Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dešifrování souborů .vvew po napadení počítače virem/malwarem

To, že data nejsou čitelná ještě nemusí znamenat, že jsou zašifrovaná - klidně taky mohou být prostě přepsána stejným počtem (pseudo)náhodných dat a nenávratně ztracena. (A ano, takovéhle viry taky existují, přepsání pseudonáhodnými hodnotami může být várazně rychlejší, než zašifrování a ujištění autora viru, že to za nějaký poplatek zase rozšifruje může - a často bývá - prostý scam, ať už to je zašifrované, nebo zničené).

Druhá věc je, že jsou celkem běžné šifry, kde by to bez klíče rozšifrovávaly všechny počítače na Zemi po dobu srovnatelnou se stářím vesmíru. A že ty šifry jdou celkem snadno upravit tak, aby šlo o dobu nesrovnatelnou se stářím vesmíru. Nemluvě o tom, že jsou šifry, které bez klíče rozšifrování prostě neumožní - teda pokud nebudeme náhodně vytvářet data dané délky, dokud náhodou nevytvoříme původní soubor - což ovšem bez původního souboru nelze ověřit.

Třetí věc je, že Internet - stejně jako papír - snese všechno. Taky jsem na internetu viděl, jak padouch unesl programátora, slíbil mu bambilión peněz, pokud uspěje a kulku do hlavy pokud ne - a ten programátor se v daném limitu (asi 10 minut, nebo kolik) s pistolí u hlavy přez modem a anonymní telefonní linku proboural do nejtajnější databáze a vytáhnul z ní přesně ta data, co padouch potřeboval. (Pro srovnání - nalezení té sady dat by běžné obsluze se všemi klíči a právy a přímo u toho počítače zabralo několik dní a ještě by výsledky nebyly tak krásně animované.)

Tolik k tomu "na internetu jsem viděl" (nebo říkal kámoš kámoše, že v hospodě slyšel, že a tak podobně). Některé věci z internetu fungujou, některé jen někdy a pro specifické případy a některé holt ne. Ostatně už jen ta formulace sama (pomocí přenastavení v registrech a různými nastaveními dešifrovali zašifrovaný soubor) je více než podezřelá - možná by to mohlo fungovat pro nějaký hodně specifický případ, jako že si dotyčný rozhasil asociace, co čím se má otevírat, nebo jaký je defaultní jazyk, ale opravdové dešifrování takhle nefunguje.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny