Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak na localhost, adresář

Zdravím ALL!!!
Mám problém s otevřením localhost an počítači Barbone, OS Ubuntu, verze 22.04.LTS, tedy nejnovější instalace. Daří se mně nainstalovat všechn nástroje tedy LAMP (Apache, MYSQL, PHP) a také phpMyadmin. při ověření systemctl statusy má vše "zelenou" tečku v informaci, ted zapnuto OK. Přesto nedaří se mně otevřít localhost/phpmyadmin, dostávám známou hlášku:

The requested URL was not found on this server.
Apache/2.4.52 (Ubuntu) Server at 127.0.0.1 Port 80.

Problém, myslím je, že nemám jasno, jaký má být zvolen základní adresář pro instalaci.

1/ sudo mkdir /var/www/your_domain
nebo
2/ sudo mkdir /var/www/html/your_domain

Děkuji za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
a tohle je přesně ten důvod, milé děti, proč byste vždy měly vědět, co a proč děláte, znát OS jako t…
touchwood 04.07.2022 20:55
touchwood
Právě naopak. Linux je skvělý a vždy udělá přesně to, co mu přikážeš, Ale musíš se ho naučit používa…
gilhad 05.07.2022 02:37
gilhad
Krásně jsi ty dvě věty rozvedl. :-) nový
touchwood 05.07.2022 07:20
touchwood
Ale prdlajz. Respektive mozna tak jadro linuxu zustava konzervativni a predvidatelne, ale jinak na l… nový
RedMaX 05.07.2022 07:57
RedMaX
Ale no tak! init tu byl strašlivě dlouho, navíc se na něm nebylo co učit, protože byl skoro celý nap… nový
touchwood 05.07.2022 08:14
touchwood
Pánovéééé mám na PC vedle Windows 10 právě Ubutnu!!! PROČ? Protože Linux/Ubuntu je tvořivý, creativn… nový
Lidy 05.07.2022 10:24
Lidy
Že můj počítač ze zjevných důvodů neresolvuje "localhost" na vnější IP tvého počítače, takže mi ten… nový
gilhad 05.07.2022 10:30
gilhad
Počkej, nemůže, já to mám jen na 127.0.0.1 a samozřejmě vzálené připojení je vypnuté. No, jinak nero… nový
Lidy 05.07.2022 10:43
Lidy
Já normálně používám Xwindows a OpenRc už desítky let a neplánuju na tom nic měnit. A správců oken j… nový
gilhad 05.07.2022 09:56
gilhad
Linux je pro lidi, co chtějí přemýšlet pokus/omyl a ne jako na Woknech jen klikat a číst sáhodlouhé… nový
Lidy 06.07.2022 09:09
Lidy
No, já ho moc nepoužívám typem pokus/omyl (spíš vůbec). Já se nejdřív rozhodnu co chci, pak zhodnotí… poslední
gilhad 06.07.2022 10:55
gilhad

a tohle je přesně ten důvod, milé děti, proč byste vždy měly vědět, co a proč děláte, znát OS jako takový a vyhnout se LEMPlovským zkratkám, které nakonec k cíli stejně nevedou.

Dalo by se napsat celé pojednání, co všechno tazatel udělal naprosto špatně (byla by toho většina), ale dalo by se to shrnout do jedné (dvou) věty: Spolehl se na default a myslel, že to bez znalostí ukočíruje. A linux je tedy na hovno.

Právě naopak. Linux je skvělý a vždy udělá přesně to, co mu přikážeš, Ale musíš se ho naučit používat a pochopit ho, abys mu nepřikazoval kraviny. (Jinými slovy, udělá to, co mu přikážeš udělat, což zrovna nemusí nutně být to, co chceš dosáhnout ...)

Prostě není stavěný primárně pro pologramotné opice, co náhodně klikají (a netuší kam a proč) a ono to něco náhodně dělá (a netuší co, protože systémové hlášky zasadně nečtou) a když to ani na desátý pokus neudělá to, co chtějí (a nedokáčou to ani popsat normálně lidsky), tak na to zavolají technika, že "se to samo rozbilo".
Prostě je primárně stavěný programátory pro programátory, vědce a techniky, kteří jsou ochotni si přečíst manuál a exaktně popsat, co chtějí dostat. A to co napíšou taky dostanou.

Vyrýt do stromu něco jako srdce se dá i rybičkou, nebo v nouzi vydrásat kusem šutráku a a tak nějak to stačí. Ale rytec má plnou dílnu různých dlát a jiných podivuhodných předmětů a přesně ví, co na co nejlíp použít a proč - a taky jeho díla se kvalitativně liší od toho vydrásaného srdcete. Pustit do podobně vybavené dílny některé dnešní děcka znamená v podstatě přípravu masakru, kde si ublíží samy a ani nebudou vlastně vědět proč. ("Já jsem to jen přejel palcem, jestli to není moc tupé, ale nic jsem necítil, dokud se ro nezarazilo o kost" - fakt se stalo.) Zato pro zkušeného řemeslníka je taková dílna k nezaplacení ...

Ale prdlajz. Respektive mozna tak jadro linuxu zustava konzervativni a predvidatelne, ale jinak na linuxu abys cetl tuny manualu a stale a stale dalsi, protoze ti ho vyvojari neustale meni pod rukama. Naucis se x-window, presunou se vyvojari k waylandu, naucis se init, prejdou na systemd, .... Takhle je to na linuxu skoro se vsim.
Nerikam, ze neplati to, ze by neudelal, co mu prikazes, ale tohle plati pro Windows stejne jako pro linux. Kdo nahodne klika, obvykle jednou narazi jak v linuxu, tak ve Windows.

Ale no tak! init tu byl strašlivě dlouho, navíc se na něm nebylo co učit, protože byl skoro celý napsaný v bashi (kromě vlastního procesu init) - ten sis normálně četl. :-) Přechod na systemd se odehrál pravda nedávno, ale kdo chtěl, mohl u initu zůstat.

Podstatou ale je, že IT je živý obor, tam se vzděláváš neustále, a nejen v Linuxu, protože se všechno vyvíjí. A podstata a zásadní výhoda Linuxu právě je ta, že všechno je veřejné a velmi dobře dokumentované, takže kdo chce, může se učit. Nemusíš platit žádná školení, certifikace, atd. atd., stačí jen chtít (a umět anglicky). Problém je, že spousta lidí hledá zkratky - a pak pláče nad rozlitým mlékem. Proto se také tak často objeví hláška "Ten linux je na hovno."

Takové "zkoušení" jako tu předvedl tazatel bych přirovnal k trefnému citátu Ludvíka Součka z jeho trilogie Cesta slepých ptáků (jen v opačném smyslu): je to jako když zkoušíte trefit zajíce se zavázanýma očima, při jízdě na kolotoči a s flintou s ohnutými mířidly.

edit: našel jsem přesné znění :-)

Způsob, jakým McLaughin opřel obrovskou masu Rideru, stojícího na plameni, o sněžné pole, aby se bez smrtelného zranění posádky pomalu svezla do horizontální polohy, přirovnává velmi trefně a vtipně komodor F. C. Houston, vedoucí projektu Dyna Soar, k „zasažení běžícího králíka do oka, jsme-li na roztočeném kolotoči, na houpacím koni, máme-li zavázané obě oči a ohnutou hlaveň pušky. To není náhoda, to je fantastické mistrovství a výkon,
jaký nebude v kosmonautice stovky let překonán.

Pánovéééé mám na PC vedle Windows 10 právě Ubutnu!!! PROČ? Protože Linux/Ubuntu je tvořivý, creativní OS. Líbí se mně, jak pomocí kódování v příkazové řádce, jde všechno rychle. Jen se UČIT(!) a nespolehát jako u Woken, že to vše půjde samo. Wokna jsou příliš předefinovaná a přeoknována, ani rak, ani ryba. Jen dávají zaměstnání programátorům, přitom Nápověda ubohost jedna (duplicitní, rozvláčná...).
Když budete samples návody v Ubuntu (musíte umět anglicky, ale také to dnes již hravě Googlem přeložíte) číst pomalu a důkladně, žádný problém!!!
Takže já jsem na Ubuntu s aplikací XANPP již, dá se říct, pěkně postoupil. Otevřete Terminál zadejte v něm svůj cstup jako "root"
kvetoslav@kvetoslav:~$ sudo su
a jedeme:

1/

root@kvetoslav:/home/kvetoslav# sudo apt update

2/

root@kvetoslav:/home/kvetoslav# sudo apt upgrade -y

Vybereme si složku, kam XAMPP nainstalujeme. A umožníme v adresářové složce vstup této instalaci ve složce STAŽENÉ, či DOWNLOADS, jak chcete.
3/

root@kvetoslav:/home/kvetoslav/Stažené# chmod a+x xampp-linux-*-installer.run

Teďko proběhne vlastní instalace XAMPP!
4/

root@kvetoslav:/home/kvetoslav/Stažené# sudo ./xampp-linux-x64-8.1.6-0-installer.run

5/ Po instalaci spustíme:

sudo /opt/lampp/lampp start

Jak dále postupovat, vše potřebné je po instalaci v návodu zde:
dashboard

Tož, co na to říkáte?

Já normálně používám Xwindows a OpenRc už desítky let a neplánuju na tom nic měnit. A správců oken jsem taky vyzkoušel povícero a nakonec zůstal u toho, co mi sedí nejlíp (u mě je to fluxbox).

Že jsou různé alternativy a každý si znich vybere, co se zrovna jemu hodí nejvíc, je přece naprosto normální (teda minimálně na Linuxu - chápu, že jsou i systémy, které mají jediný správce oken, pod rukama se ti přeinstalovávají a restartujou a nejde s tím nic rozumného dělat, co nechápu je, proč je někdo používá).

Když se koukneš na ulici, tak taky je každý oblečený po svém, civilové nosí jednotné uniformy tak možná v Severní Korei ...

No, já ho moc nepoužívám typem pokus/omyl (spíš vůbec). Já se nejdřív rozhodnu co chci, pak zhodnotím, zda k tomu mám znalosti (a pokud ne, tak si dostuduju co uznám za potřebné), a teprve pak začnu něco psát.
V závislosti na složitosti a tématu se mi občas stane, že zjistím, že potřebuju dostudovat víc, takže si to dostuduju a pokračuju.
Velká část programů (nebo příkazů) funguje od začátku správně (nebo je potřeba vychytat triviální překlepy a chyby), pokud jde o něco složitějšího, tak to dělám po jednotlivých krocích, které ověřuju (a často na to mám napsané i testy), taky dost používám logování - takže je jasné, kde se to chová podle předpokladů a kde se to od nich případně odchýlí.
Samozřejmě intenzivně používám verzování (klidně několik subverzí programu za den) - používám GIT. Silně návykové a větší projekty bez nějakého verzování nejdou. Takže ho na svojí práci používám prakticky vždy, i pokud je hlavní projekt verzován jinak či vůbec. Samozřejmě ho používám i na webové stránky, jak na generátory, tak na nastavení, tak na obsah.

http://git-scm.com/
http://git-scm.com/book/en/v2
---

Citát z nyx-u (https://nyx.cz/discussion/8032)


Sestra: Co to je CVS?

DWICH: Verzovaci system. Treba na psani stranek. Nebo cehokoliv.

Mas jeden soubor nebo vic souboru. treba web.
To postupne menis, menis, menis.. V prubehu casu.. treba rok.

Porad potrebujes ukladat zalohy. U webu je asi blbost ukladat kazdou stranku zvlast nebo vzdycky celej web kdyz zmenis jen jeden soubor.

No a na todle je CVS. Kdyz si zmeny ukladas na CVS (pomoci programku - uloz zmenu, pripis poznamku) tak se kdykoliv muzes vratit ke kterykoliv verzi jakyhokoliv souboru nebo celyho stavu.

Sestra: Aha, to je to, co jsem vcera potrebovala :-))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru