Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem znovuzapnutí serveru po výpadku napájení

Jo, taky to používám, ale tady jde o jinou situaci, kdy
- vypadne síťové napětí, UPS naběhne a počítač běží dál, protože se mu vlastně nic nestalo
- UPS vidí, že pomalu dochází baterka, pošle počítači zprávu, že se má vypnout
- počítač uloží vše co potřebuje a vypne se
- tím poklesne odběr a baterka ještě není úplně vybitá, takže UPS pořád ještě dává napětí
- kdyby to mělo trvat dlouho, tak se baterka vybije hodně, UPC by dodávané napětí vyplo a po obnovení síťového napětí (a přinabití baterky) by zase dodávané napětí zaplo a počítač, poslušen BIOSu, by se s naběhnutím napětí zapnul
- JENŽE tak se nestane, protože zatímco UPS ještě dodává napětí (a třeba někde svíti hypotetické orientační LEDky, nebo co všechno je na něm ještě pověšené a neinteligentní zařízení s malým odběrem) a mezitím se zákeřně síťové napětí obnoví
- - v takovém případě UPC furt nepřerušeně dodává výstupní napětí
- - TUDÍŽ počítač nezaznamená výpadek a následné obnovení napájení
- - TUDÍŽ nemá důvod se sám zapnout
- - TUDÍŽ se to zapnutí musí řešit pomoci zprávy jiným kanálem

Protože pro počítač to jinak vypadá, že mu někdo poslal zprávu, takže se vypnul, i když napětí má, a následně má napětí neomezeně dlouho.
A UPS mu to napětí nevypne (a následně zapne) protože k tomu nemá důvod. (A pokud by tam byly ty hypotetické LEDky, nebo cokoli jiného, tak by měly pořád nouzové svítit až dokud by to UPS nevzdalo zcela. Jenže tak daleko to nedošlo.)

A u serverů je důležité i to, aby se po takovém nouzovém, leč korektním, vypnutí také samy zapnuly, aniž by to někdo musel řešit nějak osobně.

A UPS se tak musí chovat, protože nemá jak rozumně zjistit, jestli je na něm něco důležitého s nepatrným odběrem (a stupidného, takže s ním nekomunikuje), nebo ne. Pro nouzové účely tam klidně může být pověšených i 200 LED (100+100 v seriích proti sobě, každá na 2.2V a nějaké proudové omezení) a odebírat 0.001 A (1 mA) a osvětllovat (spíš vyznačovat) stovky metrů únikových cest. (A na druhou stranu i "vypnutý" zdroj v PC klidně může mít svod/"idle" větší, než ty blbé LEDky a nic se nepozná, stejně tak nějaká blbá dlouhá kabeláž)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny