Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Co dělaly Windows 2,5 hodiny? (formátování)

Mám takový zajímavý dotaz, ikdyž to ani není dotaz, protože jsem problém snadno vyřešil.

Dal jsem na Windows 11 naformátovat 1TB HDD, které předtím bylo na EXT4, tak jsem ho dal zformátovat na NTFS. Byl tam jen jeden primární oddíl.

No a použil jsem k tomu vestavěnou windowsáckou utilitu (Správa počítače). Jasně, vím, že tím se takové pokusy dělat nemají, ale mně o nic nešlo a sem tam něco Microsoft opraví.

2,5 hodiny to běželo a poctivě formátovalo (ten dlouhý formát, ne jen vymazání hlaviček sektorů), protože byl neustále slyšet seek disku, jak to formátuje.

No ale když tam bylo 99%, tak to napsalo, že operace neuspěla a konec.

Tak jsem připojil ten disk na svůj regulérní PC a nechal to zformátovat v AOMEI Partition Assistentovi, normálně to zformátoval, všechno je v pořádku.

Nicméně ještě předtím jsem se na ten disk díval přes driver ext2fsd a všechna data na tom disku byla. Tudíž je mi záhadou, jak mohly Windows 11 formátovat ten disk 2,5 hodiny, něco tam musely zapisovat, když byl celou dobu slyšet seek a přitom se z disku nic neztratilo a ten disk zůstal úplně stejnej jako před formátováním.

Tak mi vrtá hlavou, co Windows 11 dělaly? Jenom jako tam něco zapisovaly do volného místa s tím, že na konci za 30s smažou hlavičky jako u rychlého formátu? Dokáže mi to někdo vysvětlit?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
zásek na těch 99% mohly být třeba znaky zakázané v ntfs pro názvy souborů. windows s nimi nepočítá a…
lední brtník 28.02.2023 22:35
lední brtník
To bude ono, ale je to klasika Microsoft, uživatel chce formátovat disk, je tam něco co MS nezná, ta… poslední
RedMaX 28.02.2023 22:48
RedMaX

zásek na těch 99% mohly být třeba znaky zakázané v ntfs pro názvy souborů. windows s nimi nepočítá a neporadí si s nimi, partition managery původně z tučňáčího světa ani nemrknou.

že je původní obsah na disku viditelný i po pomalém formátu je pro mě novina (třebaže jen z tučňáka), ale asi se s tím smířím.

To bude ono, ale je to klasika Microsoft, uživatel chce formátovat disk, je tam něco co MS nezná, tak to formátovat nebude, ikdyž snad každý by v takovém to případě zvolil strategii, neznám, nezájem, formátuju.

Jinak bych se přikláněl k tomu, co napsal msx, že v podání MS dlouhý formát nezapisuje, ale jen čte a kontroluje vadné sektory, proto tam je obsah i po neúspěšném formátu v 99%.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru