
RedMaX 25.12.2021 09:06
RedMaX
Důvodem je nejspíše to, ze hry byvaji primarne odladene na Windows a az nasledne se udela port na li… nový
HPET 25.12.2021 14:57
HPET
Jj, ja to o tech nizsich FPS na linuxu slysel od nekolika lidi, ale sam jsem to neoveroval. Jen jsem… nový
RedMaX 25.12.2021 16:44
RedMaX
Slyšel jsem... Tím vznikají fámy o nepoužitelnosti Linuxu. Jinak k té údržbě, nic neudržuji, běží vš… nový
Rce 25.12.2021 22:03
Rce
Kdenlive obcas pouziju na Windows, doporucil mi to kamos, ktery to na Windows pouziva pravidelne, ta… poslední
RedMaX 25.12.2021 22:14
RedMaX

Asi to tu už bylo, ale stáhni iso ze stránek Mintu, třeba Czech -Slovak.
https://www.linux-mint-czech.cz/
Stáhni 20.2. Cinnamon - Mate přeskoč, mám ho rád, ale Cinnamon prostředí je jinde.
Vem Flash disk, stačí 4GB a vyrob instalační flasku, ve win pomocí programu Rufus, kdyby ti to někdo udělal ve svém Linuxu, je to rychlejší a pohodlnější.
V Bios dej boot z flasky, potvrď, zasuň a spusť, potom Tě to vede jak děcko.
Jak to bude vrať se do Bios a vrať boot z HDD - asi nemusíš, ale dělám to.
Jak to naskočí aktualizuj a provozuj.
Terminál potkat nemusíš, ale je to geniální ovládání, čti na netu, hledej a za měsíc nemáš co řešit, kromě toho, že na win se nepodíváš ze strachu, ani když musíš.
A ještě jedna věc z praxe!!!!!! Na Linuxových poradnách se nesetkáš s arogancí a každý ti bude chtít pomoci, to nelze u okenářů říci.

Mam opacne zkusenosti. Na linuxovych forech staci rict, ze tohle ve Windows funguje a na linuxu nevis, jak na to a hned je ohen na strese. Pritom uzivatele, kteri doted byli na Windows logicky srovnavaji a obvykle chteji klikat a kdyz jim misto toho napise typicky linuxovy radce bez vysvetleni prikaz do terminalu, jsou z toho tazatele zmateni.

Nakonec se podivej tady:

Dokonce to jde nastavit tak, že to na NumLock zcela prdí.

Ja nechci, aby to na Numlcok prdelo, ja chci, aby byl zapnuty a i takova drobnost je na linuxu problem!

V Plasmě: Nastavení systému, Hardware->Vstupní zařízení->Klávesnice a v ceduli hned nahoře si vyber, jak s NumLock zacházet (Zapnout, Vypnout, Neměnit). Chceš-li na NumLock prdět, pak tytéž volby a nakonec doporučuji ucho Pokročilé, kde je spousta zajímavých voleb pro klávesnici, NumLock najdeš ve Volby kompatibility, zaškrtnout Numerická klávesnice vrací vždy číslice.

To je presne jen jeden z tech problemu linuxu, na me distribuci takove nastaveni neni. Proste tam numlock nastavit nejde. V Plasme (KDE) to treba maji vyresene, ale zase tam budou jine problemy, ze.
Ve Windows je jen jedno prostredi, vyhoda je zrejma, vsechno se da najit na webu a vis ze ti to bude behat, protoze jsou proste Windows unifikovana. Pak je vsechno jednodussi, ikdyz treba nemas na vyber z nepreberneho mnozstvi moznosti, ve kterem se ovsem vetsina uzivatelu ztrati.

Ja ale proti linuxu obecne nic nemam, jen se rozhodne neklonim k nazoru, ze je to nahrada Windows a ze je to vhodne pro BFU. Za me je linux porad system pro pokrocilejsi uzivatele nebo pro uzivatele, kteri maji za zadkem nejakeho linuxoveho odbornika, ktery se jim o ten system stara. (To jen abys zase nepsal, jak si tvy uzivatele rochni blahem z "Windows 20 Fedora". Jiste, protoze maji tebe, kdo nema doma linuxoveho guru, radeji at zustane na Windows!)

Četl jsem vaše dva příspěvky zde ve vlákně a přijdete mi dost striktně názorově vyhraněný. Domnívám se, že je to na základě nezvládnutí něčeho a tím pádem nabytí špatných zkušeností. Jsem toho názoru, že pokud se takhle budeme vyjadřovat všichni, tak nedáme Linuxu šanci jakožto alternativě. Ano, Linux uznávám jako velmi vhodnou a bezpečnou alternativu k Windows. Mít obojí v multibootu je jasná volba. Raději bych zde četl co se komu povedlo, aby si lidi pomáhali, radili a podporovali se. V mém příspěvku není nic vyčítavě osobního, jen prosím k věci a lidem přistupovat jinak... budeme za to upřímně rádi. Díky!

Osobne radim vsem multibootu se vyhnout! Ja chapu, ze fanouska do PC uspokoji vsech 11 vedle sebe fungujicich systemu, ale pro bezneho uzivatele je to jako k cemu dobre? K nicemu. Presto casto vidim rady na multiboot a proto proti nim vystupuji, jedna li se o bezne uzivatele. Prebootovavani se tu do jednoho a tu do druheho systemu bere akorat cas, pritom vetsina programu je dnes multiplatformni.

Ja si naopak myslim, ze jsem linux zvladnul, take jsem si myslel, ze je to dobra alternativa, jenze se ukazalo, ze udrzovani pouze jedineho systemu s jedinym GUI je mnohem efektivnejsi a proto Microsoftu temer vsechno funguje, po tech letech by taky bylo trestuhodne, kdyby ne. Naproti tomu u linuxu je vseho spousta a nefunguje temer nic, protoze kazdy z tech milionu projektu trpi nedostatkem vyvojaru. One man show uz dnes prilis nejde, dneska uz systemy nejsou jednoduchy DOS a lide v linuxu tohle zda se nechapou. Pritom nam na druhou stranu zacal linux windowsovatet a mnohe veci uz se nedelaji efektivne na jednoduchost, ale slozite sice robustne, ale mizi moznosti jednoduche konfigurace (treba systemd).

A tady je prave ta schizofrenie linuxu, porad je to dobry system na servery, naopak lepsi nez Windows a hlavne se stale zlepsuje. Ovsem ta klientska cast, na tu uz nejsou lidi a v te dominuji zase Windows. Nehlede na to, ze jestli neco neni stale doresene, tak jsou to PC hry, stale dominuji Windows s DirectX. Takze jako domaci multimedialni PC linux neni uz tuplem. A to pres snahu Valve, kteri pro linux jako herni stroj delaji hrozne moc.

Abych to shrnul: stavite server? Jdete do linuxu, ne do nejakeho polofunkcniho Mintu, ale do velkeho distra typu Debian, Ubuntu atd. Chcete si hrat s pocitacem a experimentovat se systemy? Klidne si instalujte linuxy jeden pres druhy, mozna ocenite projekty jako Virtualbox a linuxy si nahazite do virtualnich stroju. Jste bezny uzivatel, ktery chce na PC pracovat nebo hrat hry? Zustante na Windows, je to mnohem pohodlnejsi!

Multiboot někomu může vyhovovat. Já používám na nutné zkoušení pro zákazníky VirtualBox a spokojenost. Navíc VB dovoluje udělat snímek systému, když něco zkouším, vrátím se snadno zpět aniž by mi to zasíralo Widle.

Nemyslím si, že udržování jednoho GUI je efektivnější. Na každém GUI (Plasma, Gnome, atd) pracuje jiná skupina lidí s plným nasazením a odhodláním udělat ten nejlepší produkt. Ne vždy se plně povede. Ale pokrok už je tak daleko, že GUI už nepadá a není třeba ani nastavování (není třeba xorg.conf), vše si to zjistí samo. A že by všechno M$ fungovalo, o tom by mohla být ještě delší diskuse. Hlavní prostředí MATE, Gnome, Plasma fungují bezpečně a spolehlivě. Dělají to velké skupiny nadšenců, žádní jednotlivci. Konfigurovat lze pořád snadno a efektivně - i to systemd (nadále i fungují rc.d skripty) leč běžný uživatel o jeho existenci nemusí vůbec mít tušení, vše běží jak má samo.

Jediná slabost je ve hrách, ale to není vina Linuxu, ale protože nikdy hry pro Linux nedělá. Kdo používá počítač na práci - Office, grafika, video, hudba, DTP - je Linux efektivnější. Používám jej i na profesionální střih videa pro vysílání v televizi.

PS: Nevím jakou verzi Plasmy máš, já tam tuto volbu mám už od verze 4, do té doby si Plasma pamatovala poslední stav. Teď mám Plasma 5 na QT5 frameworku.

Jediná slabost je ve hrách, ale to není vina Linuxu, ale protože nikdy hry pro Linux nedělá.

Ale jo dela, a vykon (frames/s) je velmi slusny.
Urcite jsi uz slysel i herni verzi na linuxovém jadre OS STEAM : Steam OS https://store.steampowered.com/steamos ktery je zamereny vylozene na hry.
Seznam nejlepsich her : Nechybi ani hry jako Witcher, Warhammer, Wasteland 3 a podpobne : https://store.steampowered.com/linux#p=1&tab=TopSellers
Problem je spise v knihovnach DirectX ktere Linux neporporuje, coz zuzuje hry jen s podporou Vulcan ci OpenGl etc.

Rce: Zcela odmitam nazor, ze je linux na praci efektivnejsi. Neni a to uz proto, ze vetsina programu treba i na strih videa, ktere funguji na linuxu, funguji i na Windows. Vetsinou se totiz co se tyka pracovnich programu jedna o multiplatformni projekty a tudiz je prace a i efektivita uplne stejna pod Windows i pod linuxem.
Zrovna vyvojari GUI MATE si pred casem stezovali, ze to jde pomalu proto, ze jich je malo. A duo Cinnamon/MATE obsahovalo podstatne chyby jako je neuvolnovani pameti, takze prace v takovem prostredi bobtnala az do zaseku. Takovehle detske chyby Windows opravdu neobsahuji.
Blby je, kdyz to na linuxu obcas samo nefunguje a uzivatel si chce neco prizpusobit, je to ted se systemd cim dal slozitejsi. Tim nepopiram vyhody systemd v robustnosti reseni, ale uz to proste neni tak trivialni jako driv.
Nema smysl se opakovat, ale zustan si na linuxu, spravuj ho nadale svym uzivatelum, urcite jsou tvy uzivatele nadseni jak jim to funguje perfektne, ale nejsi ty ani tvy uzivatele vzorek mainstreamu, protoze zdaleka na kazdy respektive vetsina lidi nema sveho "Rce", ktery by se jim o linux postaral. A o to prave jde, kdyz BFU nema nikoho vzdelaneho v linuxu vedle sebe a sam se to naucit nechce nebo nedokaze, radim zustat na Windows, rozhodne Windows nejsou horsi volba a nepotrebujes tam sveho spravce. I pro mnohe profesionaly muze byt Windows lepsi volba, pokud nechteji s linuxem ztracet cas, ale koho linux naopak bavi, at si ho uzije, proti tomu ja nic nemam.

HPET: Navic nova konzole od Valve Steam Deck bezi na SteamOS a pro vyvojare her je to dalsi motivace, umoznit fungovani svych her pres OpenGL nebo Vulcan. Nicmene si sem tam hraci stezuji, ze maji pod linuxem mensi FPS. Duvodem je nejspis to, ze hry byvaji primarne odladene na Windows a az nasledne se udela port na linux.

Důvodem je nejspíše to, ze hry byvaji primarne odladene na Windows a az nasledne se udela port na linux.

Ten herní engine to hru skompiluje (pakuje) v Bulild setting stejně není to tak že by ta hra byla speciálně dělaná pro linux.
(Ano jist, jsou tam potřebné úpravy. Myslím to tak; že když v te hre děláš 3D textury, AI logiku, je to navrženo stejne, až na výstupu nastavuje configuracní soubor, packety a spustí se konečna kompilace.

Kdyz kreslíš třeba v paintu obrázek taky ho nekreslíš zvlášť .jpg nebo .png jestli mi rozumíš jak to myslím.
- Ilustrační obrazek z Unity 3D :

[build_settings.png]

Co se tyce FPS velky dopad bude mit, jakou pouzivas verzi MESA, kdyz jsem zkousel posledni verzi tak radkove FPS stoupli az o 10-20%.
Jakou verzi MESA maš třeba ted ? Jestli postarší upgarduj na poslední a rozdíl uvidíš sam.

glxinfo | grep Mesa

Jestli se neoletu tak posledni vypada je 21.3.2 : https://docs.mesa3d.org/relnotes/21.3.2.html#

Slyšel jsem... Tím vznikají fámy o nepoužitelnosti Linuxu. Jinak k té údržbě, nic neudržuji, běží vše jak má, naučil jsem je jen stahovat aktualizace. Jen pak nainstaluji novou verzi celého systému. Vše běží k plné spokojenosti. Souhlasím, že jedna verze MATE měla těžké problémy s pamětí, když jsem spustil Ḱontakt, tak několik Akonadi k poštovním účtům se zastavilo pro nedostatek paměti a nechtělo to rozjet další aplikace. Opraveno. MATE se moc nevyvíjí, IMHO není ani potřeba, vše běží jak má. MATE instaluji na slabších strojích, na ostatních Plasmu. Do Systemd hrabat je složitější jak do Init.d (funguje i nadále), leč to není nevýhoda. Hrábnout se dá, ve Windows do interních procesů se nedá hrábnout vůbec.
Aby tady z toho nebyl flamewar, tak uzavírám: Mnoho distribucí je schopné plného provozu bez nějakých hororů příkazové řádky, ze kterých Windowsákům naskakuje vyrážka. A nechť si každý používá, co mu vyhovuje. Netřeba však lidi zbytečně odrazovat od použití distribucí Linuxu.

Ještě ke střihu videa: KdenLive bylo původně vyvinuto pro Linux, na Windows portováno a potřebuje QT Framework pro Windows, což je další drbání přes hlavu, QT je v Plasmě přirozené prostředí, ve Windows je emulováno. KdenLive používám i na profi střih do televize.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru