Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno USB - RS 232 převodník

Měl jsem pocit, že pod linuxem fungují všechny (někdy to dá práci najít, ne vždy je to /dev/ttyUSBn; ve windows je to vždy COMn), to jen windows si vybírá. Proto bylo překvapení, že arduino s CH340 šlo v desítkách bez nutnosti cokoliv instalovat, zatímco original arduino vyžadovalo ovladače. V linuxu (PC, raspberry) samo obojí bez problémů stejně jako všechno co jsem tam kdy připojil. Jediné co jsem nedal bylo RS232 po bluetooth, windows to automaticky bere jako myš (což dělá i s tím USBčkovým) a kurzor začne poskakovat, v linuxu jsem to vzdal, poté co selhalo několik zaručených návodů.

Ta cena 200-400 je celkem obvyklá, taky jich několik máme jako ten první a několik dalších, možná stály i víc. S některými jsou problémy kvůli úrovním (ne všechny přístroje se jimi dají připojit, bylo potřeba zkoušet různé kombinace), ale sw fungujou všechny (ve win s patřičnými ovladači).

Od používání takových převodníků jsem upustil až nedávno, kdy jsem zjistil, že USB je dost náchylné na rušení (podezření jsem měl už déle). Možná za to můžou i levné USB kabely a rozbočovače, nevím, nechtěl jsem to řešit. Radši jsem koupil kartu se 4 sériovými porty (něco jako toto https://www.mironet.cz/delock-adapter-pci-4x-seriovy-port+dp124793/ ale do pci-ex1 cena byla asi stejná) a když se osvědčila tak ještě jednu takže v příslušném počítači je teď 9 nebo 10 sériových portů a ty fungujou bez ohledu na rušení (ani jsem nepozoroval chyby v datech). V počítači jsou XP (ty vyžadovaly ovladač, navíc jiný, než výrobce přibalil na CD, vůbec to byl "povedený" výrobek, protože nějaké divné byly i dodané záslepky, naštěstí jen ty low-profile, pokud si dobře pamatuju) ale v linuxu měla ta karta prý taky fungovat, to jsem nezkoušel.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny