Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A proč alternativu? Na Linuxu je firewall integrován téměř do každé distribuce. Na co alternativy ně…
Rce 04.01.2023 22:15
Rce
Ano, máš pravdu. To je všeobecně známy. Ale můj problém je v tom, co tady rozvedl RedMaX. Když jsem…
Vario 05.01.2023 16:43
Vario
Obávám se, že jde o naprosté nepochopení. Na linuxu požádáš roota aby ti nastavil firewall a případn…
touchwood 07.01.2023 07:08
touchwood
Asi má práva roota, bez hesla roota by se to s ním vůbec nebavilo. poslední
Rce 07.01.2023 23:53
Rce

A proč alternativu? Na Linuxu je firewall integrován téměř do každé distribuce. Na co alternativy nějakého Windowsího paskvilu, když je vše integrované v Linuxu, nastavené a není nutné na to šahat. Nevím jakou používáš distribuci ani jaké GUI, abych poradil blíže.

Ano, máš pravdu. To je všeobecně známy. Ale můj problém je v tom, co tady rozvedl RedMaX. Když jsem dělal pro Comox, síť na windows server 2012 , tak tam měli právě Kerio. Stačilo si ho otevřít a já ihnet viděl kdo je připojený na který wifi AP, do Pohody, jak dlouho, Na jaky stránky se chodí (Německo-švýcarsko-francouzský management zakázal přístup na FCB, ICQ, WhatsApp, Insta. a pod.), kdo se chce připojit z venku a odkud je, Jednoduše přidělovat práva jak pro jednotlivé stanice tak i pro mobilní telefony, viděl jsem ktery porty jsou otevřeny, uzavřeny a ktery jsou ve stavu time_wait atd. atd. Když jsem potřeboval něco upravit, zavřít, zablokovat tak to bylo otázkou klik-klik a hotovo. Navíc jsem to viděl vše přehledně a uspořádaně. Takovouto alternativu hledám. V linuxu toto uděláš taky (IP TABLES) ale je to nesrovnatelně složitější, náročnější a to jak na znalosti tak i na zkušenosti správce. UI existuje, najdeš ho ale opět se to nedá srovnat, a to ani náhodou, s UI Keria. Toto mě teď trápí. Distribuci zatím neřeším. U mě bude, kvůli testům, Kali ale na ostatních stanicích nemám ještě jasno. Ti nejvyšší chtějí, ať se k tomu můžou vyjádřit i zaměstnanci. Nevím co víc bych k tomu napsal.

Obávám se, že jde o naprosté nepochopení. Na linuxu požádáš roota aby ti nastavil firewall a případně sdělil, kdo se kam připojuje. Na to vše má linux defaultní nástroje (a koneckonců i ty Windows) a rozhodně bych nesouhlasil, že to je složitější, naopak. Pokud jsi ty rootem, pak máš velmi podstatné mezery v znalostech a měl by sis je doplnit.
Jak Kerio, tak linux, tak integrované nástroje Windows vyžadují znalosti sítí, tudíž nevidím rozdíl. To, že sis zvykl na jeden nástroj a jeho vizuální interpretaci neznamená, že ty ostatní jsou nepřehledné a/nebo dokonce nepoužitelné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru