Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ještě k té ne/bezpečnostni a fízláctví. https://www.androidauthority.com/xiaomi-privacy-cheap-phone-…
ST 06.08.2022 21:11
ST
Obhajovani urcite znacky tim, ze najdes "spinu" na tebou neoblibenou znacku ti mozna sezerou nekde n…
RedMaX 06.08.2022 21:46
RedMaX
Na druhou stranu, pro vsechny z nas, kteri nechceme Apple iPhone, neni alternativy a nezbyva nam, ne…
HPET 06.08.2022 22:19
HPET
Hlavně ať se to tu zase nezvrtne, jako v tom vlákně kde se hledal a doporučoval fízlovací mobil do 8…
ST 06.08.2022 22:48
ST
Smartphone nemáš, ale víš o něm všechno. Ne, je úplně jedno, jestli máš čistý Android nebo upravený…
RedMaX 06.08.2022 23:32
RedMaX
Vím toho málo a umím toho málo. Na zbytek mám rádce. Nabízí se logická otázka. Pokud je Android a Go…
ST 07.08.2022 00:26
ST
Nabízí se logická otázka To nema s logikou nic spolecneho krome toho “Google” neni jen na telefone…
HPET 07.08.2022 02:10
HPET
Jj, Microsoft mel dobre naslapnuto, jenze udelal zasadni strategickou chybu a predcasne z oboru mobi…
RedMaX 07.08.2022 07:52
RedMaX
Taky mám ještě funkční Lumii 640 ... skvělá, bohužel nepodporovaná, takže dnes už A52. Ale USB3 mi…
dsa 07.08.2022 09:13
dsa
V telefonech musi tak jako tak nejaka "dira" byt, protoze bezdratove nabijeni stale neni standardem…
RedMaX 07.08.2022 09:45
RedMaX
stare USB2.0 neni designovane na dnesni objemy dat. To myslíš jak? Akorát to zabere více času, nic…
Lukas1982 07.08.2022 10:06
Lukas1982
Jasne, sezere to o hodne vic casu, konkretne teoreticka rychlost mezi USB 2 a 3 narostla 10 nasobne.…
RedMaX 07.08.2022 12:45
RedMaX
Napsal bych to jako "mimo téma", ale rozhazuje to odstavce. ---------------------------------------…
ST 07.08.2022 14:55
ST
Nikdo ti tady nebere tve navyky, ja nakonec taky nejsem typicky uzivatel mobilnich sluzeb, ale udrzu…
RedMaX 07.08.2022 15:33
RedMaX
Aplikace Fio podpis? Snad by ještě měla být podporovaná.
Wikan 07.08.2022 15:35
Wikan
Diky, nevedel jsem, ze to furt podporuji. Uvedomil jsem si ale, ze je to irelevantni, clovek uz pro…
RedMaX 07.08.2022 16:04
RedMaX
Napsal jsem jak funguju a přemýšlím. Není třeba si to vztahovat jako "vnucování". Psal jsem přeci, ž…
ST 07.08.2022 17:39
ST
co se vám stane, když náhle přijdete o smartphone? Jak psal Wikan, koupim si novej, to je to posled…
RedMaX 07.08.2022 18:58
RedMaX
To je ta smutna pravda, milion druh telefonu ale zadny ktery by opravdu sedl co ? :beer: iPhone 12 M… poslední
HPET 08.08.2022 00:47
HPET

Obhajovani urcite znacky tim, ze najdes "spinu" na tebou neoblibenou znacku ti mozna sezerou nekde na Zpovednici, ale urcite ne tady. Tim netvrdim, abys to pochopil, ze Xiaomi ty problemy nema, ale ze je ostatni cinske znacky maji take a nejen ty. Pokud zvolis telefon s Androidem, nehledej bezpecnost, kazdy telefon praska nekomu jinemu, ale kazdy telefon praska. Android jako takovy ma velice debilni design a kazdy telefon, na kterem jsou Google Services je svou podstatou nebezpecny. Na druhou stranu, pro vsechny z nas, kteri nechceme Apple iPhone, neni alternativy a nezbyva nam, nez se s tim jednoduse smirit.

Na druhou stranu, pro vsechny z nas, kteri nechceme Apple iPhone, neni alternativy a nezbyva nam, nez se s tim jednoduse smirit..

Pišeš to jako by byl snad iOS vyjimkou, také má svuj malware, ale o proti Android jsou aplikace o proti GooglePlay testovany a to o i source code takze mas mensi sanci chytit malware primo ze store (clovek aby se bal neco z GooglePlay vubec nainstalovat).

Jinak iPhony jsou dobré telefony tak jako IOS hlavne novy iPadOS pro iPady coz uz je spis takovy desktop OS.

PS : Idioti jsou jen lidi. Nevim proc se musi stale rozdelovat :
"Ten pouziva iPhone tak je to blbecek a iphonofile (Android vs IOS), Windows vs Linux (tucnaci vs indiani) , ten pouziva Intel tak je to neznaly blbecek (AMD vs Intel), blbecci a idioti jsou jen ti co to tvrdi.
Vsichni nejsou takovy kokoti ze vytahuji iPhony "posererte se ze me". Jsou Samsungy co stoji dvojnasobek tak kde je kurva problem".

Co mi na IOS (iPhone) jen vadi, ze nema nekteré aplikace co ma GooglePlay.
Za sebe se spise zarazuji do skupiny lidi, co pouzivaji "to co jim vyhovuje", né jak se to jmenuje a né ze ty slipy sou lepsi protoze maji nasivku AMD.

Hlavně ať se to tu zase nezvrtne, jako v tom vlákně kde se hledal a doporučoval fízlovací mobil do 8000 Kč.

Člověk se snaží o osvětu v rámci možností. Bohužel nejsem shopný lépe nasměrovat. Rozhodně bych to nenazval doporučením.
Z toho co vím, tak je rozumné zvažovat čistý Android. Jinak je to hledání vždy horšího kompromisu, často ve výsledku ve prospěch machrování a na úkor vlastní bezpečnosti a ztráty svého soukromí.
Tohle ale nechtějí pochopit ti, kteří takové výrobce podporují v tom sviňském chování tím, že jejich výrobky kupují.

Smartphone nemáš, ale víš o něm všechno.

Ne, je úplně jedno, jestli máš čistý Android nebo upravený, fízlovanej jsi vždycky.

Co se týká bloatwaru, vždycky máš ve smartphonu bloatware od Googlu, Samsung se ho snaží nahradit svým, je otázka, jestli je to záslužná činnost nebo opruz. Většinou se ale dnes dá bloatware z telefonů všech značek odinstalovat. Tak jako tak je to prostě daň za používání Androida, buď to akceptuješ a nebo ne. Pořád máš na výběr i iPhone nebo telefony bez chytrých funkcí.

Ale já nedoporučoval ten A52s jakože to je skvělej telefon, ale že by mohl splňovat tazatelovi požadavky. Sám mám nechutně zasekanej na dnešní dobu pomalej Samsung Galaxy S4 s LineageOS 18 a novej telefon si nedokážu vybrat, žádný mi nevyhovuje.

Vím toho málo a umím toho málo. Na zbytek mám rádce.
Nabízí se logická otázka. Pokud je Android a Google takové zlo, tak proč si ještě x tisíc (u machrů x desítek tisíc) připlácet za ještě větší zlo a koupí ty čínské fízly podporovat? Rozum do hrsti... :i:

Nabízí se logická otázka

To nema s logikou nic spolecneho krome toho “Google” neni jen na telefonech, miliony lidi pouziva služby Google i bez mobilu, tedy je težko brát “logickou otazku” nějak vážně.
Proc je kupuji ? Protoze to neresi, decka stejne jenom zajima co si na tom zahrajou za hru.

PS: Ještě pred rokem, jsem používal jako druhý telefon Windows Phone (Lumina 950XL), lepší telefon jsem od té doby nenašel i když Samsung Note se držel jako najradník dostatečně.
Lumina 950XL je jeden z telefonu se kterým jsem byl opravdu spokojen, byl velmi rychlí, uměl vše co jsem potřeboval (hlavne aplikace MS ktere jsem potreboval kvuli zamestnani). Mimo jiné uměl dělat špičkové fotografie a to i v RAW, odemykani rohovkou což v době vydání snad žadný telefon neuměl.

Jj, Microsoft mel dobre naslapnuto, jenze udelal zasadni strategickou chybu a predcasne z oboru mobilnich operacnich systemu vystoupil. Soucasny CEO Microsoftu navic neni ochoten chybu priznat a zkusit to risknout jeste jednou. Skoda. Ale tak tu dobu si snad jeste vsichni pamatujeme, Microsoftu se nedarilo a i na poli desktopovych OS byl kritizovan za nezvladnute rozhrani Windows 8 a misto aby udelal potrebne zmeny, radeji MS cely mobilni OS skrtnul. Bylo to nepochopitelne a spatne rozhodnuti, ale stalo se.

Ja veril i Canonicalu, ze dotahne do konce sve Ubuntu Touch, ktere take vypadalo dost pouzitelne, ale vyvoj byl drazsi nez si predstavovali, zalekli se uspechu Androidu a take to vzdali. Zadny dalsi projekt uz neuspel vcetne finskeho SailfishOS, ktery navazoval na puvodni system Nokii. A kdyz jsem u te Nokie, tak se muzeme vratit zpet k MS, protoze jejim nezvladnutym prevzetim ze strany MS to cele zacalo.

Vysledky dnes vidime kazdy, chybi konkurence, trh ma rozdeleny Apple a Google a nikdo jiny uz nema sanci. V tomto ohledu je teda smesne, kdyz nejaky poblazneny uzivatel obcas prijde s navrhem nebrat cinske androidi telefony, ktery stejne nic neresi. Je uplne jedno, jaky ma clovek Android, duveru, ze z nej neutecou data, nemuze mit u zadneho. Doporucit mohu jedine, vybirat podle vybavenosti telefonu a ceny, ohlizet se na znacku nema zadny smysl. Kazda ma povedenejsi modely a modely telefonu, ktere se uplne nepovedly. Bohuzel se ale situace spise zhorsuje. Napriklad pred par lety prisel i do mobilni oblasti rychly radic USB3.0 na prenos dat a vypadalo to, ze se stane standardem. Dneska? Nemaji ho uz ani highend telefony za 20 tisic a jsou zpet na 20 let starem USB2.0 s tim, ze pokud chce uzivatel prenaset data, ma na to jit bezdratove. Ach jo.

V telefonech musi tak jako tak nejaka "dira" byt, protoze bezdratove nabijeni stale neni standardem a mimo jine bezdratove nabijeni prinasi zbytecne navysovani tloustky telefonu, ktera se projevi bud celkovou tloustkou nebo je na ukor velikosti baterie.
Pokud tam teda je dira na USB-C (mimochodem kvuli USB-C bych musel vozit dva kabely, protoze ostatni zarizeni typu sluchatek mam na microUSB), tak ocekavam, ze v telefonu bude radic USB3.0, ktery je o mene nez 1 dolar drazsi nez-li levnejsi radic USB2.0. V celkove cene telefonu je teda uplne jedno, kdyzby tam vyrobce dal USB3.0. Nicmene u naproste vetsiny telefonu je pouze USB2.0.

Co se tyka bezdratoveho prenosu, tak ano, je to pohodlne a doma jsem se take naucil prenaset do PC fotky skrz domaci wifi sit. Jenze pak jedu na chalupu, kde wifi nemam a potrebuju to do pocitace stahnout kabelem a stare USB2.0 neni designovane na dnesni objemy dat. Je zcela "out", ze s timto zastaralym rozhranim vyrobci stale v telefonech operuji. Je to vlastne to, co me nuti setrvat na letitem Samsungu Galaxy S4. Zde mam USB2.0 take, ale alespon to ma microUSB, takze muzu na nabijeni vozit jen jeden kabel.

Jasne, sezere to o hodne vic casu, konkretne teoreticka rychlost mezi USB 2 a 3 narostla 10 nasobne. V praxi je to o neco mene, ale stale si predstav, ze kopirujes data 10 minut nebo hodinu, to je preci setsakramentsky rozdil.

---

Co se tyka komentaru od ST a jezekhifi, rozumim jejich vytkam, ale obavam se, ze doba je dnes uplne jinde a to ze existuje mala skupina uzivatelu, ktera odmita moderni technologie a pozaduje navrat az nekam k agrarni spolecnosti, muze byt svym zpusobem pritazlive predevsim z hlediska ekologicke udrzitelnosti, ale vzhledem k mainstreamove spolecnosti je to nerealne. Nazory, ze bude beznemu uzivateli stacit tlacitkovy telefon nebo telefon s davno nepodporovanym systemem, je najivni predstavou, kterou bych na technickem foru typu poradna.net ani necekal.

Dva nejbeznejsi priklady:

1. Internet banking - banky pomalu prechazi na overovani plateb mobilnim telefonem pres vlastni aplikaci, ktera je dostupna pres Android a iOS. Nektere banky jeste nabizi i SMS, ale nektere uz vyzaduji mobilni aplikace. A je to mimochodem rozumne, protoze bezpecnost SMS zprav je temer nulova a kompromitace overovacich SMS je pro dnesni pocitacovou kriminalitu jednoduchou zalezitosti. Osobne nejsem nadsen ani z urovne bezpecnosti nabizenou telefony s Androidem a je to jediny duvod, proc bych vzal v potaz pri porizovani telefonu i konkurencni iOS.

2. Navigace v aute - moderni automobily cim dal vic spolehaji na navigaci v telefonu uzivatele, pricemz jako zobrazovaci jednotka slouzi k tomu urceny displej v automobilu. K nemu vsak nelze pripojit libovolny telefon pres nejaky vsemi uznavany standard, ne. Auto ma integrovane aplikace Android Auto a Apple CarPlay. Bez nich nemate v modernim aute sanci.

A prosim predem, komentare, ze se stale da platit v hotovosti a ze kdyz se to embecko po dedovi pravidelne opravuje, muze stale v pohode jezdit, si nechte od cesty. Diky. :-)

Napsal bych to jako "mimo téma", ale rozhazuje to odstavce.

---------------------------------------------------------------------

Jsem rád, že se to tu nezvrtlo. Než mě někdo vulgárně otituluje, tak pár spokojencových myšlenek (třeba to bude někoho inspirovat k zamyšlení se). Jinak rozum do hrsti a svobodu všem…

Když PC běží, tak je podružné, za jak dlouhou dobu se data přenesou. Ten čas využiju a vyřídím v klidu kanceláře i to co ostatní smolí na čínských krámech, když do mě bezhlavě vráží v ulicích. Z hlediska bezpečnosti věřím víc Linuxu na PC, než nějakému záměrně zahnojenému systému poznamenanému úhlavním nepřítelem. Proč si do mobilu tahat to, co můžu vyřešit v klidu a pohodlí kanceláře... a hlavně díky bezpečí na PC s Linuxem?

Je to především o tom, co se lidem prohání hlavami. Nejenom zblblý člověk si kolikrát koupí i to co nepotřebuje. V mém případě jsou to operátory vnucované datové služby, jako nedílná součást hlasových tarifů. Tohle je fakt hnus, který by měl nekompromisně řešit Český telekomunikační úřad, protože zákazník má mít možnost volby, zda chce či nechce data. Člověk by nevěřil, jak dobře se dá těmi 6210kami služebnictvo ošéfovat. Skype komunikace umožňuje o řády lepší zvukovou kvalitu.

Je zajímavé, že samotná data získat lze. Důvod je prostý. Prostřednictvím dat se dost vydělává. Máme téměř nejdražší služby. Netrpím nutkáním být on-line. Vše ostatní se dá vyřídit z PC. Málokdy je třeba telefonovat (ukažte mi smartphone, který má kvalitní zpracování hlasu a zachová jeho přirozenost). Vždyť jsou to všechno chrchlátka s nákladově ořezaným HW a bohužel to neřeší ani externí mikrofon/sluchátka/HF. Dřív byly chlubivé masírky s „clear sound“, ale dnes se už raději mlčí. Stejně se nám tady rozmohl při telefonování takový nešvar – „pokud něco po nás chcete, tak nám napište e-mail“.

V základu stačí Fio IB na PC (bývalo mnohem lepší v původní verzi). Tu stávající připravenou pro mobily, tu nám byl čert dlužný. Přitom není vůbec špatná, když to porovnám s IB ostatních bank. Vůbec není nutné používat SMS autorizaci.

Nikdo ti tady nebere tve navyky, ja nakonec taky nejsem typicky uzivatel mobilnich sluzeb, ale udrzuji si prehled o tom, jake sluzby dnes vyuziva vetsinova spolecnost a nedovolil bych si nekoho poucovat v tom smyslu, ze jedine spravne pouziti je to, ktere preferuji ja.

Vůbec není nutné používat SMS autorizaci.

Jak u FIO resis autorizaci, pokud odmitas jejich mobilni aplikaci a zaroven to neoverujes pres SMS?

To bych docela rad vedel, protoze SMS kvuli bezpecnosti pouzivat nechci a vadi mi, ze to ve FIO IB nelze uplne zakazat. Aplikaci na Android a iOS ma FIO na hodne dobre urovni, takze zrovna u FIO s tim nemam zadny problem, ale pokud by existovalo jeste jine bezpecne reseni, tak bych mel vyrizen jeden problem, ktery me nuti setrvavat na Androidu.

Diky, nevedel jsem, ze to furt podporuji.

Uvedomil jsem si ale, ze je to irelevantni, clovek uz proste ty elektronicke sluzby vyuziva automaticky a vubec si neuvedomi, jak nutny ten smartphone v dnesni dobe je.

Rikal jsem si, ze jedine, ceho bych se musel zbavit byt nezavisly na smartphonu, by byly aplikace FIO banky a AirBank. V prvnim pripade to lze, v druhem bych musel tu banku opustit.

Pak jsem se ale kouknul na mobil a zjistil jsem, ze existujou dalsi aplikace, bez kterych nemuzu zit. :-)

ČD Můj vlak
Steam Guard
Microsoft Autentificator

Skoro zavidim lidem, kteri stale dokazi zit tim "agrarnim" zpusobem, ale zrovna to cestovani, tam ty smartphony dost zivot zjednodusuji, at uz je to vlak, letadlo nebo auto, vsude je vyhoda mit mobil s Androidem nebo iOS. To same herni sluzba Steam, ta ma bezpecnost vyslovene postavenou na techto mobilnich systemech. A protoze chci mit zabezepecene i dalsi sluzby, je dobre pouzivat dvoufazove prihlasovani co nejvic a v tom nejaky standardizovany autentifikator hodne pomuze, ja pouzivam ten od MS.

Napsal jsem jak funguju a přemýšlím. Není třeba si to vztahovat jako "vnucování". Psal jsem přeci, že... Je to především o tom, co se lidem prohání hlavami.

Někdo třeba vystačí s PC a emulátorem Androidu. To by mohlo pro budoucí vynucení si autorizace bankou stačit.
K té cestovní aplikaci můžu říct, že stejně nejlepší je přítel na telefonu. Kolikrát sám takhle funguju, když mi někdo ze známých telefonuje, že potřebuje... prostě ten kdo sedí u PC, tak je v klidu, pohodlí a pokud mu hlava funguje, tak je to dobrý přítel na telefonu.
Všiměte si, jak jsou lidi na ulicích jak těla bez duší. Každý někam spěchá, hlavu zlomenou nad chytrým mobilem. Je to zvláštní doba.
Nechci tu nic rozpoutat, ale nepřijde mi, že jsme na tom kdovíjak dobře. Máme techniku, rychlá data, ale jako lidé často selháváme.

Ten termín "agrární" se mi líbí. Zkusím nahlídnout do životů permakulturistů, kteří se sdružují v komunitě a pěstují. Mám mezi nimi klienta, tak se ho zeptám, kolik z nich používá technologie.
Lidé žijí různě. Na dnešní poměry je to zvláštní až zajímavé u Amišů... https://cs.wikipedia.org/wiki/Ami%C5%A1ov%C3%A9

Jinak Fio umí. Doufám, že to takhle zůstane a přeju si, aby tu banku nezaprodali cizákům.
https://www.fio.cz/docs/cz/fio_podepisovac.pdf

Ještě se nabízí otázka - co se vám stane, když náhle přijdete o smartphone? Ztráta, krádež, křemíkové nebe...
Tipnu si, že naprosté většině lidí se zhroutí svět, protože "vždyť já jsem tam měl všechno a teď jsem úplně v (‿ˠ‿)!".

Asi založím vlákno "Tak takhle já žiju a funguju", abych měl možnost čerpat inspiraci od vás ostatních.

co se vám stane, když náhle přijdete o smartphone?

Jak psal Wikan, koupim si novej, to je to posledni. Horsi je, ze novej telefon vybiram uz dva roky a furt zadnej, kterej bych chtel, nemaji. Tebe to miji, ale je to poradna veda: uz jsem tu zminoval rozhrani USB2/3 a ze chci to lepsi. Dalsi problem jsou SD-karty, chci to, ale nove telefony uz slot na SD nemaji. Ty nove telefony jsou prilis velke, nevejdou se mi do kapsy. Nekterym chybi Jack konektor, sice jsem zvykly na Bluetooth, ale mam i bezna sluchatka a tudiz tam chci ten konektor. Dalsi vec je ten BT a kodeky pres ktere funguje, nektere telefony maji LDAC, nektere aptX, takze musis mit i stejny typ sluchatek. Ja sluchatka mam, takze musim prizpusobit koupi telefonu. A to jsem nevyjmenoval stale vsechno, v cem se jednotlive telefony lisi. Chci ideal, ale nemuzu ho sehnat, tak zustavam na starem founu. Pokud by se rozbil, tak bych musel udelat kompromis.

Kradez telefonu neprichazi v uvahu, to je dneska dulezitejsi nez obcanka, dobrovolne bych zlodejovi telefon nedal, musel by me rozsekat tak, ze bych skoncil v nemocnici, abych se ho vzdal. ;-)
Edit: Nove uz maji funkce samosmazani dat, ja to na telefonu nemam aktivni, ale obsah telefonu je jako obsah PC, taky zalohujes a nechces prijit o data treba i pri pripadnem vykradeni bydliste.

Edit2: Jsem zapomnel, ty sluzby jako Steam nabizi jednorazove kody, ktere si ulozis na bezpecne misto a pri rozbiti telefonu a naslednem zkopirovani dat do noveho, to autorizujes prave tim jednorazovym kodem, tim zustava zachovana duveryhodnost, ze jses to stale ty.

To je ta smutna pravda, milion druh telefonu ale zadny ktery by opravdu sedl co ? :beer:
iPhone 12 Mini neni spatny, maly sikovny telefon co by ti mohl po jedne strance vyhovovat navic ma Lightning port takze by to resilo tve dilema prenosu, ale zadna SD karta a podbne takze nic.
Neni tak dlouho, jsem pouzival Xiaomi 10S Note a to jen kvuli tomu (uz v zaklade nechci telefon co nema AMOLED/OLED obrazovku) protoze jde o jednu z malo znacek ktere maji radio chip (pro poslouchani radia FM pres sluchatka).

.. jmyslim ze se shodnem na tom, ze vyber je velkej, ale nic zajimaveho, nebo neco co by opravdu splnovalo alespon vetsinu meho pozadavku, "takze ti zcela rozumim".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru