Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Maximální ochrana proti ransomware při zálohování na ext. disk

Potřeboval jsem čas na klidné promyšlení rad. Nejde mi o to teď něco kupovat, ale vymyslet systém zálohování, který by splnil očekávání.

Lámu si hlavu s tím, jak se ten první model liší od mého původního modelu, kdy nabootuji ze speciálního "zálohovacího" USB se "zálohovacím" OS a připojím speciální zálohovací disk, který běží jen v prostředí "zálohovacího" USB? Podle toho, co jsem o Zalmanu a bootovacích krabičkách našel, je rozdíl v tom, že zde se ten OS spustí, díky jeho obrazu na USB zavedeném k pevnému disku, přímo na pevném disku, ne na USB - v čem je ale plus z hlediska bezpečnosti zálohy nebo uživatelského komfortu (vedle toho, že není potřeba mezičlánek typu programů, které z .iso vytvoří bootovací médium)? Nemůžu najít podstatný rozdíl - to samozřejmě neznamená, že tam není.

(HDD bez SMR - bez SMR proto, že bude levnější, aniž by tím majitel o něco přišel, nebo to má i nějaký podstatnější důvod?)

Asi bych se bál kupovat cokoli na zálohování z bazaru, když všude čtu, jak skoro nikdo neumí čistě naformátovat disk - bál bych se té teoretické možnosti, že když něco opomenu (třeba něco, co by profík neopomenul), budu mít místo spolehlivé metody zálohování poškozené veškeré zálohy.

Využití té síťové cesty by předpokládalo výrazné zlepšení mé pc gramotnosti, mám povědomí o tom, že počítače v jedné siti spolu můžou komunikovat, ale nikdy jsem to nezkoušel prakticky využít. Takže bych se nyní zeptal jen obecně: je to opravdu bezpečné? Když dojde k napadení počítače a ostatní uživateké budou "mít přístup k zálohám na nasce jen přes účet s právy ke čtení", nejde to nějak prolomit a zálohovací pc infikovat? Kdybys porovnal můj původní návrh a tenhle postup, kde je větší pravděpodobnost prolomení ochrany?

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny