Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem W7 + W10

Dobrý den. Je teoreticky možné mít v PC dva SSD, jeden s W7 a druhý s W10 a při spuštění PC moci jednoduše vybrat který systém chci spustit? Důvod otázky je jednoduchý, W7 používat tak jak ho mám, ten nebude problém a W10 se zatím učit používat než bude nezbytně v budoucnu nutný. Děkuji za odpověď. :beer: :beer: :beer:

Předmět Autor Datum
Ano, je to možné. Hledej návod dualboot. Tady je něco, co na mě vyskočilo jako první. watch?v=Q6j-Km…
Lukas1982 06.02.2022 05:37
Lukas1982
Nevidím dôvod "učiť sa" poznávať markantné rozdiely medzi W7 vs. W10 prípadne medzi OS W11. Jediné p…
Nuda 06.02.2022 08:46
Nuda
Windows 10 je nutnosti uz ted, v budoucnu bude nutnosti Windows 11. Na Windows 10 se da zvyknout be…
RedMaX 06.02.2022 08:54
RedMaX
Jde to i prakticky, ale W10 se používá stejně, jako W7 :-) liší se jen nastavení, které uděláš jedno…
dsa 06.02.2022 08:55
dsa
Pouzivam DOOPRAVDY Windows 10 na MBR. U Windows 10 je zcela jedno, jestli je to MBR nebo GPT a oboji…
RedMaX 06.02.2022 08:58
RedMaX
Co se chceš na Windows 10 učit používat? :-?:-D To už začni rovnou Windows 11, jsi pozadu... poslední
host 06.02.2022 10:25
host

Nevidím dôvod "učiť sa" poznávať markantné rozdiely medzi W7 vs. W10 prípadne medzi OS W11. Jediné prelomové rozdiely boli medzi MS DOS vs. Windows po 98 a WNT_XP vs. OS Vista. Následne sa jedná vo vývoji len o omaľovátka v zmene MUI/GUI určené marketingom pre vytešenú verejnosť.

Jediný prínos mať multiboot (dualboot) je kvôli staršiemu HW pre W7, ktorý nie je kompatibilný s W10/11.

Tiež kvôli otestovaniu grafiky na rôznych systémoch v prípade programovania webových stránok.

Alebo mať jeden OS určený výhradne na prácu s odpojeným prístupom cestou ethernetu na internú a verejnú sieť netu bez nutnosti používania AV či blokovaním Firewallom s odstránením, skrytím písmenok logických, primárnych oddielov, aby o sebe po reštartoch PC vzájomne systémy nevedeli, nepoznali sa, čo je ochrana pred záškodníkmi, malicious, škodnou v podobe ransomware. Akurát je nutné mať pripravený niekde bokom v zálohe (Image) čistý spoločný zavádzací oddiel (MBR/GPT) s nultým sektorom a bootmanažérom určený pre oba x64 bit. OS pre prípad jeho napadnutia škodnou - rootkitmi.

Windows 10 je nutnosti uz ted, v budoucnu bude nutnosti Windows 11.

Na Windows 10 se da zvyknout behem jedne hodiny, ma smysl se na tu chvili delat s dualbootem? Potrebujes nainstalovat Windows 10, nainstalovat ovladace tveho hardwaru a nainstalovat OpenShell. Nasledne se naucis pracovat s "Nastavení počítače", to je jediny zasadni rozdil oproti Windows 7.

Co se tyka dualbootu. Odpojis SSD s Windows 7, zapojis nove SSD, pri vypnutém PC! Na nove SSD nainstalujes Windows 10. Nasledne zase pri vypnutem PC pripojis i SSD s Windows 7. Potom v BIOSu vyberes SSD, ktere ma byt defaultni. V boot manageru si vytvoris krome defaultni polozky jeste novou pro druhy system. Potom vzdy pri restartu pocitace vybiras to, co chces zrovna bootovat. Jestli si to chces zjednodusit a naklikat, muzes pouzit EasyBCD, to je pokrocilejsi boot manager, ktery te vytvarenim bootovacich polozek provede, takze je to uplne jednoduche. // Nebo se na boot manager muzes vykaslat a pouzivat rychlou klavesu pro vybrani v menu bootu konkretniho SSD, coz dnes umi kdejaka nova deska.

Osobne ti ale dualboot nedoporucuju, protoze jsem si tim sam prosel a ta nutnost restartu pro praci v druhem systemu me nebavila. Takze jsem radeji zacal pouzivat jeden system a dalsi zkouseci jsem mel nahozen pres Virtualbox a spoustel ho virtualne, coz je rychlejsi a mene otravne. Zase ale zkouseci OS ma k dispozici mene hardware prostredku, protoze pod nim bezi ten realny OS, ktery pouzivas.

Jde to i prakticky, ale W10 se používá stejně, jako W7 :-) liší se jen nastavení, které uděláš jednou. Pokud to PC není součástí nějakého "komplexu", kde je něco vázané na nějaká W7 specifika, klidně můžeš začít "naostro". Jediný drobný problém je, že W7 jsou na MBR a tedy i W10 musí být na MBR a až to budeš chtít používat doopravdy, budeš to muset (ne nutně, ale je to rozumné) přeinstalovat na GPT. Nebo W10 rovnou nainstalovat nezávisle na GPT a při spuštění se hrabat v UEFI (pokud tedy to PC nemá ještě BIOS), ono to možná je nakonec lepší, než dualboot.

Pouzivam DOOPRAVDY Windows 10 na MBR. U Windows 10 je zcela jedno, jestli je to MBR nebo GPT a oboji funguje shodne. On samozrejme, to mas zcela pravdu, musi mit Win10 na MBR, protoze Win7 fungovalo jen na MBR. (Pozor plati jen do toho budoucna, nebot na Win11 uz potrebuje GPT.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru